
ΝΟΜΕ: Εκχώρηση 12% του πελατολογίου της ΔΕΗ για να “κλείσει” η δεύτερη αξιολόγηση
Προκειμένου να αρθεί τη διάσταση απόψεων στην οποία έχει οδηγηθεί η υπόθεση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) κατά τη διαπραγμάτευση της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση προωθεί την υιοθέτηση «συμπληρωματικών εργαλείων» με στόχο την περαιτέρω απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού. Αυτό αποτελεί απάντηση στην απαίτηση των θεσμών για τον αθροιστικό υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Έτσι, στις μνημονιακές υποχρεώσεις προκειμένου να “κλείσει” η δεύτερη αξιολόγηση θα ενταχθεί το σχέδιο της διοίκησης της ΔΕΗ που προβλέπει την άμεση σύσταση και πώληση σε ιδιώτες έως τον Μάρτιο του 2017, δύο εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στις οποίες θα εκχωρηθεί τμήμα του πελατολογίου της ΔΕΗ που αντιστοιχεί στο 6% της αγοράς λιανικής για κάθε μία από αυτές.
Η λύση αυτή προκρίθηκε από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης το βράδυ του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου και πλέον αναμένεται η έγκριση των δανειστών.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει η αξιολόγηση, με βάση τη δέσμευση ότι έως το τέλος του έτους θα παρουσιαστεί στους δανειστές συγκεκριμένο σχέδιο υιοθέτησης και υλοποίησης «συμπληρωματικών εργαλείων», πέραν των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, που θα οδηγήσουν σε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κάτω του 50%.
Να σημειωθεί ότι οι δανειστές έθεσαν θέμα αθροιστικού υπολογισμού των ετήσιων δημοπρατούμενων ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ και μάλιστα συμπεριέλαβαν την απαίτηση αυτή στο προσχέδιο συμφωνίας που παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση πριν από την αποχώρηση τους.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της κυβέρνησης, οι δανειστές αντιλαμβάνονται ότι ο τρόπος με τον οποίο απαιτούν να εφαρμοστούν οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, θα οδηγήσει σε διάθεση στον ανταγωνισμό σχεδόν του συνόλου της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, και όπως φαίνεται είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν άλλα συμπληρωματικά εργαλεία που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του βασικού στόχου που είναι η εμπέδωση του ανοίγματος της αγοράς και της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική.
Η εκπόνηση σχεδίου «συμπληρωματικών εργαλείων» απελευθέρωσης της αγοράς έως το τέλος Δεκεμβρίου, αναμένεται να αποτελέσει «ουρά» των δεσμεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δηλαδή έως τον Μάρτιο.