1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Π. Σκουρλέτης: Καμία αύξηση στα τιμολόγια από το τέλος υπέρ ΑΠΕ
Π. Σκουρλέτης: Καμία αύξηση στα τιμολόγια από το τέλος υπέρ ΑΠΕ

Π. Σκουρλέτης: Καμία αύξηση στα τιμολόγια από το τέλος υπέρ ΑΠΕ

0

skourletisΡητές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πληρώσουν οι καταναλωτές την επιβάρυνση από τον νέο υπολογισμό του τέλους μείωσης των ρύπων στα τιμολόγια (ΕΤΜΕΑΡ) παρείχε ο υπουργός  Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή τη συζήτηση σχετικής τροπολογίας και τις μομφές της αντιπολίτευσης ότι οι πάροχοι θα μετακυλήσουν το κόστος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, το νέο τέλος επί της προμήθειας «θα κάλυπτε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, αυτό το ρυθμίζουμε επακριβώς αλλά επαναλαμβάνω αυτό που αποφεύγουμε και έχει τεράστια κοινωνική σημασία είναι ότι δεν πάμε σε νέες επιβαρύνσεις. Είναι επί της προμήθειας, δεν έχει να κάνει με τους λογαριασμούς».

«Κοροϊδεύετε τον κόσμο, γιατί οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, και ιδίως η ΔΕΗ, θα μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές… Αυτοί θα επιβαρυνθούν στο τέλος», απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Με την τροπολογία αναπροσαρμόζεται για το 2017 στο 100% (από 75%) η χρέωση που επιβάλλεται στους εκπροσώπους φορτίου για την ενέργεια.

Με την τροπολογία, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ΥΠΑ, το οποίο ψηφίζεται σήμερα, αυξάνονται τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου κατά 45 εκατ. ευρώ.

Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι η απόφαση της ΡΑΕ για το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων) θα εκδοθεί έως τις 20 Οκτωβρίου με στόχο την εξάλειψη του λογιστικού χρέους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου.

Ειδικά δε για το 2017 ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων της ΡΑΕ για την αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ θα είναι ανά τρίμηνο (αντί για εξάμηνο που προβλέπεται). Λαμβάνεται μέριμνα ώστε έως τέλος του 2017 να εξαλειφθεί το λογιστικό χρέος.

Παρακάτω, χαρακτηριστικά αποσπάσματα της τοποθέτησης του Π. Σκουρλέτη στη Βουλή:

«Η έλλειψη ενός σοβαρού σχεδιασμού για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οδήγησε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε στρεβλώσεις και σε ένα έλλειμμα, το οποίο ξεπερνάει τα 350 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να αγγίζει και τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Πάνω σε αυτό έπρεπε να δώσουμε απάντηση και το επιχειρήσαμε με έναν τρόπο αποφασιστικό στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε τον Αύγουστο, με τον ν. 4414. Θέλω να σας θυμίσω τι κάναμε εκεί. Είπαμε ότι δεν μπορεί τελικά αυτός που αποκλειστικά θα πληρώνει για να καλυφθεί το συγκεκριμένο έλλειμμα να είναι οι καταναλωτές και προβλέψαμε τη θεσμοθέτηση ενός νέου ειδικού τέλους επί της προμήθειας, έτσι ώστε σε έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να φθάσουμε στην κάλυψη αυτού του ελλείμματος.

Η συμφωνία που είχαμε με τους Θεσμούς προέβλεπε –όχι σε επίπεδο νόμου- αυτή η κάλυψη του ελλείμματος να γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Κάτι τέτοιο, όμως, θα σήμαινε πως θα ήμασταν αναγκασμένοι, παρά τη θεσμοθέτηση του νέου τέλους επί της προμήθειας, το οποίο θα έρθει να καλύψει το έλλειμμα χωρίς επιβαρύνσεις των καταναλωτών, να πάμε τελικά σε νέες αυξήσεις.

Αυτό το αποφύγαμε και αυτός ήταν ο λόγος που δεν ήρθε την προηγούμενη φορά και έρχεται τώρα αυτή η τροπολογία, με την οποία παρατείνεται ο χρόνος μέσα στον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Παράλληλα, προβλέπουμε να υπάρχει ένας συνεχής μηχανισμός αξιολόγησης, έτσι ώστε να παρακολουθείται ανά τρίμηνο το έλλειμμα από τον ΛΑΓΗΕ που διαχειρίζεται αυτόν τον Λογαριασμό.

Δεν θέλαμε, λοιπόν –και το αποφύγαμε- να πάμε σε νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές ούτε, βέβαια, να κάνουμε ένα νέο «κούρεμα» σε όσους κατέχουν σήμερα αντίστοιχες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε είναι φωτοβολταϊκά είτε είναι αιολικά.

Νομίζω, λοιπόν, ότι ερχόμαστε σήμερα πράγματι να κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάτι το οποίο δεν τολμούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν το άγγιζαν. Μας παρέδωσαν ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα. Με βάση τις αλλαγές που έχουμε κάνει, θεωρούμε ότι πράγματι στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2017 θα έχουμε ισοσκελίσει τον αντίστοιχο λογαριασμό».

Μιλώντας για την επίδραση της ρύθμισης και την ανάγκη να προστατευθούν οι καταναλωτές από μια νέα επιβάρυνση, ο υπουργός ΠΕΝ, επεσήμανε:

«Εμείς αυτήν τη στιγμή λέμε ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2017 πρέπει να έχει ισοσκελιστεί ο ειδικός λογαριασμός και από την 1η Ιανουαρίου 2017 μπαίνει αυτό το νέο τέλος επί της προμήθειας. Αυτό το τέλος ήταν να καλύψει ένα συγκεκριμένο ποσοστό εν πάση περιπτώσει. Αυτό το ρυθμίζουμε επακριβώς. Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτό που αποφεύγουμε και έχει τεράστια κοινωνική σημασία, είναι ότι δεν πάμε σε νέες επιβαρύνσεις.»

Ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε, επίσης, σχετικά με το πώς μπορεί να λειτουργήσει από εδώ και στο εξής ο μηχανισμός ενίσχυσης του Ειδικού Λαγαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ: «Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολυπαραμετρικό. Εξαρτάται πρώτα από όλα από τη ζήτηση. Αν έχουμε κατά 1% αύξηση της ζήτησης του ρεύματος, είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδώσουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Αν έχουμε αύξηση των πιστοποιητικών ρύπων, πάλι θα έχουμε πλεόνασμα, όχι απλώς κάλυψη. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που εσείς με ελαφρά τη καρδία ουσιαστικά υποστηρίξατε εδώ, να επιβάλλουμε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στους καταναλωτές. Αυτή ήταν η εύκολη λύση, που κάνατε εσείς. Εμείς, λοιπόν, δεν θα το κάνουμε αυτό. Έχουμε κοινωνική ευαισθησία και σχέδιο, το οποίο να λύνει το ζήτημα.»