1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να γίνει ο καλύτερος φίλος του ΟΠΕΚ
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να γίνει ο καλύτερος φίλος του ΟΠΕΚ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να γίνει ο καλύτερος φίλος του ΟΠΕΚ

0

trumpΤην περασμένη εβδομάδα, έγραψα ότι ο ΟΠΕΚ χρειάζεται φίλους και ένα θαύμα προκειμένου να εξισορροπήσει την πετρελαϊκή αγορά. Μπορεί ο πρόεδρος Τραμπ να γίνει αυτός ο άσπονδος φίλος και να προσφέρει το θαύμα μέσω της ανάκλησης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, η οποία θα απομάκρυνε αυτομάτως ένα εκατομμύριο βαρέλια από την προμήθεια; Η βασική προτεραιότητα του Τραμπ υποτίθεται πως είναι να διαλύσει αυτή την “καταστροφική” συμφωνία, αν και η λίστα με τα ζητούμενά του έχει αλλάξει από τότε που το εκστόμισε αυτό τον περασμένο Μάρτιο. Εντελώς τυχαία, το ένα εκατομμύριο βαρέλια είναι ακριβώς η ίδια μείωση που καλείται να επιτύχει ο ΟΠΕΚ, όπως υπολογίσαμε την περασμένη εβδομάδα.

Οι βαθιές μειώσεις του ΟΠΕΚ
Οι τομές που πρέπει να κάνει ο ΟΠΕΚ για να πετύχει τον στόχο παραγωγής του γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες.

Μπορεί να το πετύχει; Ναι, παρά τις δηλώσεις περί του αντίθετου από τον Ιρανό πρόεδρο, Ρουχανία και αρκετούς αναλυτές. Ιδού το πως: Το Κοινό Περιεκτικό Σχέδιο Δράσης, όπως αποκαλείται επισήμως η συμφωνία, δεν επικυρώθηκε από το Κονγκρέσο, αλλά τέθηκε σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα του Ομπάμα. Ο Τραμπ θα μπορούσε να το ανακαλέσει. Τα αποτελέσματα θα ήταν περίπλοκα, αλλά στη θεωρία θα μπορούσε να συμβεί. Υπάρχει, όμως, και ένας ακόμη τρόπος, που προβλέπεται από την ίδια τη συμφωνία. Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών επιτρέπει στα συμβαλλόμενα μέρη να προβάλουν εκτιμώμενη καταπάτηση των όρων της συμφωνίας στην κοινή επιτροπή που συστήθηκε για να την εποπτεύει. Αν η πλευρά αυτή δεν είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα και θεωρεί ότι η καταπάτηση συνιστά “σημαντική αθέτηση”, τότε μπορεί να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Σ.Α. θα ψήφιζε στη συνέχεια – και ιδού το σημαντικό – όχι αν θα επανεπιβληθούν οι κυρώσεις στο Ιράν, αλλά αν “θα συνεχιστεί η άρση των κυρώσεων”. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν λεπτομέρεια, αλλά είναι κρίσιμης σημασίας. Εκφράζοντας έτσι την διάταξη, οι ΗΠΑ μπορούν στη θεωρία να ασκήσουν βέτο και τότε όλες οι κυρώσεις ενάντια στο Ιράν θα επανέρχονταν. Είναι δηλαδή απλό.

Αυτό αφήνει εκτός μονάχα τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, οι οποίες απαγόρευαν – μεταξύ άλλων – την εισαγωγή ιρανικού αργού πετρελαίου στις ευρωπαϊκές χώρες. Θα περιμέναμε κάποιες αντιδράσεις της Ε.Ε. για την ανάκληση της συμφωνίας, αλλά δεν πρόκειται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Η δύσκολη διαδικασία της επανεκκίνησης του εμπορίου πετρελαίου Ιράν-Ευρώπης το φανερώνει αυτό ξεκάθαρα. Παρόλο που υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές και ένας πολύ πρόθυμος πωλητής, η δυσκολία είναι το να βρεθούν ασφαλιστές και μεταφορείς για το αργό. Όλοι οι μεγάλοι ασφαλιστές είχαν τουλάχιστον ορισμένη δραστηριότητα στις ΗΠΑ και παρέμειναν πολύ επιφυλακτικοί στο να συνεχίσουν το εν λόγω εμπόριο, ακόμα και με τη στήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα. Αν ο νέος πρόεδρος σκότωνε τη συμφωνία, θα παρατούσαν αυτή την υπόθεση αυτομάτως. Και αυτό θα σήμαινε το τέλος του ιρανικού αργού στην Ευρώπη.

Η άνοδος των πετρελαϊκών εξαγωγών του Ιράν
Οι ιρανικές εξαγωγές αργού έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά την άρση των κυρώσεων

Σε άλλες περιοχές, σημαντικοί πελάτες από την Ασία απειλήθηκαν στο παρελθόν με απαγόρευση πρόσβασης στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα ώστε να πεισθούν να εγκαταλείψουν τις αγορές από το Ιράν. Η τακτική αυτή πιθανότατα θα λειτουργήσει και πάλι. Βεβαίως, το Ιράν θα χρησιμοποιούσε αυτή την κίνηση ως βάση για να αθετήσει τις δικές του δεσμεύσεις. Αν συνέβαινε λίγο πριν τις ιρανικές προεδρικές εκλογές του Μαΐου, θα ήταν μια μεγάλη ώθηση για τους σκληροπυρηνικούς της Τεχεράνης. Θα περίμενε κανείς να γίνει η ζωή πιο δύσκολη για τους Αμερικάνους στο Ιράκ, όπου μάχονται μαζί με ιρανικές ένοπλες ομάδες για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το τελευταίο του προπύργιο στη χώρα, κάτι που αποτελεί επίσης προτεραιότητα του Τραμπ. Όμως, τουλάχιστον θα ανέκαμπτε η τιμή του αργού, κάτι το οποίο θα αποτελούσε σπουδαία είδηση για το αμερικανικό πετρέλαιο, αν όχι για τους Αμερικανούς οδηγούς. Υποθέτω πως ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει ποιον θα ωφελήσει.

Γράφει ο Τζούλιαν Λι, Πηγή: Bloomberg