Home ΑΠΕ Υδροηλεκτρικά φράγματα σε ρόλο «μπαταρίας»: Το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία (vd.)
Υδροηλεκτρικά φράγματα σε ρόλο «μπαταρίας»: Το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία (vd.)

Υδροηλεκτρικά φράγματα σε ρόλο «μπαταρίας»: Το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία (vd.)

0
0

Ενημερωτική εκδήλωση για τον αντλησιοταμιευτικό σταθμό που σχεδιάζει στον δήμο Αμφιλοχίας, πραγματοποίησε χθες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με ομιλίες από επιστήμονες και εκπροσώπους θεσμικούς φορέων για τον ρόλο των τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και από επιστήμονες της θυγατρικής του Ομίλου ΤΕΡΝΑ και των υπόλοιπων συνεργαζόμενων ελληνικών εταιρειών, σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης του έργου.

Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν φυσικές “μπαταρίες” μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος τρόπος αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση ολοένα και μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Κι αυτό γιατί απαντούν στο γεγονός ότι η ηλιακή και αιολική ενέργεια δεν μπορούν να προβλεφθούν ή μπορούν να αξιοποιηθούν συγκεκριμένες ώρες του 24ωρου – σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα (και ειδικά το φυσικό αέριο), που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε αυξομείωση στην κατανάλωση ρεύματος.

Ένας τέτοιος σταθμός αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση. Η διαφορά του από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση κυρίως αιολικής ενέργειας, η οποία αποθηκεύεται ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τη ζήτηση.

Αντλησοταμίευση Αμφιλοχίας

Στην περίπτωση της Αμφιλοχίας, η μονάδα θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816.00 GWh. Το έργο θα περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3 και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Η επένδυση της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες για τη λειτουργία, προσφέροντας σημαντικά και στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η διεύρυνση του οδικού δικτύου και η δημιουργία ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Επίσης, το έργο της Αμφιλοχίας έχει χαρακτηριστεί Ελληνική Στρατηγική Επένδυση και Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest – PCI 3.24) , έχοντας ενταχθεί στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων (του Ν.3894/2010) και στο σχέδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επίσης, έχει συμπεριληφθεί για μόχλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων  στον κατάλογο των έργων JUNCKER, όπως άλλωστε και το έργο Αμαρίου, ενώ λόγω του διευρωπαϊκού του χαρακτήρα οι τεχνικές μελέτες και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συγχρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη»  με σύμβαση που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2015 με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ΙΝΕΑ (Innovation and Networks Executive Agency).

Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου

Ένα ανάλογο έργο σχεδιάζει η ΤΕΡΝΑ και στην Κρήτη, στο οποίο η άντληση θα γίνεται με την περίσσεια της ενέργειας πυο παράγουν δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου. Σε συνδυασμό με την αντλησοταμίευση στο φράγμα Ποταμών  στο νομό Ρεθύμνου, προκύπτει μια ενεργειακή εγκατάσταση  με εγγυημένη ισχύ 50 MW (εγκατεστημένη 75 MW),  που αποδίδει στο σύστημα της Κρήτης εγγυημένη ενέργεια 227 GWH. Το όλο σχήμα περιλαμβάνει τρεις στροβιλοαντλίες σταθερών στροφών, 25 MW η κάθε μια και δώδεκα αντλίες μεταβλητών στροφών,  συνολικής ισχύος 38,4 MW. Με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίζεται ενεργειακά ο υπάρχων ταμιευτήρας  του φράγματος Ποταμών Αμαρίου (κάτω ταμιευτήρας), και κατασκευάζεται ο άνω ταμιευτήρας χωρητικότητας περί τα 1,2 εκ. κ.μ. 450 μέτρα ψηλότερα.

Η επένδυση, ύψους περίπου 280 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η τοπική αυτοδιοίκηση θα απολαμβάνουν ετήσια έσοδα εκατομμυρίων ευρώ κατά την 25ετή περίοδο της σχετικής σύμβασης.

Και τα δύο έργα αναμένεται να μπούν σε δοκιμαστική λειτουργία το 2021, ενώ σημαντικά είναι επίσης ότι αξιοποιούν ως κάτω ταμιευτήρα υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ώστε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα να είναι απόλυτα θετικό.

Γιατί έχουν τόση μεγάλη σημασία για την Ελλάδα;

Με λίμνες και τεχνητά φράγματα να απέχουν από τα βουνά μόλις μιαν ανάσα, η Ελλάδα είναι προικισμένη με ένα γεωγραφικό ανάγλυφο ιδανικό για τις φυσικές αυτές μπαταρίες ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η μορφολογία του εδάφους εξασφαλίζει την απαιτούμενη υψομετρική διαφορά μεταξύ πάνω και κάτω ταμιευτήρα σε πληθώρα τοποθεσιών.

Η κατασκευή τους έχει υψηλή (πάνω από 75%) εγχώρια προστιθέμενη αξία και εξασφαλίζει πολυάριθμες θέσεις εργασίας σε νευραλγικούς (κατασκευές, χάλυβας, τσιμέντα κ.λπ.) για την ελληνική οικονομία κλάδους.

Η χρήση του στρατηγικού υδροηλεκτρικού «αποθέματος» κατά τις ώρες αιχμής μειώνει το μέσο κόστος παραγωγής του διασυνδεδεμένου συστήματος, υποκαθιστώντας ενέργεια που αλλιώς παράγεται με ακριβότερο εισαγόμενο καύσιμο.

Και βέβαια, η ολοένα υψηλότερη συμμετοχή ενέργειας από ΑΠΕ, που παράγεται σε χαμηλό οριακό κόστος, στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας, αυξάνει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, η αντλησοταμίευση ανακυκλώνει πολύτιμους υδάτινους πόρους αντί να τους σπαταλά, καθιστώντας τους διαθέσιμους και για άλλες κοινωνικά αναγκαίες χρήσεις, όπως ύδρευση και άρδευση, ενώ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά και στην αντιπλημμυρική προστασία.

Τέλος, η αντλησοταμίευση βελτιώνει τη λειτουργία και υφιστάμενων θερμικών μονάδων, αφού τους επιτρέπει να παραμένουν  στο δίκτυο ακόμη και τις ώρες χαμηλής ζήτησης και να επιμηκύνουν έτσι εκθετικά τον χρόνο ζωής τους, με καλύτερους συντελεστές απόδοσης και  χαμηλότερες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.