1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Π. Σκουρλέτης: Το υπερταμείο ήταν ανάχωμα στις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου
Π. Σκουρλέτης: Το υπερταμείο ήταν ανάχωμα στις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου

Π. Σκουρλέτης: Το υπερταμείο ήταν ανάχωμα στις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου

0

skourletisΣτην σε υψηλούς τόνους τοποθέτησή του ο υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης κατά τη συζήτηση των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» υπερασπίστηκε τη δημιουργία του υπερταμείου ως αναπτυξιακού εργαλείου, παρουσίασε τις κινήσεις για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Για το σχέδιο νόμου και το Ταμείο Αξιοποίησης υπογράμμισε τα εξής: 

Πρώτον “η μεταφορά στο Υπερταμείο δεν σημαίνει ότι το δημόσιο χάνει την περιουσία του. Στο δημόσιο παραμένει η περιουσία, αλλά εκεί πηγαίνει για να αξιοποιηθεί. Και αυτή είναι μια βασική διαφορά σε σχέση με τις λύσεις, που είχαν επιλεγεί στο παρελθόν. Δεύτερον, η μεταφορά δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Τρίτον, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν είναι σε εγγύηση των δανείων της χώρας. Αυτά, βεβαίως, εννοείτε να τα αγνοείτε συνεχώς στη συζήτηση, όπως δεν αντιλαμβάνεσθε ότι το Ταμείο αυτό προέκυψε μέσα από την περυσινή διαπραγμάτευση και ήταν το ανάχωμα απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, απέναντι στην πολιτική, η οποία ήταν δική σας μόνο πρόταση, και αναφέρομαι στην προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου”.

Σημείωσε ότι “αυτή η συμφωνία, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες, πέρυσι το καλοκαίρι είχε ορισμένα ανοικτά πεδία για διαπραγμάτευση. Δεν ήταν μια κλειστή συμφωνία σε όλα της τα σημεία. Και αυτά έδωσαν την δυνατότητα να κερδίσουμε κάποια πράγματα, όπως έχουμε και κάποια μπροστά μας”.

Το νέο τοπίο  στον τομέα της ενέργειας και οι μεταρρυθμίσεις που “τρέχουν” 

Σημείωσε ότι “αναδιοργανώνεται η ελληνική αγορά ενέργειας και ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος αλλαγών που έχουν συμβεί από πέρσι τον Σεπτέμβριο στο συγκεκριμένο χώρο. Ουσιαστικά, χτίζουμε αυτό που ονομάζουμε «Ενιαία Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Αγορά». Εναρμονιζόμαστε με τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην κατεύθυνση του ανοίγματος της αγοράς. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν συμβεί σε θεσμικό επίπεδο τόσα πολλά στον τομέα της ενέργειας, από όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο”.

Κατέγραψε τις αλλαγές που έλαβαν χώρα: “Πρώτα απ’ όλα, το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το νέο πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μια προσπάθεια να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις στρεβλώσεις σε σχέση με τη διείσδυση  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, που οδήγησε πράγματι σε μεγάλου είδους ανωμαλίες. Μία από αυτές, είναι το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του ΛΑΓΗΕ, που προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, έτσι ώστε κάποια στιγμή να ισορροπήσουν τα πράγματα. Δεύτερον, ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός ΔΕΗ με ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αποτελεί σήμερα ένα διαφορετικό δείγμα γραφής σε σχέση με τα δίκτυα και κατοχυρώνει το δημόσιο έλεγχο των δικτύων. Σας πληροφορώ ότι αυτό το εγχείρημα, το οποίο αυτή τη στιγμή δρομολογείται και προχωράει ικανοποιητικά –βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού- είναι κάτι που το παρακολουθούν με ξεχωριστό ενδιαφέρον πάρα πολλές πολιτικές δυνάμεις σήμερα στην Ευρώπη.

Θεσμοθετήσαμε τις δημοπρασίες των ΝΟΜΕ έναντι της «μικρής ΔΕΗ», έναν μεταβατικό μηχανισμό, ο οποίος θα υποβοηθήσει στο άνοιγμα της αγοράς. Εφαρμόσαμε τη διακοψιμότητα, η οποία είναι μια πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας. Καταργήσαμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Αυτό ήταν το πρώτο νομοσχέδιο τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ενσωματώσαμε τις διεθνείς συμβάσεις για τις εξωχώριες έρευνες υδρογονανθράκων. Την ίδια στιγμή υλοποιούμε το μεγάλο και στρατηγικής σημασίας έργο του TAP, το οποίο υλοποιείται στη χώρα μας με πρωτοφανείς ρυθμούς και θα είναι το πρώτο κομμάτι που θα παραδοθεί σε σχέση με τις άλλες χώρες, είτε ευρωπαϊκές είτε εξ ανατολών μας. Ασκούμε μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που έχει αποτελέσματα και εγγυάται με βεβαιότητα ότι η χώρα γίνεται πράγματι ένας ρυθμιστής στην ευρύτερη περιοχή και μετατρέπεται σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Ταυτόχρονα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μέσα σε αυτήν την εποχή της μεταβατικότητας σχεδιάζει και προχωράει σε μία στρατηγική συμπράξεων που δεν θα την οδηγήσουν στη συρρίκνωση, αλλά στην ενδυνάμωσή της μέσα στο νέο πλέον τοπίο. Σήμερα, η ενέργεια, όπως και η οικονομία, ιδιαίτερα στον χώρο της Ευρώπης δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, οι επιχειρήσεις, οι δημόσιες –γιατί γι’ αυτές ενδιαφερόμαστε- όχι μόνο να μην είναι ζημιογόνες, αλλά να είναι και ανταγωνιστικές”.

ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ, «Μικρή ΔΕΗ» και ΕΛΠΕ 

Επισήμανε μια σειρά δυσμενών αλλαγών που μετεστράφησαν από την κυβερνητική πολιτική:

” Σχεδιάζατε την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Το ακυρώσαμε.. Σχεδιάζατε τη «μικρή ΔΕΗ». Το ακυρώσαμε. Πάρτε μια δεύτερη κόκκινη γραμμή, λοιπόν. Υπάρχει το 17% της ΔΕΗ. Επιλογή σας. Το πήγατε στο ΤΑΙΠΕΔ. Σας ερωτώ, λοιπόν: Θέλετε να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ το 17%; “

Κατηγόρησε την μείζονα αντιπολίτευση ότι για τον ΑΔΜΗΕ και τη «μικρή ΔΕΗ» ήταν με τους δανειστές και δεν ενίσχυσαν το μέτωπο υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων.

Ζήτησε την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων: “Τι λέτε για τη ΔΕΠΑ, την εταιρεία που συμμετέχει στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και θέλει να συμμετάσχει και στηρίζει τα πρότζεκτ αντίστοιχα στον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη; Να υλοποιήσουμε την πρότασή σας, που ήταν το συνολικό ποσό του δημοσίου το 65%, που το είχατε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, να ιδιωτικοποιηθεί και να έχει μηδέν;  Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία: μηδέν το ελληνικό δημόσιο στον χώρο του φυσικού αερίου! Γι’ αυτά, λοιπόν, πρέπει να μιλήσετε.”

Ζητησε την τοποθέτηση της αντιπολίτεσης για τη ΔΕΠΑ:  “Συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο μέσα εκεί με ένα ποσοστό 35% και 42% έχει ο ιδιώτης μέτοχος. Το είχατε περάσει στο Ταμείο. Έχουμε δύο χρονιές όπου αυτή η διοίκηση των ημετέρων, των κολλητών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πετύχει ρεκόρ κερδών. Να το ιδιωτικοποιήσουμε κι αυτό; Να φύγει το δημόσιο από αυτόν τον κρίσιμο τομέα; Τι λέτε; “.

Για την κυβερνητική πολιτική στη ΔΕΗ

“Όσον αφορά στη ΔΕΗ, εμείς παρόλο που παραλάβαμε το αποτύπωμα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόσατε τα τελευταία χρόνια και οδήγησαν σε αυτά τα ληξιπρόθεσμα, για πρώτη φορά με τις κινήσεις που κάναμε και τις ρυθμίσεις των τριάντα έξι δόσεων, καταφέραμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο σήμερα να βρίσκεται σε ρύθμιση και εξυπηρετείται και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια το απόλυτο νούμερο των χρεών προς τη ΔΕΗ μειώνεται. Ταυτόχρονα συνέβη και κάτι άλλο, το οποίο δεν το λένε οι φίλοι σας οι καναλάρχες. Για πρώτη φορά έχουμε την έκπτωση του 15% συνέπειας και αυτός εδώ ο κόσμος, ο μεροκαματιάρης, ο οικογενειάρχης, οι επιχειρήσεις βλέπουν να πληρώνουν λιγότερους λογαριασμούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των δικών μας παρεμβάσεων. Και θα δείτε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, διότι εμείς και στόχευση έχουμε και κυρίως κάνουμε τη δουλειά μας με καθαρούς όρους”.