Home Ηλεκτρισμός Μ. Παναγιωτάκης: Συμπράξεις χωρίς επενδύσεις δεν ενδιαφέρουν τη ΔΕΗ
Μ. Παναγιωτάκης: Συμπράξεις χωρίς επενδύσεις δεν ενδιαφέρουν τη ΔΕΗ

Μ. Παναγιωτάκης: Συμπράξεις χωρίς επενδύσεις δεν ενδιαφέρουν τη ΔΕΗ

0
0

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Απάντηση σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου δίνει με ανακοίνωση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ Παναγιωτάκης. Συγκεκριμένα  σε αυτά παρουσιάζεται ο ίδιος ότι είναι αντίθετος σε στρατηγική συμπράξεων της επιχείρησης την οποία υποστηρίζει το υπουργείο Ενέργειας και στοχεύει στη δημιουργία εταιρείας λιανικής με 400.000 πελάτες προκειμένου να διατηρήσει δεσπόζουσα θέση.

Ο κ. Μ Παναγιωτάκης απαντά ότι αφενός ένας πυλώνας της στρατηγικής της ΔΕΗ είναι οι επιχειρηματικές συνεργασίες και αφετέρου “συμπράξεις χωρίς επενδύσεις, όπως επιδιώκουν ορισμένοι, στοχεύοντας στους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ, […] δεν ενδιαφέρουν την Επιχείρηση”. Αυτές του είδους οι συμπράξεις επισημαίνεται ότι ούτε για τη συμμόρφωση με τις πρόσφατες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών είναι αναγκαίες, και βέβαια ούτε στην οικονομία, στην απασχόληση αλλά και στη μείωση του ενεργειακού κόστους προσφέρουν το παραμικρό”.

 

Η επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Μ. Παναγιωτάκη έχει ως εξής: 

“Κύριε Διευθυντά,

Σε πρόσφατο ανυπόγραφο σημείωμα της ιστοσελίδας σας με τίτλο «επιμένει η ΔΕΗ στη δημιουργία εταιρείας λιανικής με 400.000 πελάτες» με εμφανίζετε ως «κάθετα αντίθετο» σε στρατηγική συμπράξεων (εννοείτε στον τομέα της Παραγωγής), «την οποία υποστηρίζει ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης».

Αυτή η άποψη έχει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αναπαραχθεί πολλές φορές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Προκειμένου, να τεθεί τέρμα στην όποια παραπληροφόρηση ώστε αφενός να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και αφετέρου, το σημαντικότερο, να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος τις αντικειμενικές προοπτικές και τις σκέψεις που υφίστανται σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και η ΔΕΗ, παραθέτω τα εξής :

1. Ενόψει των προκλήσεων η στρατηγική της ΔΕΗ σήμερα, όπως έχει διατυπωθεί με αποφάσεις των οργάνων της και έχει εκφραστεί δημόσια, δομείται σε τρείς (3) πυλώνες :

 ευελιξία – προσαρμοστικότητα

 επέκταση σε άλλες αγορές

 επιχειρηματικές συνεργασίες

Στα πλαίσια αυτά είναι γνωστές κάποιες από τις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει από την επιχείρηση.

Ενδεικτικά :

– Η προοπτική σύστασης ανεξάρτητης εταιρείας για την κατασκευή της 2ης Μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα και την εκμετάλλευση των ορυχείων της περιοχής. Μέτοχοι της εταιρείας αυτής θα είναι η ΔΕΗ, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των Ορυχείων και ο ξένος οίκος που θα επενδύσει στην κατασκευή της μονάδας ( 700 εκατ.). Υπενθυμίζω τις σχετικές ενέργειές μας μεταξύ των οποίων τη συνάντησή μας με την Edison στο Μιλάνο στις 6 Οκτωβρίου 2015. – Η δημόσια πρόσκλησή μας προς κάθε ενδιαφερόμενο να επενδύσει στον ΑΗΣ Αμυνταίου, συμπράττοντας με τη ΔΕΗ, οι δύο μονάδες του οποίου αποσύρονται σε 5 περίπου χρόνια, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του σταθμού με πλήρη εκμετάλλευση του υπάρχοντος ορυχείου.

– Η ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία για επενδύσεις κυρίως στο πλούσιο υδροδυναμικό της γείτονος χώρας, σε συνεργασία ιδιαίτερα με ελληνικές κατασκευαστικές, και όχι μόνο, εταιρείες.

– Οι πραγματοποιημένες και εκκολαπτόμενες συμπράξεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως αυτή στη Γεωθερμία αλλά και σε αιολικά πάρκα και υβριδικούς σταθμούς.

Η ανωτέρω ενδεικτική παράθεση καθιστά, πιστεύω, ολοφάνερη την αντίληψή μας για συμπράξεις της ΔΕΗ πάντα με όρους ανάπτυξης. Δηλαδή συμπράξεις που θα συνεπάγονται επενδύσεις, θα εκσυγχρονίζουν το παραγωγικό μας δυναμικό βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και θα συνεισφέρουν στην απασχόληση. Συμπράξεις χωρίς επενδύσεις, όπως επιδιώκουν ορισμένοι, στοχεύοντας στους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ, το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο και στήριγμά της στις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται, δεν ενδιαφέρουν την Επιχείρηση. Ούτε για τη συμμόρφωση με τις πρόσφατες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών είναι αναγκαίος, και βέβαια ούτε στην οικονομία, στην απασχόληση αλλά και στη μείωση του ενεργειακού κόστους προσφέρουν το παραμικρό.

2. Σε ό,τι αφορά στη θυγατρική εταιρεία με πελάτες της ΔΕΗ από όλες τις κατηγορίες η οποία θα διατεθεί στον ανταγωνισμό η σκοπιμότητά της έγκειται ακριβώς στο ομαλό άνοιγμα της αγοράς. Δεν αντιστρατεύεται τις συμπράξεις, η σκοπιμότητα των οποίων είναι, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, εντελώς διαφορετική. Είναι μια απάντηση της ΔΕΗ στα πλαίσια των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών, ώστε το άνοιγμα -μέσω των ΝΟΜΕ- της αγοράς να μη αποβεί καταστρεπτικό για την ίδια και επιζήμιο για τους καταναλωτές.

Για τη μορφοποίηση και σύστασή της ήδη εργάζονται οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, και θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες και ανακοινώσεις όταν υπάρξει σχετική ετοιμότητα και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις σε σχέση με τα «ΝΟΜΕ».

Με εκτίμηση

Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης”