1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Β. Σεΐφ: Η ενεργειακή ατζέντα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιράν
Β. Σεΐφ: Η ενεργειακή ατζέντα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιράν

Β. Σεΐφ: Η ενεργειακή ατζέντα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιράν

0

Seif ValiollahΟ τραπεζικός και ο ενεργειακός τομέας βρέθηκαν στο επίκεντρο σειράς συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Τράπεζης της Ελλάδος και της τραπεζικής κοινότητας, ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ (Valiollah Seif), το τελευταίο τριήμερο στην Αθήνα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σεΐφ στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη αποτέλεσε ένα ορόσημο για τις διμερείς μας σχέσεις» και συνολικά υπάρχει εκατέρωθεν βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων αυτών.

Όπως σημείωσε, στο ενεργειακό επίπεδο οι διμερείς συζητήσεις επικεντρώθηκαν τόσο στην διύλιση πετρελαίου όσο και στο φυσικό αέριο, και πλέον εξετάζονται δυο συγκεκριμένες προτάσεις στους τομείς αυτούς. Στον τραπεζικό τομέα εξετάζεται η προώθηση στενότερης συνεργασίας των πιστωτικών ιδρυμάτων των δύο χωρών με την δημιουργία εκατέρωθεν “corresponding banks”.

Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Σεΐφ επισήμανε ότι «…η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ευημερίας της κοινωνίας. Καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ενέργειες που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και καταπολέμηση της ανεργίας. Τώρα με τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών μπορούμε να προβλέψουμε ένα θετικό μέλλον για την ελληνική οικονομία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ,στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Νίκο Δρόσο:

Ποια είναι τα συμπεράσματα από την επίσκεψή σας στην Αθήνα και τις επαφές σας με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης;

Ξεκινήσαμε τις συναντήσεις μας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τους εκπροσώπους της τραπεζικής κοινότητας, ένθεν και ένθεν, οι οποίοι είχαν σημαντικές επαφές και συνεργασίες.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη αποτέλεσε ένα ορόσημο για τις διμερείς μας σχέσεις. Έγιναν πολύ σημαντικές συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του κ. Ρουχανί, Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, και από εκεί και μετά όλοι οι υπουργοί με βάση τις αρμοδιότητές τους, κάνουν το μέγιστο δυνατό για την σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

Η επίσκεψή μου στην Αθήνα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (σ.σ. Γ. Στουρνάρα) και της προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (σ.σ. Λ. Κατσέλη). Εκτός από τα τεχνικές και εξειδικευμένες τραπεζικές επαφές, είχαμε ορισμένες επαφές με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Συναντήθηκα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, (σ.σ. Π.Σκουρλέτη) όπου συζητήσαμε σημαντικά έργα στα οποία θα μπορέσουν να συνεργαστούν οι δύο χώρες, όπως στον τομέα της διύλισης και του φυσικού αερίου. Συναντήθηκα επίσης με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. Γ. Δραγασάκη). Η συνάντηση αυτή αφορούσε τους άξονες των συζητήσεων που έχω αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα και τους τρόπους υπέρβασης ενδεχομένων εμποδίων στις διμερείς μας σχέσεις. Ο Έλληνας αντιπρόεδρος εξέφρασε τη διάθεση και τη βούληση της ελληνικής πλευράς ώστε να ξεπεραστούν τα όποια ενδεχόμενα εμπόδια αναφορικά με την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

Σήμερα θα συναντήσω τον αξιότιμο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και θα έχουμε συζητήσεις που θα αφορούν τεχνικά τραπεζικά θέματα. Υπάρχει κοινή βούληση για να αναβαθμίσουμε τις τραπεζικές μας σχέσεις. Η οικονομική συνεργασία προϋποθέτει κατάλληλους τραπεζικούς διαύλους και συνεργασίες στον τομέα και θεωρώ ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί να είναι ορόσημο.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια ιρανική τράπεζα στην Αθήνα η οποία συνέβαλε σημαντικά στη σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων. Αναφέρομαι στην τράπεζα Saderat. Όπως γνωρίζετε, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA),ήρθησαν οι κυρώσεις για όλες τις ιρανικές τράπεζες, ωστόσο η Saderat αντιμετωπίζει ακόμη κάποια προβλήματα. Ελπίζουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά σύντομα, ώστε η τράπεζα αυτή να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί εκ νέου, όπως κατά το παρελθόν.

Αυτό το υποκατάστημα μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο και να έχει μεγάλο μερίδιο στη θετική προοπτική που προβλέπεται για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις μας.

Υπάρχει πρόθεση εγκατάστασης και άλλης ιρανικής τράπεζας στην Ελλάδα; Επίσης, στον ενεργειακό τομέα πού επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις σας με την ελληνική πλευρά;

Βασικός σκοπός μας ήταν η δημιουργία τραπεζικών συνεργασιών (corresponding banking)μεταξύ των υφιστάμενων ιρανικών τραπεζών και των ελληνικών. Εάν υπάρχει διάθεση από την ελληνική πλευρά, εμείς από τη μεριά μας θα το εξετάσουμε με θετική προσέγγιση. Όπως σας είπα, όμως, η άμεση παρουσία της ιρανικής πλευράς στην Ελλάδα στον τραπεζικό τομέα είναι η τράπεζα Saderat, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των οικονομικών και επενδυτικών προγραμμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν δυνατότητες να έχουμε και κοινές (μικτές) τράπεζες.

Όσον αφορά το ενεργειακό, είχαμε μια συζήτηση χθες με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα θέματα του τομέα. Η Ελλάδα έχει σημαντική θέση στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Υπάρχει ευνοϊκό κλίμα και επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ιρανών επενδυτών ώστε να διαμορφωθούν μικτά (κοινά) έργα, εκ των οποίων δυο προτάθηκαν χθες από τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας. Οι προτάσεις αυτές εξετάζονται από το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν και θεωρώ ότι θα είναι μια καλή αρχή για τις μελλοντικές μας συνεργασίες.

Η μια αφορά την διύλιση και η άλλη στο φυσικό αέριο. Ως γνωστόν, το Ιράν είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, και είναι φυσικό να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από την ιρανική πλευρά για να μπορέσει να εξάγει τα προϊόντα της στις καταναλώτριες αγορές. Όπως προανέφερα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη άλλαξε τις συνθήκες στις διμερείς μας σχέσεις, και ειδικά με τις εντολές που έχει δώσει ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δημιουργείται πολύ θετικό κλίμα για ανάπτυξη σχέσεων και ενίσχυσης των επενδύσεων.

Ως κεντρικός τραπεζίτης πώς θα αξιολογούσατε τις προσπάθειες της Ελλάδος για την έξοδό της από την κρίση;

Από όσο γνωρίζω η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ευημερίας της κοινωνίας. Καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ενέργειες που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και καταπολέμηση της ανεργίας. Τώρα με τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών μπορούμε να προβλέψουμε ένα θετικό μέλλον για την ελληνική οικονομία.

Από την ίδια θέση, του κεντρικού τραπεζίτη, ποιο είναι το σχόλιό σας για την πορεία του ευρώ και της ευρωζώνης;

Λόγω της συνοχής που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ κρατών-μελών της ευρωζώνης και της σταθερότητας που διακατέχει τις χώρες αυτές θεωρώ ότι το ευρώ θα συνεχίσει να κατέχει σημαντική θέση στη διεθνή οικονομία και από αυτήν την άποψη δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και μπορούμε να προβλέψουμε ένα σταθερό μέλλον για την ζώνη του ευρώ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ