1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Αλ. Χαρίτσης: Έργο-υπόδειγμα η διασύνδεση της Κρήτης – στην πραγματική οικονομία οι πόροι
Αλ. Χαρίτσης: Έργο-υπόδειγμα η διασύνδεση της Κρήτης – στην πραγματική οικονομία οι πόροι

Αλ. Χαρίτσης: Έργο-υπόδειγμα η διασύνδεση της Κρήτης – στην πραγματική οικονομία οι πόροι

0

xaritsis«Εμείς θέλουμε όλους τους πόρους να τους διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία”, τόνισε απόψε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης και σημείωσε πως τα σημάδια για την ελληνική οικονομία συνεχώς βελτιώνονται, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι βασικοί άξονες του νέου αναπτυξιακού πλαισίου και ο ρόλος του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και κατά την οποία ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη διυπουργική επιτροπή θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και για το αεροδρόμιο.

Τόσο κατά την ομιλία του όσο και σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό, η αξιοποίηση των πόρων να γίνει με πλήρη και ανοιχτή επικοινωνία, κυρίως με τους παραγωγικούς φορείς που πρέπει να πάρουν επάνω τους την υπόθεση παραγωγική ανασυγκρότηση προσθέτοντας ότι έχουν γίνει παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις για να ακούσουν, όπως είπε, τους φορείς και συμπεριλάβουν τις απόψεις τους στον σχεδιασμό.

«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος όταν υπήρξε αν θέλετε η κατασπατάληση πόρων σε δραστηριότητες και έργα τα οποία ήταν αμφίβολης οικονομικής και κοινωνικής αποτελεσματικότητας», είπε ο υφυπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, τόνισε «εμείς θέλουμε όλους τους πόρους να τους διοχετεύσουμε στην πραγματική οικονομία για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να προσελκύσουμε και άλλες επενδύσεις στην Ελληνική οικονομία, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, είτε εγχώριες, είτε ξένες, οι οποίες να μπορέσουν να ενισχύσουν την προσπάθεια και θα αντισταθμίσουν, στο βαθμό του εφικτού και τις συνέπειες των μέτρων που έχουν ληφθεί την τελευταία εξαετία».

Ακόμη ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Μακριά από εμάς η λογική του success stories» και πρόσθεσε «εμείς αναγνωρίζομαι τις δυσκολίες της πραγματικότητας, βλέπουμε πόσο δύσκολα περνά αυτήν την στιγμή ο κόσμος. Θεωρούμε, όμως, πως με σοβαρό σχεδιασμό και σοβαρή δουλειά και με συμμετοχή όλων σ’ αυτή την προσπάθεια μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα».

Σημείωσε, επίσης, πως τα σημάδια για την ελληνική οικονομία, συνεχώς βελτιώνονται και νομίζω είπε, πως μπορούμε να αξιοποιήσαμε αυτήν την θετική συγκυρία, που δημιουργήθηκε με τις ευρύτερες εξελίξεις -με την εξέλιξη στην διαπραγμάτευση με την προσπάθεια για την διευθέτηση του ζητήματος του χρέους- έτσι ώστε με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορέσουμε να έχομε καλύτερες ημέρες για την ελληνική οικονομία και να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την εξαετή κρίση που γνώρισε η Ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια.

Η Κρήτη είπε, έχει να διαχειρισθεί πολλούς σημαντικούς πόρους μέσω του ΕΣΠΑ, όπως και οι άλλες περιφέρειες της χώρας.

Για πρώτη φορά, συνέχισε, υπάρχουν τόσο δεσμευμένοι πόροι, έτσι ώστε να τους διαχειριστούν οι περιφερειακές αρχές βάσει των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων που θα θέσουν οι τοπικές κοινωνίες και από κει και πέρα η κυβέρνηση προχωρεί στον σχεδιασμό για την υλοποίηση και μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και αξιοποιώντας και άλλες οικονομικές δυνατότητες, που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα για την χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής.

Επίσης, ανέφερε ως παράδειγμα την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρώτικο σύστημα, λέγοντας ότι είναι ένα έργο που έχει προχωρήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ακόμα, συμπλήρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα στην διυπουργική επιτροπή, θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις και στην ατζέντα είναι ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελίου για την πορεία υλοποίησης τους.

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ο Αλέξης Χαρίτσης για το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο και τόνισε ότι δίνεται έμφαση στις καινοτόμες επιχειρήσεις, ενώ είπε πρέπει να αποφύγουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, που θα φέρει μέσα από κοινές δράσεις, την ανάπτυξη.

Τον υφυπουργό καλωσόρισαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης και ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σταύρος Καρτέρης.