1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Γ. Τσιρώνης: Ταυτότητα για κάθε κτήριο – ΠΟΜΙΔΑ: Νέα γραφειοκρατικά εμπόδια
Γ. Τσιρώνης: Ταυτότητα για κάθε κτήριο – ΠΟΜΙΔΑ: Νέα γραφειοκρατικά εμπόδια

Γ. Τσιρώνης: Ταυτότητα για κάθε κτήριο – ΠΟΜΙΔΑ: Νέα γραφειοκρατικά εμπόδια

0

tsironis_3-minΣτο τέλος της διαδικασίας, «το κάθε κτήριο θα αποκτήσει ταυτότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος,Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς  να συμμετάσχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (στη σελίδα http://www.opengov.gr/minenv/?p=7778), προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 22η Σεπτεμβρίου 2016, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση του εν λόγω νόμου.

Επίσης, απευθυνόμενος στους κατόχους αυθαιρέτων τους κάλεσε να τα δηλώσουν, επισημαίνοντας ότι το ποσό που θα πληρώσουν για τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου θα κριθεί αναλόγως με τα οικονομικά στοιχεία του καθενός. «Το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης απασχολεί το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες και είναι στενά συνυφασμένο με τον τρόπο που αυτό το κράτος συγκροτήθηκε και διαμορφώθηκε.

Το προτεινόμενο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχέδιο νόμου επιδιώκει να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης» ανέφερε ο υπουργός. Όπως γνωστοποίησε, πλέον, οι Πολεοδομίες θα ασχολούνται μόνο με την αδειοδότηση κτισμάτων, ενώ για τον έλεγχο νομιμότητας θα ιδρυθεί Παρατηρητήριο  Δομημένου Περιβάλλοντος, το οποίο θα αναφέρεται μόνο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (όπως το ΣΔΟΕ στο Υπουργείο Οικονομικών). Το Παρατηρητήριο θα στελεχωθεί με ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι θα ασκούν έλεγχο κατόπιν κληρώσεως, για τις ανεγέρσεις νέων αυθαιρέτων.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τίτλο «Ηλεκτρονική Πολεοδομική Ταυτότητα Δήμου», στην οποία ο κάθε Δήμος θα καταγράφει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά κάθε δομημένης επιφάνειας.

Μειώσεις προστίμων σε ευπαθείς ομάδες
Επειδή, όσες προσπάθειες καταγραφής και νομιμοποίησης των αυθαιρέτων έγιναν στο παρελθόν, απέβησαν άκαρπες, κυρίως λόγω του φόβου επιβολής μεγάλων προστίμων, όπως εξήγησε ο κ. Τσιρώνης, θα εξεταστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά και το ποσό της νομιμοποίησης θα σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση του κάθε κατόχου. Το υπουργείο εισηγείται τη νομιμοποίηση με 500 ευρώ όλων των αυθαιρέτων σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων, ενώ απαγορεύει τη νομιμοποίηση για κτίσματα που κατασκευάστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011.

Επίσης, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, παλιννοστούντες ομογενείς, πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως σαράντα χιλιάδες, τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως εικοσιπέντε χιλιάδες ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως σαράντα χιλιάδες ευρώ, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, με αρκετές όμως προϋποθέσεις, θα επωφεληθούν από τον νέο νόμο με μειώσεις που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν και το 80% του ενιαίου προστίμου και με πάγωμα των δόσεων έως και δύο χρόνια.

Όσο γι’ αυτούς που έχτισαν αυθαίρετο σε απαγορευμένη οικιστική ζώνη ή είναι κάτοχοι κι άλλων σπιτιών, θα δουν αποφάσεις κατεδάφισης. Κι επειδή οι μέχρι σήμερα κατεδαφίσεις αυθαιρέτων «κολλούσαν» συνήθως  στην ανυπαρξία κονδυλίων ή μηχανημάτων, όπως επισήμανε ο υπουργός, «με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη νομιμοποίηση όσων μπορούν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους, θα πληρώνονται τόσο τα έξοδα του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, όσο και αυτά της κατεδάφισης αυθαιρέτων».

 

Αντιδράσεις ΠΟΜΙΔΑ

Την αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ έχουν προκαλέσει τρεις διατάξεις που βρίσκονται σε ηλεκτρονική διαβούλευση, με τις οποίες «όχι μόνον δεν μειώνονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη σύνταξη συμβολαίων επί ακινήτων, αλλά αναβιώνουν ή εφευρίσκονται πρόσθετα αξεπέραστα εμπόδια στη σύνταξή τους, και νέες “επιθεωρήσεις” ακινήτων με σημαντικές δημοσιονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις».

Οι εν λόγω διατάξεις είναι οι ακόλουθες:

  • ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΑ ΠΕΡΙ ΜΗ ΟΦΕΙΛΗΣ ΤΑΠ.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με το άρθρο 89 του σχεδίου νόμου  «ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Ο.Τ.Α., ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» επαναφέρεται σε ισχύ ως υποχρεωτικό προαπαιτούμενο για τη σύνταξη οποιασδήποτε πράξης μεταβίβασης ακινήτου η μοναδική βεβαίωση που είχε καταργηθεί για να περιοριστεί η γραφειοκρατία στα συμβόλαια: Η βεβαίωση του ΟΤΑ περί μη οφειλής ΤΑΠ, και μάλιστα με ποινή ακυρότητας ολόκληρου του συμβολαίου.

«Εδώ πρέπει να προστεθεί ότι η τυχόν παράλειψη του συμβολαιογράφου ή της υπηρεσίας του Δήμου δεν έχει ως μοναδική συνέπεια το να «τινάζει στον αέρα» ολόκληρο το συμβόλαιο, και να καταστρέφει τους συμβαλλόμενους, αλλά με την επιμήκυνση της παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ από τα 5 χρόνια στα 20 (Ν. 4304/2014), οι Δήμοι θα αξιώνουν από τον ιδιοκτήτη τέλη 20ετίας που μπορεί να είναι και μεγαλύτερα από την αξία ολόκληρου του ακινήτου. Για τους λόγους αυτούς η παράλογη και δημευτική αυτή διάταξη πρέπει να απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

  • ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ, με το άρθρο 64 του σχεδίου νόμου ««ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», που έχει τίτλο «Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού σε Δικαιοπραξίες, εγγραπτέες πράξεις και άδειες λειτουργίας», η υποχρεωτική επισύναψη βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών επεκτείνεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς ή κληροδοσίας, αλλά και στις μεταγραφές κατακυρωτικών εκθέσεων πλειστηριασμών και δικαστικών αποφάσεων επιδίκασης ακινήτου.

Επίσης, συνεχίζει, επεκτείνεται έμμεσα και στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, αφού αξιώνει την επισύναψη σχετικής βεβαίωσης σε κάθε αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας, την ίδια στιγμή που το υπό κατάθεση σν του Υπουργείου Οικονομίας «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» θεσμοθετείται η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης όλων των επιχειρήσεων.

«Οι διατάξεις αυτές δεν παρεμποδίζουν απλώς τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων, αλλά εξοργίζουν τους πολίτες, μεταβάλλουν τους συμβολαιογράφους σε συλλέκτες άπειρων εγγράφων και κινδυνεύουν να μετατρέψουν τη χώρα σε απέραντο “νεκροταφείο ακινήτων”, όπου τίποτε δεν θα πωλείται, ούτε θα ενοικιάζεται, ούτε θα κληρονομείται», συμπληρώνει.

  • ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ»

«Με το άρθρο 22 του ίδιου ν/σ, οι διατάξεις περί της διαβόητης ελληνικής «πατέντας» που ονομάζεται «ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων» προβλέπουν υποχρεωτικό επανέλεγχο όλων των κτηρίων ανά πενταετία και των κατοικιών ανά επταετία, καθιστώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας κυριολεκτικά “φόρου υποτελείς” στους ιδιώτες μηχανικούς που θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους επ΄αμοιβή σε όλα τα σπίτια και όλα τα κτίρια, και φυσικά ανοίγοντας νέο λαμπρό πεδίο δόξης στην διαφθορά και τη συναλλαγή», καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ζητεί  την απάλειψη των νέων ρυθμίσεων των άρθρων 22 και 64 του υπό διαβούλευση σ.ν. του ΥΠΕΚΑ, «καθόσον δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά αποκλειστικά και προφανέστατα τα συμφέροντα εκείνων που θα εκδίδουν τα σχετικά πιστοποιητικά».