1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Με ενεργειακή ατζέντα τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Παλαιστίνης
Με ενεργειακή ατζέντα τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Παλαιστίνης

Με ενεργειακή ατζέντα τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Παλαιστίνης

0

ellada_kypros_palaistiniΟι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, της Ελλάδας, κ. Νίκος Κοτζιάς και της Παλαιστίνης, κ. Riad Malki, πραγματοποίησαν την πρώτη τριμερή τους συνάντηση την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συνεδρίασης υψηλού επιπέδου της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών, σύμφωνα με το οποίο οι τρεις υπουργοί είχαν μια ευρεία συζήτηση σχετικά με ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο αντίκτυπός τους στην ευρύτερη περιοχή, η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, το κυπριακό ζήτημα, καθώς και σε σχέση με τομείς που προσφέρονται για μελλοντική τριμερή συνεργασία. Υπογράμμισαν τους στενούς ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις χώρες τους και την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν αυτές τις σχέσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Επαναδιατύπωσαν τη δέσμευση των Κυβερνήσεών τους υπέρ της επίτευξης κοινώς αποδεκτών, πολιτικών και περιεκτικών λύσεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καθώς και υπέρ της κοινής συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου.

Υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλονται από τις μετριοπαθείς δυνάμεις για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, για την από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της υποκίνησης της βίας, για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, της διαρκούς σταθερότητας και ευημερίας.

Απηύθυναν έκκληση για την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή, επί τη βάσει των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών της Μαδρίτης, συμπεριλαμβανομένης της αρχής «έδαφος έναντι ειρήνης» και της Αραβικής Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη. Εξέφρασαν τη στήριξή τους υπέρ της λύσης των δύο κρατών, η οποία θα βασίζεται στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967 και θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου, βιώσιμου και με εδαφική συνέχεια Κράτους της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο θα συνυπάρχει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με το Ισραήλ και τους γείτονές του. Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι οι τρέχουσες τάσεις στην περιοχή απειλούν να καταστήσουν αδύνατη την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών, επανέλαβαν σε αυτό το πλαίσιο ότι όλες οι δραστηριότητες εποικισμού είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και υπογράμμισαν την ανάγκη θετικών δράσεων για την αναχαίτιση και την αντιστροφή αυτών των τάσεων. Χαιρετίζοντας σε αυτό το πλαίσιο τις σημερινές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, συμφώνησαν ότι μια μόνιμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή και πέραν αυτής.

Επανέλαβαν τη σταθερή τους στήριξη στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης του κυπριακού ζητήματος που θα επανενώσει τη νήσο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έδωσαν έμφαση στο ότι η λύση του κυπριακού ζητήματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς να δίδει δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης και πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Τόνισαν ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες σε όλες τις πτυχές τους, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια, πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Πεπεισμένοι για τις δυνατότητες της τριμερούς τους συνεργασίας, η Κύπρος, η Παλαιστίνη και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προς όφελος των λαών τους και της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να προωθήσουν αποτελεσματικά τις κοινές τους αξίες και τα κοινά τους συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας τους σε διεθνή φόρα και οργανισμούς, καθώς και στην υλοποίηση έργων, μεταξύ άλλων, στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, του περιβάλλοντος, της διατήρησης και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της ενέργειας και της γεωργίας. Προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω και εκτενέστερα οι δυνατότητες συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον συνάντηση των Μόνιμων Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών μερών.