1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Π. Σκουρλέτης: Νεοφιλελεύθερη εμμονή η ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ
Π. Σκουρλέτης: Νεοφιλελεύθερη εμμονή η ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ

Π. Σκουρλέτης: Νεοφιλελεύθερη εμμονή η ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ

0

skourletis“Το θέμα του 17% της ΔΕΗ δεν είναι στον κατάλογο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης και άρα δεν αναμένεται κάποια συζήτηση μέσα στον Σεπτέμβριο”. Το παραπάνβ υπογράμμισε υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο υπουργός: “πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας  περιουσίας ακυρώνοντας την πώλησή του. Δεν εξυπηρετεί τίποτα η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση παρά μόνο μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, όπως και οι προοπτικές στον ενεργειακό τομέα. Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στον αντίποδα της πολιτικής που ασκήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησής του, όπως εξάλλου φάνηκε με το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, όπου υιοθετήθηκε η δική μας άποψη. Δίκτυα και μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις είναι σπουδαία εργαλεία για ό,τι έρχεται και η αξιοποίησή τους είναι επιβεβλημένη. Στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος διένυσε μεγάλη θεσμική απόσταση όλα αυτά τα χρόνια, με αδυναμίες, με στρεβλώσεις, με αδικίες και με κατασπατάληση πόρων του δημοσίου και των νοικοκυριών, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονες μεθόδους, πατώντας γερά στην πραγματικότητα”.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξη σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν συμφωνήσουν με το προαναφερόμενο σχέδιο ο υπουργός ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια διαρκής σχέση αντιπαλότητας με συμβιβασμούς, μικρές νίκες και υποχωρήσεις. “Σημασία έχει να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, να έχουμε προτάσεις και σχέδιο. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν και έχει φανεί πως ο δρόμος για την απαλλαγή από τα μνημόνια είναι δύσβατος. Είναι καθήκον μας να δώσουμε το δικό μας στίγμα στις αλλαγές που συντελούνται, ξέρουμε πώς να το κάνουμε και είμαστε αποφασισμένοι να το επιχειρήσουμε” σημείωσε ο υπουργός.

Στην ερώτηση αν φοβάται ο υπουργός κοινωνική αντίδραση λόγω της φορολογικής πολιτικής ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι “η φορολογική επιβάρυνση έχει αγγίξει τα όρια αντοχής της κοινωνίας, δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή επιπλέον επιβάρυνση. Θέλω να πιστεύω πως από εδώ και πέρα θα μιλάμε για μέτρα ελάφρυνσης και μόνο”.

Νέο τηλεοπτικό τοπίο

“Η εφαρμογή του νέου νόμου για την αδειοδότηση σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το χώρο της ενημέρωσης αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία μιας και η ενημέρωση αποτελεί μια βασική παράμετρο στην λειτουργία της. Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα κατά της ανομίας και της διαπλοκής. Επιτέλους οι καναλάρχες παύουν να δρουν ανεξέλεγκτα και μπαίνουν κανόνες”, όπως είπε ο υπουργός

 Εργασιακά

 Σχετικά με τα εργασιακά, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι “πρέπει η χώρα να πάψει να είναι το πειραματόζωο εφαρμογής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πρακτικών”.

Όπως είπε ο υπουργός: ” η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα πείσει τους περισσότερους από την πλευρά των δανειστών να προσέλθουν με μια διάθεση συνεννόησης. ‘Αλλωστε, συνέχισε ο υπουργός, οι συνολικότερες ευρωπαϊκές εξελίξεις δεν επιτρέπουν ακρότητες από την πλευρά των θεσμών. Ιδιαίτερα  στα θέματα των εργασιακών πρέπει η χώρα να πάψει να είναι το πειραματόζωο εφαρμογής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πρακτικών. Η έννοια της συλλογικής διαπραγμάτευσης πρέπει να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο σε μια προσπάθεια περιορισμού της ζημιάς που έχει επιφέρει η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων”.

Για την υπόθεση του χρέους ο υπουργός σημείωσε πως έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα που σχετίζονται με το γεγονός ότι όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πως κάτι πρέπει να γίνει για την απομείωσή του. “Βεβαίως αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθεί ένας οδικός χάρτης μέτρων, εκτιμώ πως βρισκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο και στο σωστό δρόμο” πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι αυτό το αίτημα, εκ μέρους της  Νέας  Δημοκρατίας, δημιούργησε μια τεράστια απόσταση ανάμεσα σε αυτήν και το κόσμο. “Ήταν και είναι ένα αίτημα μακριά από τις ανάγκες της  συγκυρίας, του λαού και της χώρας. Το γεγονός ότι το αναφέρει όλο και πιο αραιά δείχνει πως έχει συνειδητοποιηθεί ότι δεν περπατάει μέσα στον ίδιο το λαό. Ας σταματήσουν λοιπόν να κάνουν τους τζάμπα μάγκες και ας πουν κάτι σοβαρό”.

ΔΕΘ

Σχετικά με το μήνυμα που θα στείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο υπουργός σημείωσε ότι “η ειλικρινής χωρίς ωραιοποιήσεις παρουσίαση της πορείας της χώρας από τις εκλογές μέχρι σήμερα θα αποτελέσει τον καμβά της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ”. Ο ίδιος συνέχισε: “πετύχαμε πολλά, όχι όσα θα θέλαμε, υπάρχουν δυσκολίες μπροστά μας, δεν είμαστε οι γεννήτορες του εφαρμοζόμενου προγράμματος, εκτιμούμε πως τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, χωρίς βεβαιότητες πιστεύουμε πως θα πετύχουμε”.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση στο σύνολο της δεν εμφανίζει σημάδια κόπωσης. “Αν αποφασισθεί κάποιου είδους ανασχηματισμός φαντάζομαι πως θα γίνει με κριτήριο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα” όπως είπε.