1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. «Φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ», λέει ο γερμανικός Tύπος
«Φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ», λέει ο γερμανικός Tύπος

«Φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ», λέει ο γερμανικός Tύπος

0

desfaH πώληση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στη δημόσια ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar, θεωρείται από τους δανειστές  ως η μόνη σοβαρή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ελληνικού ενεργειακού τομέα.  Τώρα όμως το εγχείρημα απειλείται με “ναυάγιο”, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Φάρσα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ» ενώ θεωρεί ότι η όλη απόφαση απειλεί και τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας του Σεπτεμβρίου .

Παρά το γεγονός ότι η Socar έλαβε πράσινο φως για το 66% του μετοχικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση προσέκρουσε πρώτα σε αντιρρήσεις της Κομισιόν και στη συνέχεια τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Οικονομικοί παρατηρητές στην Αθήνα χαρακτηρίζουν το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης “κλινικά νεκρό. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλοκές στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δεν αποκρύπτει ότι επιδιώκει ένα συναινετικό διαζύγιο με την Socar, σημειώνει η εφημερίδα.

“Σε περίπτωση ωστόσο ανοιχτής διαφωνίας με τους επενδυτές από το Αζερμπαϊτζάν θα επιδιώξει την διεξαγωγή νέου διαγωνισμού. Παραμένοντας όμως πιστός στα ιδεολογικά του ”πιστεύω” θέλει να θέσει προς πώληση μόνο ένα μειοδοτικό πακέτο μετοχών του ΔΕΣΦΑ», υπογραμμίζει.

Η συμφωνία για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2013, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αρχικά εξ αιτίας των γραφειοκρατικών εμποδίων και κυρίως του όρου που έθεσε η Κομισιόν να πέσει το μερίδιο των Αζέρων κάτω από 50%, στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο.

Η Κομισιόν έδωσε τελικώς το πράσινο φως όταν η Socar συμφώνησε να μεταπωλήσει το 17% σε τρίτη εταιρία. Ο Ευρωπαίος εταίρος θα ήταν ο ιταλικός διαχειριστής Snam με τον οποίο η Socar φαινόταν στις αρχές του καλοκαιριού να καταλήγει σε συμφωνία για την πώληση του 17%.

Ωστόσο, ο υπουργός κ. Σκουρλέτης είχε διαμηνύσει από πέρυσι τον χειμώνα ότι δεν μπορούσε να δεχθεί την αύξηση κατά περίπου 68% των τελών χρήσης δικτύου, μία αύξηση η οποία  θα προέκυπτε αν εφαρμοζόταν ως είχε  η μέθοδος ανάκτησης ορισμένων εσόδων του ΔΕΣΦΑ, που αφορούσαν σε παλαιότερες χρήσεις. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, η μεθοδολογία ανάκτησης τεων εσόδων αυτών άλλαξε και αν εφαρμοστεί θα επιφέρει αύξηση τελών της τάξης του 30-35%.

Κύκλοι της αγοράς ωστόσο αναφέρουν ότι υπήρχαν και άλλοι τρόποι για να ανακτήσει ο ΔΕΣΦΑ τα έσοδα αυτά χωρίς να καταλήξει σε τόσο μεγάλη αύξηση των τελών δικτύου και θεωρούν ότι σκοπίμως  το υπουργείο οδηγεί την υπόθεση στα άκρα, προκειμένου να αποχωρήσουν οι Αζέροι.

Το ενδιαφέρον από εδώ και πέρα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες κατά βάση δεν κρύβουν ;oτι θα προτιμούσαν έναν ευρωπαίο διαχειριστή αερίου για να αναλάβει τον ΔΕΣΦΑ. Παράλληλα όμως πρέπει να αναμένονται και οι τελικές κινήσεις της Socar.