Home Θεσμικοί φορείς Παρουσιάστηκε από το ΙΕΝΕ η μελέτη «South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017»
Παρουσιάστηκε από το ΙΕΝΕ η μελέτη «South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017»

Παρουσιάστηκε από το ΙΕΝΕ η μελέτη «South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017»

0
0

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα, παρουσιάστηκε η μεγάλη μελέτη αναφοράς του ΙΕΝΕ « SouthEast Europe Energy Outlook 2016 – 2017» ( SEEEO 2016-2017), η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Την παρουσίαση παρακολούθησαν πολλά στελέχη του ελληνικού ενεργειακού τομέα, εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών, μέλη του ΙΕΝΕ αλλά και συνεργάτες που βοήθησαν για την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής μελέτης.

Η μελέτη « South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017» παρέχει μια εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη εικόνα του ενεργειακού τομέα της περιοχής εξετάζοντας 13 συνολικά χώρες. Παράλληλα, στη μελέτη παρατίθεται ένας τεράστιος αριθμός δεδομένων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών σεναρίων για το πως θα διαμορφωθεί η ενεργειακή προσφορά και ζήτηση, καθώς και εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων μέχρι το 2025 για όλο το φάσμα των ενεργειακών εφαρμογών στις χώρες της περιοχής.

Η μελέτη τονίζει, μεταξύ άλλων, τις επενδυτικές προοπτικές που υπάρχουν, την επόμενη δεκαετία στην περιοχή όσον αφορά ενεργειακά πρότζεκτ και υποδομές, και οι οποίες αποτιμώνται με θετικό πρόσημο. Συνολικά, ως το 2025, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του SEEEO 2016-2017, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 267 δις ευρώ, ενώ το πιο αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους 321 ευρώ.

Όπως τονίζει το « South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017» του ΙΕΝΕ, μολονότι οι οικονομίες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης εμφανίζουν μεταξύ τους σημαντικές αποκλίσεις, βασική προτεραιότητα για όλες αποτελεί η ενίσχυση των υποδομών και η ανάπτυξη της λειτουργίας των αγορών ενέργειας.

Ανάμεσα στις βασικότερες διαπιστώσεις της μελέτης είναι το χάσμα ανάμεσα στις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, και των προτεραιοτήτων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, των οποίων, σε μεγάλο βαθμό, οι οικονομίες στηρίζονται ακόμη σε ενδογενείς εν πολλοίς ρυπογόνες πηγές ενέργειας (π.χ. λιγνίτης, κάρβουνο).

Παράλληλα, στο περιφερειακό ενεργειακό μείγμα δεσπόζουν οι εισαγωγές πετρελαίου και αερίου. Ειδικά για το φυσικό αέριο, το SEEEO 2016-2017 τονίζει την όλο και αυξανόμενη σημασία του στο ενεργειακό μείγμα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή, όσο και στην οικιακή χρήση.

Σημαντικός είναι, επίσης, ο ρόλος των περιφερειακών προς τη ΝΑ Ευρώπη χωρών όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, καθώς αυτή εμφανίζεται πιο ευάλωτη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο σημείο αυτό η μελέτη υπογραμμίζει την εγγύτητα της ΝΑ Ευρώπης προς χώρες της ΝΑ Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας, που είναι πλούσιες σε φυσικό αέριο, καθώς και το ρόλο που η ίδια παίζει ως ενεργειακή δίοδος προς τη Δυτική Ευρώπη. Αυτό είναι φανερό, εξάλλου, από προτεινόμενα ή εν εξελίξει πρότζεκτ αγωγών φυσικού αερίου, όπως ο Νότιος Διάδρομος, ο East Med, o Vertical Corridor κ.ά.

Όσον αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ η μελέτη του ΙΕΝΕ διαπιστώνει αντίφαση ανάμεσα στην απαίτηση, κυρίως εκ μέρους της ΕΕ, για ενίσχυση περιβαλλοντικά «καθαρών» μορφών ενέργειας και την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Αυτό είχε ως συνέπεια, μέσα σε μια περίοδο μόλις 3-4 ετών, οι χώρες της περιοχής να περάσουν από μία περίοδο αλματώδους ανάπτυξης στην στασιμότητα ή και τη ραγδαία κάμψη όσον αφορά τις ΑΠΕ.

Από την άλλη, σύμφωνα με το « South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017» του ΙΕΝΕ, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή έχει σημειώσει σημαντικά βήματα στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, και ιδιαίτερα στις χώρες-μέλη της ΕΕ και στην Τουρκία. Αντίθετα, πολύ μικρότερη πρόοδος έχει συντελεστεί στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

Η χρηματοδότηση της μελέτης «South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017» του ΙΕΝΕ προήλθε από μια ομάδα χορηγών στους οποίους περιλαμβάνονται οι εξής εταιρείες: Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ) ενώ υποστηρικτές είναι οι εταιρείες: Τέρνα Ενεργειακή, ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ, EnSCo, Energean Oil & Gas, καθώς και η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχει προγραμματισθεί μια σειρά από εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην Μελέτη του Outlook και θα πραγματοποιηθούν στην Σόφια, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, την Κων/πολη, την Βιέννη, και σε άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής. Λεπτομέρειες αναφορικά με τις πιο πάνω εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν μέσα από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ΙΕΝΕ.

Χορηγοί της εκδήλωσης της 14ης Δεκεμβρίου ήταν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η IGI Poseidon, ο ΑΔΜΗΕ και ηEnSCo.