Στο Μαξίμου ο Π. Σκουρλέτης, στήριξη από τον Α. Τσίπρα
Προσπάθεια εκτόνωσης της έντονης φημολογίας περί εσωκομματικής αντιπαράθεσης η οποία αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα σηματοδότησε η χθεσινή αιφνίδια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνάντηση επεδίωξε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ο οποίος, όπως δηλώνουν στενοί του συνεργάτες δεν είχα καμία πρόθεση να θέσει εκτός κυβέρνησης τον κ. Σκουρλέτη, ωστόσο διαπίστωσε πως το τελευταίο διάστημα οι τόνοι έχουν ανέβει επικίνδυνα και αυτό δεν βοηθάει την προσπάθεια της κυβέρνησης στο κρίσιμο μέτωπο της διαπραγμάτευσης
Το σίγουρο είναι πως, τόσο το σώμα του πρόσφατου συνεδρίου -εξέλεξε τον κ. Σκουρλέτη στην 6η θέση της Κ.Ε.- όσο και οι «53+» (τον στήριξαν με προχθεσινή τους ανακοίνωση) έστειλαν μήνυμα στον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό ότι η παραμονή του κ. Σκουρλέτη στο υπουργείο σχετίζεται άμεσα με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας είναι «κόκκινη» γραμμή για την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Άγνωστο βέβαια παραμένει αν ο επικεφαλής των «53+» και νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σύμφωνος με την παραπάνω στάση, όντας υπεύθυνος να «τρέξει» και να κλείσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων τη δεύτερη αξιολόγηση. Πολλά όμως κυβερνητικά και κομματικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις λένε πως δεν είναι.
Πώς θα απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε αυτό; «Θα εξαρτηθεί από την απόφαση του ΣτΕ και από την πορεία που θα λάβει η διαπραγμάτευση», λέει κυβερνητικό στέλεχος.
Μετά τη συνάντηση ακολούθησε η εξής δήλωση του Π. Σκουρλέτη:
«Το πλήθος των δημοσιευμάτων στις εφημερίδες και το διαδίκτυο με ανακρίβειες και κατασκευασμένες διαρροές με αναγκάζουν να αποσαφηνίσω δημόσια ορισμένα πράγματα. Είναι φανερό ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης επιθυμούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης. Είμαι απόλυτα πεισμένος πως αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει τη δράση μας είναι η συλλογικότητα, το ηθικό πλεονέκτημα και ο επαγγελματισμός με την έννοια της τεκμηριωμένης ανάλυσης της πραγματικότητας και της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων.
Όλα αυτά, για μας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την κοινή μας κουλτούρα. Όπως είναι επίσης γνωστό, πώς στο κόμμα μας έχουμε κατακτήσει την κουλτούρα του διαλόγου. Στο τελευταίο συνέδριό μας βγήκαμε με μια πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Με αυτά το όπλα πορευόμαστε φιλοδοξώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του λαού μας».