1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Υπέρ Π. Σκουρλέτη ο ΣΕΒ για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ
Υπέρ Π. Σκουρλέτη ο ΣΕΒ για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Υπέρ Π. Σκουρλέτη ο ΣΕΒ για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

0

desfaΠαρόλο που η νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας το καλοκαίρι για τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του ΔΕΣΦΑ αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατάληξη της πώλησης της εταιρείας στην αζερική Socar, το γεγονός ότι αποτρέπει την αύξηση των τελών κατά 65% αναμένεται να επηρεάσει θετικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής.

Αυτό σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ, κάνοντας ειδική αναφορά στον ΔΕΣΦΑ και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τη Socar, μετά την επίμαχη τροπολογία. Μάλιστα, η περιορισμένη αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα επιφέρει η τροπολογία Σκουρλέτη, σύμφωνα με τον ΣΕΒ είναι σημαντικότερη από την αναστάτωση που προκαλεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται «στον αέρα» η είσοδος της αζερικής εταιρείας στη μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ.

Στο δελτίο, ο ΣΕΒ αντιδιαστέλλει επίσης τη δρομολογούμενη αύξηση των τελών κατά 65% με τις θετικές εξελίξεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους φυσικού αερίου για τη βιομηχανική παραγωγή.

«Η κατάργηση  του  ΕΦΚ  στο  φυσικό  αέριο  που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, η παράλληλη μείωση του ΕΦΚ στο Φυσικό Αέριο (Φ.Α.) που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία για  κατανάλωση  (και  όχι  μόνο),  η εφαρμογή  των  συμβάσεων διακοψιμότητας, η  πρόσφατη  αλλαγή  των  όρων  τιμολόγησης  της πρόσβασης στο δίκτυο μεταφοράς Φ.Α. αποτελούν σωρευτικά κρίσιμες παρεμβάσεις  στήριξης  της  “Ελλάδας  που  παράγει  και  εξάγει”», γράφει χαρακτηριστικά.

Όπως συμπληρώνει, πάντως, ακόμη υπολείπεται η δρομολόγηση κρίσιμων επιλογών πολιτικής, που έχουν ήδη καθυστερήσει αρκετά, και θα συμβάλουν καθοριστικά στο  στόχο μιας πραγματικά απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, όπου ο κάθε καταναλωτής και ιδιαίτερα η Βιομηχανία θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον προμηθευτή της, στο πλαίσιο διμερών συμβάσεων.

Κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο για τις αποκρατικοποιήσεις, με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο συντάκτης του δελτίου επισημαίνει πως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός πλαισίου κανόνων που έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, καθώς και την ικανότητα της διοίκησης να εφαρμόσει ένα τέτοιο πλαίσιο με σύστημα, αξιοπιστία και συνέπεια.

«Η ταυτόχρονη συνύπαρξη στη χώρα  μας  περιπτώσεων  στις  οποίες  δημόσιοι  πόροι  ουσιαστικά χαρίζονται ή απαξιώνονται από ανεπαρκή διαχείριση (για την οποία κανείς ποτέ δεν έχει λογοδοτήσει) και περιπτώσεων κατά τις οποίες μια μυωπική  προσέγγιση  στοχεύει  στη  μεγιστοποίηση  ενός  τιμήματος, παραβλέποντας  έμμεσες  επιπτώσεις,  υπογραμμίζει  τις  διαχρονικές αδυναμίες στη διαχείριση των δημοσίων πόρων», γράφει χαρακτηριστικά.

Όπως προσθέτει, η προβληματική κατάσταση του πλαισίου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας επιδεινώθηκε  τα  προηγούμενα  χρόνια  λόγω  της εισπρακτικής  λογικής  που  επιβλήθηκε  στις «μνημονιακές» αποκρατικοποιήσεις με κύριο στόχο το άμεσο δημοσιονομικό όφελος. Παραμελήθηκε η παράμετρος ότι διάγουμε μια περίοδο κατά την οποία η εδραιωμένη έλλειψη αξιοπιστίας των Ελληνικών κυβερνήσεων σε συνδυασμό με την ασφυξία της αγοράς σε μια (δήθεν) ενιαία αγορά χρηματοοικονομικών  υπηρεσιών  έχουν  εξαφανίσει  το  επενδυτικό ενδιαφέρον και εξευτελίσει τις τιμές κάθε στοιχείου ενεργητικού.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η διαμόρφωση του πλαισίου κανόνων είναι μια κρίσιμη ευθύνη που έχει το κράτος, καθώς αυτό έχει τη λαϊκή εντολή να διαμορφώσει κανόνες και να εποπτεύει την εφαρμογή τους. Όπως συμπληρώνει, η κύρια ευθύνη είναι της κυβέρνησης, που έχει την λαϊκή εντολή να διαμορφώσει και να εποπτεύσει τους κανόνες που προστατεύουν  το  ευρύτερο  δημόσιο  συμφέρον,  χωρίς  βέβαια  να περιορίζουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών.

Του Κώστα Δεληγιάννη