1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Ελπίδες για αναθέρμανση της «ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής» από τον χθεσινό πιλοτικό διαγωνισμό για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα
Ελπίδες για αναθέρμανση της «ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής» από τον χθεσινό πιλοτικό διαγωνισμό για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα

Ελπίδες για αναθέρμανση της «ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής» από τον χθεσινό πιλοτικό διαγωνισμό για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα

0

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός υποβολής προσφορών για  φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως εξαντλήθηκαν όλες οι δημοπρατούμενες ποσότητες, και στις δύο κατηγορίες, ενώ υπήρξε σημαντική μείωση τιμών από τις τιμές εκκίνησης, της τάξης του 15%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο χθεσινός διαγωνισμός έδειξε πως η δημιουργία νέων έργων ΑΠΕ μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες μπορεί να πετύχει δύο παράλληλους στόχους, δηλαδή τη μείωση του κόστους της “πράσινης” κιλοβατώρας προσφέροντας ωστόσο επιχειρηματικό κίνητρο  για νέες επενδύσεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τις τιμές που διαμορφώθηκαν στα μεγάλα έργα της δεύτερης κατηγορίας στον χθεσινό διαγωνισμό, οι οποίες κυμάνθηκαν από 79,97 έως MWh έως 88  ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Όπως σημειώνουν, τα παραπάνω νούμερα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά, αν λάβει κανείς υπόψη του πως οι πιο πρόσφατες αιολικές μονάδες αμείβονται με 97 ευρώ ανά MWh, ενώ η τιμή της μεγαβατώρας από λιγνίτη κινείται στα 60 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, εξασφαλίζουν ένα “οριακά ικανοποιητικό” επενδυτικό κέρδος, με ρυθμό απόδοσης (IRR) που κινείται κοντά σε διψήφιο ποσοστό – υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από την πολιτεία στο μέλλον, με την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπληρώνουν, η επιτυχία του χθεσινού “πιλότου” (που πρέπει να πιστωθεί στη ΡΑΕ) αποτελεί πρόκριμα για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από έλληνες και ξένους επενδυτές, για τους επόμενους διαγωνισμούς. Κάτι που, σε συνδυασμό με την επέκταση του net-metering, θα μπορούσε να δηγήσει στην αναθέρμανση του κλάδου των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, στη δεύτερη κατηγορία έργων, με ισχύ έως 10 MW, υπήρξε ισχυρός ανταγωνισμός από τους 13 συμμετέχοντες, με “μπινταρίσματα”  ακόμη και τα τελευταία δευτερόλεπτα. Κάτι που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΡΑΕ, με βάση τα οποία υποβλήθηκαν συνολικά 446 προσφορές, με συνέπεια οι τιμές να κυμανθούν από 79,97 €/MWh έως 88 €/MWh, τη στιγμή που η τιμή εκκίνησης τα 94 €/MWh.

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, για έργα έως 1 MW, σύμφωνα με τη ΡΑΕ η δημοπρατούμενη ισχύς ήταν 4,8 MW και η τιμή εκκίνησης τα 104 €/MWh. Συμμετείχαν συνολικά 13 έργα και υποβλήθηκαν συνολικά 35 προσφορές που έγιναν αποδεκτές. Οι Τιμές Αναφορές κυμάνθηκαν από 94,97 €/MWh έως 104 €/MWh.

 Με βάση τους όρους της προκήρυξης, η συνολική ισχύς που κατακυρώθηκε στους συμμετέχοντες ανήλθε σε 4,797190 MW, δηλαδή η αδιάθετη ισχύς ήταν μόλις 2,81kW.
Του Κώστα Δεληγιάννη