Home Ενεργειακές επισημάνσεις Π. Σκουρλέτης: Θα συνεχίσω να αντιτάσσομαι στην πώληση του 17% της ΔΕΗ
Π. Σκουρλέτης: Θα συνεχίσω να αντιτάσσομαι στην πώληση του 17% της ΔΕΗ

Π. Σκουρλέτης: Θα συνεχίσω να αντιτάσσομαι στην πώληση του 17% της ΔΕΗ

0
0

dsc_0008Tην αντίθεσή του στην πώληση του 17%  ΔΕΗ, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, επανέλαβε ο Π. Σκουρλέτης κατά τη σημερινή παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Ενέργειας στον Γ. Σταθάκη. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως η πώληση έχει ξεπερασθεί από τα πράγματα, υποστηρίζοντας πως θα λειτουργήσει ως κερκόπορτα για την απώλεια του δημόσιου ελέγχου στην εταιρεία.

«Γνωρίζω ότι είναι κάτι που το θέλουν οι δανειστές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Από τη μεριά μου, θα υπερασπισθώ τη μη πώληση από όποια θέση κι αν βρίσκομαι στο υπουργικό συμβούλιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όσον αφορά τη ΔΕΗ, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε πως με τις κινήσεις του (π.χ. τη διενέργεια της πρώτης δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας), το υπουργείο εξασφάλισε στη ΔΕΗ ρευστότητα κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επιβράβευσης των συνεπών πελατών της επιχείρησης, όπως και στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών, χάρις στην οποία όπως πρόσθεσε για πρώτη φορά τα ληξοπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ άρχισαν να μειώνονται κατά απόλυτο μέγεθος.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας ξεκίνησε την ομιλία του με ένα ειρωνικό σχόλιο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σημειώνοντας πως με τον ανασχηματισμό αναδείχθηκε η υψηλή αξιοπιστία τους, καθώς ακόμη και λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί, ο ίδιος εμφανιζόταν κατά 99% εκτός κυβερνητικού σχήματος.

«Πολλά σοβαρά πράγματα που έγιναν στο υπουργείο δεν αναδείχθηκαν από τα ΜΜΕ τους 13 μήνες. Δεν είναι τυχαίο, αφού δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας θέλουν να εμποδίσουν μία κυβέρνηση της αριστεράς να βάλει το δικό της στίγμα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόσημο της χρονικής περιόδου που προηγήθηκε είναι απόλυτα θετικό. «Κερδίσαμε μία σημαντική μάχη, με τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου του ΑΔΜΗΕ. Καταθέσαμε ένα εναλλακτικό σχέδιο και πείσαμε για την ορθότητά του. Πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρώπη», σημείωσε.

Κάνοντας μία αναφορά στα πεπραγμένα της θητείας του στο υπουργείο Ενέργειας, αναφέρθηκε στην ακύρωση του σχεδίου για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», στον εξορθολογισμό του καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ, και στη διατήρηση του τέλος ΕΤΜΕΑΡ στα ισχύοντα επίπεδα.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχασε τον προσανατολισμό της, που είναι ο κοινωνικός μετασχηματισμός. Έσωσε ό,τι μπορούσε να σώσει», κατέληξε.

 

Γ. Σταθάκης: Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων

Ως ισχυρή παρακαταθήκη χαρακτήρισε το έργο Σκουρλέτη ο νέος υπουργός Γ. Σταθάκης. Χωρίς να κάνει καμία νύξη στις θέσεις του προκατόχου του για το 17% της ΔΕΗ, συμπλήρωσε πως ο τομέας της ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας, ενώ βρίσκεται σε μεταβατική φάση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

«Σκοπός μας είναι ο μέγιστος βαθμός επενδύσεων, αλλά και η διασφάλιση της κοινωνικής μέριμνας, πάντοτε όμως στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών στόχων, που είναι μέρος της στρατηγικής της παρούσας κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

 

Γ. Τσιρώνης: Συμφέρουσα οικονομικά η προστασία του περιβάλλοντος

Στην εσφαλμένη αντίληψη που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η προστασία του περιβάλλοντος κοστίζει, αναφέρθηκε ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης. «Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο, αφού μπορεί να συνεισφέρει σημαντικούς πόρους στην εθνική οικονομία», σημείωσε.

Ο κ. Τσιρώνης πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση, και μάλιστα η παρουσία του κ. Σταθάκη θα απογειώσει τομείς, όπως η κυκλική οικονομία.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα «άνοιξαν» θέματα που ήταν για χρόνια παραμελημένα, όπως οι οικισμοί στις δασικές εκτάσεις.

«Σε αντίθεση με αναφορές σε ΜΜΕ, καμία επένδυση δεν κόλλησε στο υπουργείο. Από την άλλη πλευρά, θέλουμε επενδύσεις που να σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, όχι αποικιακού τύπου που να ξεπουλούν το περιβάλλον και να κλέβουν το περιβάλλον των παιδιών μας», κατέληξε.

 

Γ. Φάμελλος: Διεθνείς πρωτοβουλίες για το περιβάλλον

Η συνέχιση της πορείας που χάραξε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, είναι το «στίγμα» που έδωσε ο Γ. Φάμελλος, νέος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τομείς του περιβάλλοντος και ενέργειας είναι κρίσιμοι, όχι μόνο για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη, αλλά και γιατί μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία της ταυτότητας της Ελλάδας.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην κυκλική οικονομία, με επίκεντρο την οποία μπορεί να δημιουργηθεί ένας δευτερογενής τομέας οικονομικής δραστηριότητας, με εμπλοκή της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Για να συμβεί αυτό, πρόσθεσε, χρειάζονται ισχυρές υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι ανοικτές στον πολίτη, αλλά και διαφανείς και δίκαιες απέναντι στον επιχειρηματία.

Ο κ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι το διεθνές πεδίο του υπουργείου δεν είναι μόνο η διαπραγμάτευση, αλλά και η δυνατότητα που έχει η χώρα μας να παίρνει πρωτοβουλίες περιβαλλοντικού χαρακτήρα. «Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα των έργων μας, ξεκινώντας από μία πλούσια παρακαταθήκη», υπογράμμισε.

Του Κώστα Δεληγιάννη