1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Η «φόρμουλα» σύμπραξης Κινέζων, ΔΕΗ και ιδιωτών για τον λιγνιτικό σταθμό στη Μελίτη
Η «φόρμουλα» σύμπραξης Κινέζων, ΔΕΗ και ιδιωτών για τον λιγνιτικό σταθμό στη Μελίτη

Η «φόρμουλα» σύμπραξης Κινέζων, ΔΕΗ και ιδιωτών για τον λιγνιτικό σταθμό στη Μελίτη

0

dei cmecΈνα σημαντικό βήμα πραγματοποιήθηκε σήμερα για την κατασκευή από τη ΔΕΗ και τον κινεζικό κολοσσό CMEC της νέας λιγνιτικής μονάδας «Μελίτης ΙΙ» στη Φλώρινα, με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας (MoU) ανάμεσα στις δύο εταιρείες.  Στην εκδήλωση έδωσε  επίσης το «παρών» ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας, ενώ το MoU υπογράφηκε επίσης από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες (ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ) οι οποίες δηλώνουν ανοικτές να συμμετάσχουν στην εταιρεία που θα συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Στο περιθώριο της υπογραφής του μνημονίου, έγιναν γνωστά τα βασικότερα στοιχεία της σχεδιαζόμενης σύμπραξης. Έτσι, στόχος είναι να ιδρυθεί μία θυγατρική εταιρεία, στην οποία η ΔΕΗ θα συνεισφέρει την ήδη υπάρχουσα μονάδα «Μελίτη Ι», ισχύος 330 MW, τον χώρο κατασκευής του νέου λιγνιτικού σταθμού, την άδεια κατασκευής, το λιγνιτωρυχείο στην περιοχή «Κλειδί», όπως επίσης και το 40% που κατέχει από το λιγνιτωρυχείο της Βεύης.

Η μετοχική σύνθεση

Από την πλευρά τους, οι δύο ελληνικές εταιρείες θα εκχωρήσουν στη θυγατρική το 60% από το λιγνιτωρυχείο της Βεύης που βρίσκεται στην κυριότητά τους, όπως επίσης και το ορυχείο της Αχλάδας. Όσον αφορά τη CMEC, αυτή θα αναλάβει τη σχεδίαση και τη χρηματοδότηση κατασκευής της «Μελίτη ΙΙ», ισχύος 450 MW. Με βάση τις μελέτες που είχε κάνει η ΔΕΗ στο παρελθόν, όταν διερευνούσε το ενδεχόμενο να κατασκευάσει μόνη της τη μονάδα, η επένδυση άγγιζε τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, για τη CMEC, το κόστος ενδέχεται να αποδειχθεί μικρότερο.

Όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση της υπό σύσταση εταιρείας, στόχος είναι να αντικατοπτρίζει την αξία των περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών κεφαλαίων που θα προσφέρει κάθε ένας από τους τρεις συνεργάτες. Για τον προσδιορισμό των ποσοστών θα προσληφθεί ανεξάρτητος εκτιμητής, ενώ η ΔΕΗ δέχεται εκ των προτέρων πως με την εκτίμηση ενδεχομένως θα βρεθεί να κτέχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στη νέα εταιρεία.

Το χρονοδιάγραμμα

Όσον αφορά τα βήματα που θα ακολουθήσουν μετά την υπογραφή του MoU, το πρώτο που θα γίνει είναι να συσταθεί μία ομάδα εργασίας, η οποία θα μελετήσει τις τεχνικοοικονομικές λεπτομέρειες του πρότζεκτ. Αν από τις μελέτες προκύψει πως το σχέδιο είναι βιώσιμο, τότε η θυγατρική θα συσταθεί μέσα στο 2017.

Η κατασκευή της μονάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στο 2018, ενώ παράλληλα θα γίνουν και οι προπαρασκευαστικές εργασίες στα ορυχεία που θα την τροφοδοτούν με λιγνίτη. Έτσι, σε 4-5 χρόνια αργότερα, η «Μελίτη ΙΙ» αναμένεται πως θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή ρεύματος.

Υπερσύγχρονη μονάδα

Η CMEC δεν έχει θέσει κανέναν περιορισμό ως προς τις εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή της μονάδας, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσαν να είναι ελληνικές. Παράλληλα, από τον κινεζικό κολοσσό υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως σκοπός του είναι η «Μελίτη ΙΙ» να είναι υπερσύγχρονη, αφού για παράδειγμα έχει επιλέξει παρόμοιους λέβητες με αυτούς στην υπό ανέγερση «Πτολεμαΐδα V».

Σε μία τέτοια περίπτωση, η απόδοσή της θα είναι πολύ υψηλή, αγγίζοντας το 41,5%. Την ίδια στιγμή, χάρις στο πρότζεκτ, θα δοθεί η ευκαιρία αξιοποίησης του λιγνίτη της περιοχής, ο οποίος είναι από τους πιο πλούσιους στην Ελλάδα σε θερμογόνο δύναμη. Έτσι, θα μπορέσει να βελτιωθεί και η πραγματική απόδοση της «Μελίτη Ι», αφού θα τροφοδοτείται με καλύτερης ποιότητας καύσιμο.

Αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής

Η «Μελίτη ΙΙ» θα πάρει τη θέση απαρχαιωμένων και ρυπογόνων θερμοηλεκτρικών μονάδων, τις οποίες η επιχείρηση θα χρειασθεί να αποσύρει τα επόμενα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει να διατηρηθεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο 35% στην ηλεκτροπαραγωγή, περιορίζοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων.

Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης, το ποσοστό αυτό είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και τη «θωράκισή» της από τυχόν σκαμπανεβάσματα των διεθνών τιμών των εισαγόμενου φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή ρεύματος σε θερμοηλεκτρικές μονάδες.

Του Κώστα Δεληγιάννη