Home Νέα Στενές επαφές με τον Βλ. Πούτιν έχει ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον
Στενές επαφές με τον Βλ. Πούτιν έχει ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον

Στενές επαφές με τον Βλ. Πούτιν έχει ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον

0
0

Η Ρωσία είχε μεγάλη συμβολή στην καριέρα του Ρεξ Τίλερσον, του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και διευθύνοντα συμβούλου της ExxonMobil, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ο Τίλερσον είναι το πρόσωπο που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για υπουργό Εξωτερικών και η τοποθέτησή του έρχεται σε μια πολύ καλή χρονική συγκυρία για τον ίδιο, καθώς τον Μάρτιο του 2017 θα γίνει 65 χρονών και με βάση τον κανονισμό της ExxonMobil, θα πρέπει να αποσυρθεί από τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος.

Ο Τίλερσον διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ  της Exxon από το 2006 μέχρι τώρα. Θεωρείται από τον κλάδο ως ένας σκληρός διαπραγματευτής που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς εκεί ήταν που ανέβασε στα ύψη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, μέσω της ολοκλήρωσης σημαντικών πετρελαϊκών συμφωνιών κατά τη δεκαετία του 1990.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, οι δυτικές πετρελαϊκές διαισθάνθηκαν από νωρίς την ανάγκη δραστηριοποίησης στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς διαθέτει άφθονα αποθέματα υδρογονανθράκων και εκείνη την εποχή η κρίση που αντιμετώπιζε μεταφραζόταν σε σημαντική ευκαιρία. Η ExxonMobil ήταν μια από αυτές τις πετρελαϊκές και προσπάθησε να ολοκληρώσει μια συμφωνία ύψους 17 δισ. δολαρίων για παραγωγή υδρογονανθράκων στη νήσο Σαχαλίνη, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Η συμφωνία, όμως, καθυστέρησε αρκετά χρόνια λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και τελικά ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με την καθοριστική συμβολή του Τίλερσον, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της εταιρείας για τη ρωσική αγορά. Με τον τρόπο αυτό, η Σαχαλίνη έγινε, όπως τονίζει το Bloomberg, ένα από τα πετράδια στο στέμμα της Exxon, και ο ίδιος ο Τίλερσον αναγνωρίστηκε από τους διοικούντες της εταιρείας ως ένα ιδιαίτερα ικανό στέλεχος.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 2004, ο Τίλερσον επιλέχθηκε για επόμενος πρόεδρος του ομίλου, θέση την οποία ανέλαβε επισήμως το 2006, εκτοπίζοντας ισχυρούς συνυποψηφίους.

Στη Σαχαλίνη ήταν, που το 1999 ο Τίλερσον συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η σχέση του Τίλερσον με τον Πούτιν επανεπιβεβαιώθηκε το 2011, όταν η Exxon υπέγραψε συμφωνία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων με την ρωσική Rosneft για έρευνες και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Αρκτική. Ακολούθησε το 2014 σημαντική ανακάλυψη κοιτασμάτων στη θάλασσα Κάρα, αλλά το σχέδιο εκμετάλλευσής τους «πάγωσε» αναγκαστικά στη συνέχεια λόγω των δυτικών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία.

Ο ίδιος ο Τίλερσον έχει μιλήσει επανειλημμένα ενάντια στις κυρώσεις και έχει επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο προκειμένου να εκφράσει τις θέσεις του.

Ακριβώς αυτή η φιλορωσική στάση είναι που έχει γίνει δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα από την αμερικανική πολιτική σκηνή, με αφορμή την τοποθέτησή του στο τιμόνι του State Department. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επιλογή του Τίλερσον αντιτίθενται όχι μόνο Δημοκρατικοί γερουσιαστές, αλλά και Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Τζον Μακέιν και ο Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος δήλωσε σχετικά πως «το να είναι κάποιος ‘φίλος του Βλαδίμηρου’ δεν αποτελεί ένα πλεονέκτημα που θέλω να έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών».