Home Ηλεκτρισμός Π. Σκουρλέτης: Νεοφιλελεύθερη εμμονή η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Π. Σκουρλέτης: Νεοφιλελεύθερη εμμονή η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Π. Σκουρλέτης: Νεοφιλελεύθερη εμμονή η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

0
0

skourletisΣε συνέντευξή  του στην  Εφημερίδα των Συντακτών και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε για το ΔΕΣΦΑ ότι ” δεν έχουμε παρέμβει στους όρους του διαγωνισμού, εκείνο βέβαια που κάνουμε, μετά από πρόταση της ΡΑΕ, είναι να μεριμνήσουμε για την προστασία της εγχώριας παραγωγής αποτρέποντας αυξήσεις στις τιμές χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου της τάξης του 68%. Κατά τα άλλα εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση”.

Την ίδια ώρα, για τη ΔΕΗ σημείωσε ότι “δεν χει καμία απολύτως σκοπιμότητα το να προχωρήσει η συγκεκριμένη πώληση¨του 17% και ότι “μόνο μια νεοφιλελεύθερη ακαμψία και εμμονή μπορεί να δικαιολογήσει την επαναφορά του σχεδίου”  για τη “μικρή ΔΕΗ”

Τα θέματα ενέργειας συμπεριλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Θα προλάβετε την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ; Δεδομένων των συνεπειών που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη, έχετε εναλλακτικό σχέδιο;

Πράγματι, ένα μέρος των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης αφορά ενεργειακά ζητήματα, μόνο που σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Σας θυμίζω πως ο διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση έχει ολοκληρωθεί από το 2013 και δεν έχει ολοκληρωθεί μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που υποχρέωσε την αζέρικη SOCAR να περιορίσει το μερίδιο της κάτω του 50%. Έκτοτε αναζητείται αγοραστής τουλάχιστον για το 17% από το ποσοστό που θα αγόραζε η SOCAR. Εμείς όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε παρέμβει στους όρους του διαγωνισμού, εκείνο βέβαια που κάνουμε, μετά από πρόταση της ΡΑΕ, είναι να μεριμνήσουμε για την προστασία της εγχώριας παραγωγής αποτρέποντας αυξήσεις στις τιμές χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου της τάξης του 68%. Κατά τα άλλα εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, μια και αυτό αναφερόταν ρητά στη συμφωνία του περασμένου χρόνου. Όσοι τώρα προσπαθούν να εμπλέξουν τη διαδικασία της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης με αυτήν της εκταμίευσης της υποδόσης έχουν πολιτική στόχευση που υπηρετεί άλλες πολιτικές σκοπιμότητες.

Πώς σχεδιάζετε να ξεπεράσετε στο μέλλον τις πιέσεις των δανειστών, που ζητούν εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την πώληση του 17% της ΔΕΗ;

Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, προέβλεπε την πώληση του 17% και όχι το δικό μας. Επί της ουσίας όμως, δεν έχει καμία απολύτως σκοπιμότητα το να προχωρήσει η συγκεκριμένη πώληση. Σήμερα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει, άλλωστε έχουν γίνει μια σειρά θεσμικές αλλαγές σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ, ενώ το δημόσιο διατηρεί το 51%. Ακυρώσαμε τον νόμο για τη μικρή ΔΕΗ, προχωρούμε στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ, θεσμοθετούμε το target model. Μιλάμε πλέον για άλλες συνθήκες. Μόνο μια νεοφιλελεύθερη ακαμψία και εμμονή μπορεί να δικαιολογήσει την επαναφορά αυτού του σχεδίου. Τα επιχειρήματα μας είναι ισχυρά και πιστεύω πως θα γίνουν τελικώς αποδεκτά.

Έχετε επισημάνει ότι δηλώσεις του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση ποσοστού της ΔΕΗ δημιουργούν «πολιτικό ζήτημα». Θεωρείτε ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας υπονομεύει το έργο και τις προσπάθειες της κυβέρνησης;

Ο κ. Πιτσιόρλας, ενώ γνωρίζει επακριβώς τη θέση της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, προ μηνός  σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg, ως μη όφειλε, άνοιξε το θέμα του 17%. Αν αληθεύει δε αυτό που ακούγεται από δημοσιογραφικούς κύκλους ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει τον ρόλο της διασποράς πληροφοριών για λογαριασμό συγκεκριμένων κύκλων των δανειστών με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, τότε αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα είναι σοβαρά. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και όχι άλλων.