Home Ενεργειακές επισημάνσεις ΔΕΗ: Τέλος στη 10ετή διαμάχη με την Αλουμίνιον της Ελλάδoς για το τιμολόγιο ρεύματος
ΔΕΗ: Τέλος στη 10ετή διαμάχη με την Αλουμίνιον της Ελλάδoς για το τιμολόγιο ρεύματος

ΔΕΗ: Τέλος στη 10ετή διαμάχη με την Αλουμίνιον της Ελλάδoς για το τιμολόγιο ρεύματος

0
0

alouminionΤο «πράσινο φως» έδωσε σήμερα η Έκτακτη Συνέλευση της ΔΕΗ στο νέο βιομηχανικό τιμολόγιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας, δίνοντας έτσι τέλος στη 10ετή διαμάχη των δύο εταιρειών. Το τιμολόγιο θα έχει ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ προβλέπει συνολική έκπτωση 33% επί του τιμολογίου υψηλής τάσης, όπως και επιπλέον έκπτωση 15 % στην περίπτωση προκαταβολής και εμπρόθεσμης εξόφλησης της ενέργειας.

Η πρόταση είχε εγκριθεί από το Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα, με σκοπό την υπογραφή νέας σύμβασης ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Αλουμίνιον. Εδώ και μία δεκαετία, οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε αντιδικία για το ύψος της τιμολόγησης, με τη βιομηχανία-μέλος του Ομίλου Μυτιληναίος να ζητά χαμηλότερα τιμολόγια από αυτά που πρόσφερε η Δημόσια Επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι οι μικρότερες ταρίφες δεν συνιστούν κρατική επιδότηση.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές προέβλεπε μεταξύ άλλων την υπογραφή από τη ΔΕΗ συμβάσεων προμήθειας με όλους τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Οι συμβάσεις αυτές θα έπρεπε να είναι εξατομικευμένες, στη βάση του ενεργειακού προφίλ κάθε βιομηχανίας, και να προκύψουν από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στις δηλώσεις που έκανε στο τέλος της σημερινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, με αφορμή την έγκριση της σύμβασης με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης υπενθύμισε το αίτημα της Δημόσιας Επιχείρησης για εξαίρεση των βιομηχανικών καταναλωτών από το μερίδιο της ΔΕΗ που θα πρέπει να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

Όπως είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η πρόταση του Δ.Σ. για το τιμολόγιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος προβλέπει έκπτωση όγκου 25% και έκπτωση λόγω ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών 8%, δηλαδή συνολική έκπτωση 33%. Παράλληλα, επί της τιμής που προκύπτει εφαρμόζεται πρόσθετη έκπτωση προπληρωμής και εμπρόθεσμης εξόφλησης 15%.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος Μυτιληναίος αναφέρει:

«Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα εντατικών αλλά και πολύμηνων διαπραγματεύσεων των δύο μερών και κλείνει οριστικά την αντιπαράθεση ΔΕΗ – Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπογραμμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα, με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον των δύο εταιρειών, τη συναινετική διευθέτηση προβλημάτων της ενεργειακής αγοράς και, βεβαίως, την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας.

Ο Όμιλος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη συμφωνία η οποία αναγνωρίζει τα ειδικά καταναλωτικά χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σε μία δύσκολη συγκυρία.

Πάγια θέση του Ομίλου είναι η στήριξη της ΔΕΗ, διότι χωρίς τη ΔΕΗ δεν υπάρχει αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, ούτε ενεργοβόρος βιομηχανία στην Ελλάδα.
Την επανειλημμένη τοποθέτηση αυτή του Προέδρου του Ομίλου σε Γενικές Συνελεύσεις, δημόσιες τοποθετήσεις κτλ., έρχεται να επιβεβαιώσει το σκέλος της συμφωνίας που προβλέπει άμεση προκαταβολή εκ μέρους του Ομίλου, ατόκως, του ποσού των €100εκ .

Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι στην αρχή κάθε συμβατικού  έτους, η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα προκαταβάλλει, επίσης ατόκως, στη ΔΕΗ το 30% της ετήσιας αξίας του ρεύματος.

Υπέρ της ΔΕΗ επίσης συμφωνήθηκε και ο τελευταίος εμπορικός όρος: σε περίπτωση αύξησης των τιμών Αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου η ΔΕΗ λαμβάνει bonus στη τιμή της μεγαβατώρας. Σε περίπτωση όμως μείωσης της τιμής από τα τρέχοντα επίπεδα η ΔΕΗ δεν υφίσταται κανένα penalty.

Η αμοιβαία επωφελής και λεπτομερώς δομημένη αυτή συμφωνία, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις της ΔΕΗ –της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας –με το μεγαλύτερο πελάτη της. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας προϋποθέτει μια διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία και μια ισχυρή και υγιή οικονομικά και λειτουργικά ΔΕΗ».