Home Ενεργειακές επισημάνσεις Η αναμόρφωση της αγοράς ρεύματος στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
Η αναμόρφωση της αγοράς ρεύματος στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Η αναμόρφωση της αγοράς ρεύματος στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

0
0

power linesΗ προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model) περιλαμβάνεται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, με σκοπό να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τους δανειστές.

Η νομοθετική ρύθμιση για το target model είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΝ, η οποία ολοκληρώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου. Με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2018, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων αγορών διαπραγμάτευσης ηλεκτρικής ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα της χονδρικής αγοράς προθεσμιακών προϊόντων, της ενδοημερήσιας αγοράς, της αγοράς επόμενης ημέρας και της αγοράς εξισορρόπησης.

Όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο, ενεργειακό «άρωμα» έχει επίσης και η λίστα που περιέχει με τις δημόσιες εταιρείες οι οποίες περνούν στο λεγόμενο υπερταμείο, αφού σε αυτές συγκαταλέγεται το 34% της ΔΕΗ. Στον κατάλογο υπάρχουν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ απουσιάζει ο ΑΔΜΗΕ, στην περίπτωση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή.

Οι ενεργειακές εκκρεμότητες πάντως δεν «κλείνουν» με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, καθώς απομένουν ακόμη αρκετά θέματα ρυθμιστικού χαρακτήρα, στα οποία θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. Από τα σημαντικότερα είναι οι παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, στις οποίες ξεχωρίζει ο καθορισμός των τελών διανομής και η αύξηση των ποσοτήτων που δημοπρατεί η ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την αύξησή τους στο 20%, από 10% που είναι σήμερα. Το υπουργείο Ενέργειας είναι αντίθετο στον διπλασιασμό των ποσοτήτων, με το επιχείρημα πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε σημαντική οικονομική ζημία για την εταιρεία, σε μία εποχή που παίζει κομβικό ρόλο σε αρκετά διεθνή και εγχώρια πρότζεκτ για την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά.

«Αγκάθι» φέρεται να παραμένει και το ζήτημα του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους που πληρώνουν οι καταναλωτές για την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ. Με δεδομένο πως θα πρέπει να εξερευθούν επιπλέον έσοδα ώστε να ισοσκελισθεί ο λογαριασμός ΑΠΕ,  τη στιγμή πυο σήμερα παρουσιάζει έλλειμμα περίπου 240 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση θέσπισε το καλοκαίρι μία νέα χρέωση για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το μέτρο αυτό είναι αρκετό για να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να αμφισβητούν αυτή την εκτίμηση, βάζοντας στο «τραπέζι» την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, ένα «καπέλο» που μέσω των λογιαριασμών ρεύματος θα περάσει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

 

Του Κώστα Δεληγιάννη