1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Η Ελλάδα κόμβος στον ενεργειακό «Δρόμο του Μεταξιού»
Η Ελλάδα κόμβος στον ενεργειακό «Δρόμο του Μεταξιού»

Η Ελλάδα κόμβος στον ενεργειακό «Δρόμο του Μεταξιού»

0

DSC_0004Σε σχέδια ενός ενεργειακού «Δρόμου του Μεταξιού», στα πρότυπα του εμπορικού «Δρόμου του Μεταξιού» που δρομολογεί η Κίνα για τη σύνδεσή της με την Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα και οι εκπρόσωποι της CMEC, κατά την υπογραφή σήμερα του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με τη ΔΕΗ, για την κατασκευή του λιγνιτικού σταθμού «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, στόχος είναι η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο κόμβου στα σχέδια της Κίνας για «είσοδο» στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με την εξαγορά μετοχών του πορτογαλικού ΑΔΜΗΕ από την κινεζική State Grid International Development. Έτσι, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της State Grid στον διεθνή διαγωνισμό για το 24% του ελληνικού ΑΔΜΗΕ, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, το MoU που υπογράφηκε σήμερα ενδεχομένως είναι προάγγελος και άλλων συνεργειών στον ενεργειακό τομέα, ανάμεσα σε ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις.

Το «παρών» στην υπογραφή του MoU έδωσε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ανέφερε πως οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονται συνεχώς, ενώ διαρκώς διευρύνονται και τα πεδία συνεργασίας. «Η σημερινή υπογραφή είναι ψήφος εμπιστοσύνης απέναντι στη ΔΕΗ, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Αποτελεί απόδειξη πως η ελληνική οικονομία περνά από τη φάση σταθεροποίησης στην ανάκαμψη», σημείωσε.

«Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής των συμπράξεων της ΔΕΗ, που βρίσκονται στον αντίποδα των επιλογών όσων ήθελαν συρρικνωμένη τη Δημόσια Επιχείρηση στο νέο τοπίο της αγοράς ηλεκτρισμού. Μία σύγχρονη μονάδα αποτελεί απόδειξη πως μπορούμε με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον να αξιοποιήσουμε το εθνικό μας καύσιμο, που είναι ο λιγνίτης, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίζει την αδιατάρακτη λειτουργία της αγοράς ρεύματος».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε πως αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτοι «καρποί» της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σημείωσε πως η επιχείρηση ευελπιστεί ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα αποτελέσει την αρχή για τη διεύρυνση της συνεργασίας.

«Φιλοδοξούμε η ΔΕΗ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη βαλκανική αγορά ενέργειας. Από αυτή την άποψη, η συνεργασία με τη CMEC μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση», πρόσθεσε.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Ζοού Ξιαόλι, ο οποίος επισήμανε πως η ασιατική χώρα προσβλέπει σε άλλες ανάλογες επωφελείς συνεργασίες στο μέλλον, σημειώνοντας ότι η χώρα μας διαθέτει πλούσιο λιγνίτη και μεγάλο δυναμικό σε ΑΠΕ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ακόμη δεν υπάρχει ένα αποτελεσματικό «κανάλι» επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, για το οποίο χρειάζεται κοινές προσπάθειες από κυβέρνηση, επιχειρήσεις και ΜΜΕ.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, επιβεβαιώθηκε πως η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντική θέση στον “Δρόμο του Μεταξιού”, ο οποίος δεν αφορά μόνο την ναυτιλία, αλλά και την ενέργεια. Η  σημερινή υπογραφή του MoU δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει η συνεργασία των δύο χωρών. Ειδικά στην ενέργεια, ανοίγονται στο μέλλον λαμπρές προοπτικές, προς το συμφέρον των δύο κρατών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της CMEC Yacshui  Fank ανέφερε πως η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ενέργεια, τις συγκοινωνίες και την εξόρυξη φυσικών πόρων. «Η εμπειρία και η τεχνογνωσία των δύο εταιρειών αποτελεί εγγύηση για την πετυχημένη συνεργασία. Δίνει ώθηση προς ένα λαμπρό μέλλον, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών», κατέληξε.

Του Κώστα Δεληγιάννη