1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Π. Σκουρλέτης: Τομές με ενεργειακούς συνεταιρισμούς και αυτόνομα νησιά
Π. Σκουρλέτης: Τομές με ενεργειακούς συνεταιρισμούς και αυτόνομα νησιά

Π. Σκουρλέτης: Τομές με ενεργειακούς συνεταιρισμούς και αυτόνομα νησιά

0

skourletisO υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, στο χαιρετισμό που απέστειλε στο συνέδριο «The Athens Conference on European Energy Law and Policy» σημείωσε ότι  η πολιτική του υπουργείου  “θεμελιώνεται στις ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου και της κοινωνίας, αντιπαρατίθεται στην ενεργειακή φτώχεια, επιδιώκει την ενεργειακή ασφάλεια και στοχεύει στην εδραίωση στέρεων διεθνών σχέσεων. Είναι μια πολιτική μεγέθυνσης αξιών, πολλαπλασιασμού και διάχυσης των ωφελειών”.

Παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και σημείωσε ότι “τέθηκαν οι βάσεις για την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα πρότυπα του λεγόμενου target model. Τους προηγούμενες μήνες μας δόθηκε η ευκαιρία να προωθήσουμε σημαντικές ρυθμίσεις σε διάφορα πεδία της ενεργειακής δραστηριότητας και συνεχίζουμε τις επεξεργασίες μας με εντατικούς ρυθμούς. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξουμε ρυθμιστικές τομές, όπως, για παράδειγμα,  τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία των ενεργειακών συνεταιρισμών. Η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, με την συμβολή των νέων τεχνολογιών, μπορεί και πρέπει να τεθεί σε μια  νέα προωθητική βάση, ειδικά σε σχέση με την ενεργειακή αυτονομία των νησιών” .

Κατέγραψε βασικές παραμέτρους των εξελίξεων στο πεδίο: “Ενεργειακή ασφάλεια.  Ανταγωνιστικές τιμές. Περισσότερες επιλογές μέσω της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων. Περισσότερες διασυνδέσεις. Ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Καινοτομίες για νέες ενεργειακές εφαρμογές και όσο γίνεται καλύτερη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης, με λύσεις εξοικονόμησης και αποδοτικότητας”.

Αναφερόμενος στις αμεσες προκλήσεις σημείωσε ότι ” το μέλλον των ορυκτών καυσίμων μετά τη Σύνοδο του Παρισιού μας απασχολεί ακόμη πιο έντονα,  καθώς επιζητούμε τη «χρυσή τομή» ανάπτυξης και  προστασίας του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της εξάρτησής μας από εισαγόμενα καύσιμα”. ενώ  ανέφερε  ότι “η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, για τις οποίες ήδη προχωρήσαμε σε μια εξαιρετικής σημασίας θεσμική παρέμβαση πριν από λίγες εβδομάδες, αλλάζοντας το πλαίσιο στήριξής τους, συναρτάται απόλυτα με το συνολικό μίγμα καυσίμων της χώρας”. Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι “η απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών, στη βάση της σχετικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα ακόμη πεδίο πρόκλησης στο οποίο επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε δημιουργικά. Ήδη αναφέρθηκα στην πρόοδο με το  target model”.

Επισήμανε το ζήτημα των ενεργειακών διασυνδέσεων φυσικού αερίου, επικαλούμενος την έναρξη κατασκευής του αγωγού TAP, εκτιμώντας ότι θα είναι και το πρώτο τμήμα που θα ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB, το σχέδιο για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, η αναβάθμιση του τερματικού του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα, οι συζητήσεις για μια πρόσθετη δίοδο ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, είναι δομικά στοιχεία του ευρύτερου σχεδιασμού.

Υποστήριξε ότι έχει  καταγραφεί έμπρακτη πρόοδος στο στόχο  μετατροπής της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο σημειώνοντας ότι υπηρετείται “μια συλλογική προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης που  φιλοδοξεί να βγάλει την χώρα από το τέλμα της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης με έμφαση και στην κοινωνία”.

 

Κατέληξε ότι  στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο, “οι νέες απαιτήσεις να δρομολογούν, ενδεχομένως, αλλαγές και στον ρόλο των διαχειριστών των δικτύων, όπως αυτών της Διανομής¨”,  αναφερόμενος στη θεματολογία του συνεδρίου.