Home Ηλεκτρισμός Μ. Παναγιωτάκης: «Καίριο πλήγμα» για τη ΔΕΗ από τη στρεβλή απελευθέρωση της αγοράς
Μ. Παναγιωτάκης:  «Καίριο πλήγμα» για τη ΔΕΗ από τη στρεβλή απελευθέρωση της αγοράς

Μ. Παναγιωτάκης: «Καίριο πλήγμα» για τη ΔΕΗ από τη στρεβλή απελευθέρωση της αγοράς

0
0

panagiwtakisΣε ομιλία του στο συνέδριο που οργάνωσε το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το μέλλον της εταιρείας στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και με έμφαση υπογράμμισε : ¨Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΔΕΗ θα δεχθεί καίριο πλήγμα”.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκαλούν οι αλλαγές που προωθούνται με τα μνημόνια τόνισε ότι: “ κεντρικό ζήτημα έχει αναδειχθεί το άνοιγμα της αγοράς της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Προσπερνώ τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς από την ανάγκη στήριξης της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής, των ευάλωτων καταναλωτών, πράγματα που εξ αντικειμένου παραμένουν ανοικτά”.

Για να προσθέσει ότι “με τις νέες απαιτήσεις των εκπροσώπων των θεσμών στα πλαίσια των κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενων, αλλά πόρρω απεχόντων από το γαλλικό μοντέλο ΝΟΜΕ, η λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ κάποιες ώρες δεν θα επαρκεί. Έτσι η επιχείρηση θα υποχρεώνεται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο ή να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια για να τη διαθέτει με ζημία μέσω των δημοπρασιών”. Ελπίζω τελικά να επικρατήσει η λογική”, είπε σε υψηλό τόνο για να σημειώσει:

“Εκτιμώ πάντως ότι το μοντέλο, όπως έχει διαμορφωθεί με τις δυνατότητες εξαγωγών, σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις των προμηθευτών με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΕΛΑΠΕ δεν θα οδηγήσει ούτε στο στρεβλό άνοιγμα της αγοράς.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΔΕΗ θα δεχθεί καίριο πλήγμα. Κι αυτό δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι στις προθέσεις της Ε.Ε”.

Ακολούθως έστειλε ένα μήνυμα στους θεσμούς: “Κρίνω σκόπιμο, είπε, απ’ αυτό το βήμα να στείλω στους θεσμούς και ιδιαίτερα στην ΕΕ το μήνυμα: Προσεγγίστε τα προβλήματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ολιστικά. Πιάστε το χέρι που σας απλώνουμε για να μεταβούμε σε μια αγορά ΗΕ που θα λειτουργεί πραγματικά για το συμφέρον των καταναλωτών και της ανάπτυξης. Με όπλο τη λογική, την τεκμηρίωση και το διάλογο, είναι απόλυτα εφικτό να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και διορθωτικές ρυθμίσεις σε συμφωνία ιδιαίτερα με την ΕΕ. Ο σχεδιασμός της αγοράς ΗΕ είναι πολύ επικίνδυνο να διενεργείται στα ασφυκτικά πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Απολυτότητες ή κοντόφθαλμες πολιτικές μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημίες. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”, υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ενεργειακό μείγμα σημείωσε ότι ” χρειάζεται μεγαλύτερη συνεννόηση και προσοχή. Μακριά από δόγματα και προκαταλήψεις. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν ορυκτά καύσιμα, λιγνίτη. Η λιγνιτική παραγωγή από το 75% και πλέον έχει περιοριστεί σήμερα στο 30-35%. Η περαιτέρω μείωσή της θα σημάνει μεσοπρόθεσμα αύξηση των εισαγωγών ΗΕ, αύξηση της παραγωγής από το εισαγόμενο Φ.Α., έκθεση της χώρας σε οικονομικούς κινδύνους από αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και διακύβευση της ασφάλειας εφοδιασμού. Και μάλιστα σε μια προοπτική αύξησης της κατανάλωσης και των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, με την επέκταση της χρήσης της στις μεταφορές και στις εξυπηρετήσεις των κτηρίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής της απανθρακοποίησης. Έτσι το ζητούμενο είναι η σχεδιασμένη μετάβαση από τον ένα εγχώριο ενεργειακό πόρο, το λιγνίτη, στον άλλο, τις ΑΠΕ, με ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από εισαγωγές κάθε είδους”.