Home Θέρμανση - κλιματισμός Αντλίες θερμότητας: Ξενοιάστε από το πετρέλαιο
Αντλίες θερμότητας: Ξενοιάστε από το πετρέλαιο

Αντλίες θερμότητας: Ξενοιάστε από το πετρέλαιο

0
0

Ολοένα μεγαλύτερη δημοφιλία έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι αντλίες θερμότητας, μία λύση που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας ήταν σχετικά άγνωστη στη χώρα μας. Ένας σημαντικός λόγος είναι πως, με τις συνεχείς αυξομειώσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης των καυσίμων τα τελευταία χρόνια, στους οποίους όλες οι κυβερνήσεις «έψαξαν» για πρόσθετα έσοδα ώστε να κλείσουν τις «τρύπες» των δημόσιων ταμείων, εκατομμύρια νοικοκυριά είδαν τα έξοδα θέρμανσής τους κυριολεκτικά να… ανεβοκατεβαίνουν από χρονιά σε χρονιά.

Έτσι, στράφηκαν στις αντλίες θερμότητας, αφού το γεγονός ότι καταναλώνουν ρεύμα σημαίνει πως δίνουν τέλος στις «δυσάρεστες» (ή «ευχάριστες») εκπλήξεις κάθε χειμώνα. Ένα κίνητρο που στην περίπτωση της συγκεκριμένης λύσης συνδυάζεται με το πολύ μικρό κόστος λειτουργίας, αφού είναι «πρωταθλητής» σε ενεργειακή απόδοση. Επομένως, το γεγονός πως μία κατοικία μπορεί να μειώσει τα έξοδα θέρμανσής της πάνω από 45% συγκριτικά με το πετρέλαιο, σε συνδυασμό με το ότι θα ξενοιάσει από τα… σκαμπανεβάσματα των φόρων, εξηγεί γιατί οι πωλήσεις αντλιών κερδίζουν έδαφος στην ελληνική αγορά.

Κόστος & απόσβεση  

Ένας από τους λίγους λόγους που θα «φρέναρε» κάποιον από να επιλέξει μία αντλία θερμότητας είναι το γεγονός ότι κοστίζουν σχετικά ακριβά, αφού η τιμή της ξεκινά από τα 4.500 – 5.000 ευρώ. Ωστόσο, το κόστος λειτουργίας της είναι τόσο χαμηλό, ώστε η απόσβεση της αγοράς να γίνεται σχετικά γρήγορα, αν χρειάζεται να διατηρείτε το σπίτι ζεστό αρκετές ώρες την ημέρα και επομένως κάθε χειμώνα καταναλώνεται σημαντική ποσότητα πετρελαίου.

Έτσι, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Βόλου, μία κατοικία που ξοδεύει 1,5 «τόνο» (1.500 λίτρα) πετρελαίου για να ζεσταθεί κάθε χειμώνα, τα ετήσια έξοδα θέρμανσής της φθάνουν τα 1.400 ευρώ με τις φετινές τιμές του καυσίμου. Αντίθετα, με μία αντλία θα μπορέσει να περάσει τον χειμώνα επιβαρύνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος με 720 ευρώ, δηλαδή εξοικονομώντας το 52% των εξόδων θέρμανσης.

Επομένως, αν υποθέσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμένει σταθερή τα επόμενα χρόνια, θα χρειασθεί περίπου 6,5 έτη για να «πάρει πίσω» ο ιδιοκτήτης της τα χρήματα που πλήρωσε. Από εκεί και πέρα, θα έχει καθαρό κέρδος 680 ευρώ κάθε χρόνο στα έξοδα θέρμανσής του.

Υψηλή απόδοση

Ο «πρωταθλητισμός» στην ενεργειακή απόδοση πηγάζει από τον τρόπο λειτουργίας τους, και πιο συγκεκριμένα από το ότι δεν χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια για να παράγουν θερμότητα και με αυτό τον τρόπο να ζεστάνουν τον χώρο. Αντίθετα, αντλούν τη θερμότητα (εξ ου και το όνομά τους) από το περιβάλλον, δηλαδή «μεταφέρουν» μέσα στο οίκημα θερμική ενέργεια που έχουν αφαιρέσει από το εξωτερικό του κτηρίου. Επομένως, κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να πετύχουν αυτή τη «μεταφορά».

Έτσι, η διαφορά τους στον τρόπο λειτουργίας των συσκευών με ηλεκτρικές αντιστάσεις (όπως π.χ. ενός ηλεκτρικού καλοριφέρ) «μεταφράζεται» σε διαφορά στην κατανάλωση. Ενδεικτικά, ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ, που εκλύει θερμότητα δαπανώντας ρεύμα, για κάθε κιλοβατώρα θερμότητας χρειάζεται και μία κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Στον αντίποδα, μία αντλία αποδίδει στον χώρο 2,4-4 κιλοβατώρες θερμότητας, για κάθε κιλοβατώρα ρεύματος που καταναλώνει.

Ποικιλία επιλογών

Οι αντλίες θερμότητας διακρίνονται σε δύο τύπους, ανάλογα με το μέσο (ρευστό) που χρησιμοποιούν για τη μεταφορά θερμότητας. H πιο δημοφιλής λύση είναι οι αντλίες αέρα/νερού, δηλαδή τα μοντέλα που χρησιμοποιούν αέρα στο εξωτερικό περιβάλλον για την «άντληση» της θερμότητας, και νερό στο εσωτερικό της κατοικίας για να τη θερμάνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα θερμαντικά σώματα στο σπίτι μπορεί να είναι είτε τα συμβατικά καλοριφέρ, είτε ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή fan-coil.

Οι αντλίες διακρίνονται επίσης σε υψηλών και χαμηλών (μεσαίων) θερμοκρασιών, με κριτήριο τη θερμοκρασία θέρμανσης του νερού που μπορούν να πετύχουν. Έτσι, οι αντλίες χαμηλών (μεσαίων) θερμοκρασιών ζεσταίνουν το νερό έως τους 55 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλών θερμοκρασιών  μέχρι τους 80 βαθμούς.

Η θέρμανση του νερού στους 80 βαθμούς σημαίνει πως μία αντλία υψηλών θερμοκρασιών προορίζεται για να υποκαταστήσει τον καυστήρα-λέβητα πετρελαίου, αναλαμβάνοντας τη θέρμανση του νερού για τα καλοριφέρ. Έτσι, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα πως δεν χρειάζεται κανενός είδους παρέμβαση στην υδραυλική εγκατάσταση στο εσωτερικό του σπιτιού.

Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως, όπως για παράδειγμα στις περιοχές της Ελλάδας με σχετικά ήπιο χειμώνα, το υπάρχον σύστημα καλοριφέρ μπορεί κάλλιστα να συνδυασθεί με μία αντλία χαμηλών (μεσαίων) θερμοκρασιών, η οποία μάλιστα είναι προτιμότερη λύση, καθώς έχει ακόμη καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Η χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση κάνει επίσης τις αντλίες αυτής της κατηγορίας μονόδρομο στην περίπτωση νεόδμητων σπιτιών ή κατοικιών που ανακαινίζονται, αφού τότε μπορούν να συνδυασθούν είτε με ενδοδαπέδια θέρμανση είτε με fan-coil.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των αντλιών χαμηλών (μεσαίων) θερμοκρασιών είναι πως σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε μοντέλα τύπου monoblock, στα οποία όλα τα επιμέρους συστήματα (π.χ. συμπιεστής, εναλλάκτης θερμότητας) είναι τοποθετημένα σε ένα μηχάνημα, που τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο για να μην επηρεάζεται καθόλου το εσωτερικό του σπιτιού. Παράλληλα, οι αντλίες χαμηλών (μεσαίων) θερμοκρασιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να κρατήσει κανείς έξω από το σπίτι του την καλοκαιρινή ζέστη.

Τότε, στην περίπτωση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, η αντλία μπορεί να εξασφαλίζει δροσισμό στην κατοικία, ενώ αν έχουν εγκατασταθεί fan-coil θα προσφέρει κανονική ψύξη, όπως και τα κλιματιστικά.

Άλλα οφέλη

Μία αντλία θα μπορεί επίσης να καλύψεις τις ανάγκες σας για ζεστό νερό, πολύ πιο οικονομικά από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματά τους δεν περιορίζονται μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας (και χρημάτων). Αντίθετα, ένας ακόμη λόγος που ξεχωρίζουν είναι πως δεν χρειάζονται συχνά συντήρηση, όπως συμβαίνει π.χ. με τους λέβητες των καλοριφέρ, ενώ είναι απολύτως «φιλικές» στο περιβάλλον. Παράλληλα, είναι αρκετά εύκολες στη χρήση.

Την ίδια στιγμή, η λειτουργία τους δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο, αφού το «καύσιμό» τους είναι ηλεκτρική ενέργεια. Σημαντικό είναι επίσης ότι με μία αντλία τελειώνει ο «πονοκέφαλος» της παραλαβής του πετρελαίου, ενώ παράλληλα δεν θα χρειάζεται να προπληρώνετε για τη θέρμανση του σπιτιού σας.

Ενεργειακή «ετικέτα»

Από τον Σεπτέμβριο του 2015, όλα τα συστήματα θέρμανσης θα πρέπει να συνοδεύονται από μία ενεργειακή «ετικέτα», η οποία όπως και στην περίπτωση των ηλεκτρικών συσκευών περιέχει μία κλίμακα ενεργειακών κλάσεων, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί εύκολα να ελέγξει την ενεργειακή απόδοση κάθε προϊόντος. Όπως είναι φυσικό, το ίδιο ισχύει και για τις αντλίες θερμότητας, με την κλίμακα να ξεκινά από το G (χαμηλότερη απόδοση) και να φθάνει το Α+++ (μικρότερη κατανάλωση).

Στην ετικέτα υπάρχουν και άλλες πληροφορίες, όπως η ισχύς του συγκεκριμένου μοντέλου στις 3 κλιματικές ζώνες της Ευρώπης, αλλά και ο θόρυβος της εξωτερικής και της εσωτερικής μονάδας. Μάλιστα, αν η αντλία παρέχει και ζεστό νερό χρήσης, τότε στην «ετικέτα» υπάρχει και μία δεύτερη κλίμακα, αυτή τη φορά από το G έως το Α, με την ενεργειακή της κλάση σε σχέση με τη θέρμανση νερού. Γενικότερα, αν η αντλία συνδυάζεται με κάποιο άλλο σύστημα (π.χ. ηλιακούς συλλέκτες), τότε έχουν διαφορετική ετικέτα, όπου εκτός από την κλάση για τη θέρμανση χώρου, υπάρχει και η ενεργειακή κλάση όλου του συγκροτήματος.