1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Παπούτσια από ανακυκλωμένο CO2
Παπούτσια από ανακυκλωμένο CO2

Παπούτσια από ανακυκλωμένο CO2

0

shoes CO2[2]«Τα παπούτσια που δεν αφήνουν αποτύπωμα». Αυτό το σλόγκαν χρησιμοποίησε η αμερικανική εταιρεία παραγωγής ρεύματος NRG, παρουσιάζοντας ένα ζευγάρι αθλητικών το οποίο μεταξύ άλλων αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα.

Το υλικό προήλθε από τα καυσαέρια ενός εργοστασίου παραγωγής ρεύματος που λειτουργεί με λιγνίτη. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αφού μία ποσότητα των καυσαερίων «παγιδεύτηκε» πριν διαφύγει στην ατμόσφαιρα, στη συνέχεια ψύχθηκε και πέρασε από επεξεργασία, ώστε να διαχωρισθεί το CO2 και στη συνέχεια να αποτελέσει τη «βάση» για τη σύνθεση του πολυμερούς από το οποίο προήλθαν οι σόλες των παπουτσιών.

Μυστική «φόρμουλα»

Η NRG δεν θέλησε να αποκαλύψει την ακριβή διαδικασία σύνθεσης του πολυμερούς, αφού αυτή καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία 10xBeta, η οποία ανέλαβε την κατασκευή των παπουτσιών για λογαριασμό της επιχείρησης ηλεκτρισμού, ο «αφρός» διοξειδίου του άνθρακα αντιστοιχεί περίπου στο 75% των υλικών των παπουτσιών.

Πάντως, ακόμη και με τον περιβαλλοντικά ουδέτερο «αφρό», τα παπούτσια κανονικά θα έπρεπε να έχουν ανθρακικό αποτύπωμα, από την παραγωγή του 25% των υπόλοιπων «πρώτων υλών», από τα οποία αποτελούνται. Ωστόσο, οι εκπομπές από την παραγωγή τους μπορούν επίσης να παγιδευτούν πριν εκλυθούν στην ατμόσφαιρα, ώστε και το CO2 που περιέχουν να αξιοποιηθεί για τη σύνθεση ακόμη περισσότερου «αφρού».

Απτή απόδειξη

Η εταιρεία ηλεκτρισμού παρουσίασε τα «παπούτσια χωρίς αποτύπωμα» στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας πως πρόθεσή της δεν είναι να τα κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Αντίθετα, στόχος ήταν να δώσει μία χειροπιαστή απόδειξη πως μπορούν να αναπτυχθούν τεχνολογίες ώστε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να γίνουν πολύτιμα υλικά, τα οποία θα είναι οικονομικά συμφέρον να ανακυκλώνονται, χωρίς απλώς να αφήνονται να διαρρεύσουν στην ατμόσφαιρα.

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε, χρηματοδοτεί με 20 εκατομμύρια δολάρια τον διαγωνισμό Carbon XPrize, ο οποίος ξεκίνησε πέρυσι και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια. «Στόχος του Carbon XPrize είναι η μετατροπή του CO2 σε προϊόντα που θα χρησιμοποιούσαμε όλοι καθημερινά», σημειώνει στο σάιτ Business Insider ο Paul Bunje, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της διοργάνωσης. «Η NRG ήθελε να δώσει ένα απτό παράδειγμα για το τι ακριβώς εννοούμε».

Διαγωνισμός ανακύκλωσης CO2

Στον διαγωνισμό, ο οποίος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015, οποιοσδήποτε μεμονωμένος ερευνητές ή επιστημονική ομάδα μπορούσε να καταθέσει μία πρωτότυπη τεχνολογία, μαζί με το αντίστοιχο business plan, για την εμπορική αξιοποίηση προϊόντων που θα κατασκευάζονται με διοξείδιο του άνθρακα από τα… φουγάρα των θερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν 47 προτάσεις, ενώ έχουν ήδη επιλεγεί οι 10 φιναλίστ για την επόμενη φάση, κατά την οποία θα αναπτύξουν τον πρωτότυπο εξοπλισμό που χρειάζεται για να δοκιμάσουν την ιδέα τους για δύο χρόνια.

Οι νικητές θα μοιρασθούν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στους 10 φιναλίστ συγκαταλέγονται ιδέες για την ανακύκλωση του διοξειδίου του άνθρακα, με σκοπό την παραγωγή τσιμέντου, καυσίμων, πλαστικών υλικών ή αγροτικών προϊόντων.

Οικονομικά βιώσιμες λύσεις

Εταιρείες όπως η NRG, οι οποίες διαθέτουν θερμοηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, με τις μονάδες τους επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας επομένως σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Έτσι, όπως είναι φυσικό, έχουν πολύ σημαντικό κίνητρο να ενθαρρύνουν τεχνολογίες που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές τους, εγκλωβίζοντας τα καυσαέρια που προκαλούν.

Για να συνεχίσουν οι μονάδες να είναι οικονομικά βιώσιμες, θα πρέπει αυτές οι καινοτομίες να μην αυξάνουν υπερβολικά το κόστος λειτουργίας των εργοστασίων. Επομένως, το ιδανικότερο σενάριο είναι να βρεθούν τρόποι εμπορικής αξιοποίησης του CO2 που δεσμεύεται, ώστε από την πώληση των παραγόμενων προϊόντων να μπορεί να καλυφθεί τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος από την παραγωγή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Carbon XPrize, ανάμεσα στις υπόλοιπες ιδέες που έχουν κατά καιρούς προταθεί είναι η μετατροπή του CO2 σε μαγειρική σόδα και λιπάσματα ή ακόμη και η χρήση του ως ανθρακικού στα αναψυκτικά.