Home Θεσμικοί φορείς Energean: Ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο, στα 40 εκατ. βαρέλια εκτιμώνται τα αποθέματα
Energean: Ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο, στα  40 εκατ. βαρέλια εκτιμώνται τα αποθέματα

Energean: Ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο, στα 40 εκατ. βαρέλια εκτιμώνται τα αποθέματα

0
0

Η Energean μέσα σε έναν χρόνο ολοκλήρωσε με επιτυχία τέσσερις γεωτρήσεις, επιτυγχάνοντας να τριπλασιάσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο, η οποία κινείται κοντά στις 5.000 βαρέλια ημερησίως. Προ ημερών, η εταιρεία ξεκίνησε την 5η γεώτρηση (PA -38) του εν εξελίξει προγράμματος.

Οι γεωτρήσεις που ολοκληρώθηκαν και η ερμηνεία των στοιχείων που προέκυψαν από αυτές, οδηγούν το τεχνικό team της εταιρείας στην εκτίμηση ότι ο Πρίνος έχει ακόμη περισσότερο πετρέλαιο από το ήδη πιστοποιημένο. Η Energean εκτιμά πλέον ότι ο Πρίνος διαθέτει περί τα 40 εκατ. βαρέλια αποθέματα (έναντι εκτίμησης για 30 εκατ. βαρέλια προ διετίας) και έχει υποβάλει σε διεθνή ανεξάρτητο οίκο όλα τα δεδομένα για την πιστοποίησή τους. Υπενθυμίζεται ότι το 2007, όταν η εταιρεία ανέλαβε την εκμετάλλευση του Πρίνου, τα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου ήταν μόλις 2 εκατ. βαρέλια. Έκτοτε έχουν επενδυθεί περί τα 350 εκατ. δολάρια, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία ένδεκα γεωτρήσεις και έχουν δημιουργηθεί περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 460 εργαζόμενους.

Επιπλέον, η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων της σεισμικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015 δρομολόγησε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων και για το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο επίσης ανήκει στην παραχώρηση του Πρίνου και έως τώρα είχε πιστοποιηθεί με 15 εκατ. βαρέλια (το 50% δηλαδή συνολικά στη συγκεκριμένη παραχώρηση. Με βάση τα νέα δεδομένα, η Energean προχωρεί στον ανασχεδιασμό του Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος για το Έψιλον.

Σημειώνεται ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 2001, η παραγωγή του Πρίνου υπερέβη σε μία χρονιά το 1 εκατ. βαρέλια, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της παραχώρησης το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δικαιώματα (royalties) με βάση την τροποποίηση της σύμβασης του 2013 και την ανανέωση των αδειών, καθώς η μέση ημερήσια παραγωγή είναι πάνω από τις 2.500 βαρέλια (συγκεκριμένα, κοντά στις 3.500 βαρέλια).

Τα δικαιώματα που θα καταβληθούν στο ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 400.000 ευρώ και, με βάση την κείμενο νομοθεσία, θα χρησιμοποιηθούν ως πόροι της ΕΔΕΥ (στελέχωση, στέγαση, εξοπλισμός κλπ), της ανεξάρτητης αρχής που διαχειρίζεται τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Θα είναι οι πρώτοι πόροι που εισρέουν για την ΕΔΕΥ μετά τα έσοδα από τις υπογραφές των συμβάσεων του Open Door (Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός) προ διετίας, οι οποίοι όμως χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Τα γεγονότα – σταθμοί για 2016

ΙΣΡΑΗΛ

-Η απόκτηση των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish & Tanin στο Ισραήλ, δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. Είναι η πρώτη ελληνική παρουσία στις μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων που έχουν λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου με προφανή γεωπολιτική και επιχειρηματική σημασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την εξέλιξη υπήρξε αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ. Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την ικανοποίησή της και έχει αναφερθεί στη σημασία που αποδίδει στην απόκτηση των δύο κοιτασμάτων από την Energean, ενώ η επιχειρηματική συμφωνία με τις Delek και Avner για την εξαγορά προβλήθηκε εκτενώς από τα σημαντικότερα διεθνή ΜΜΕ.

Η Energean εκπονεί Σχέδιο Ανάπτυξης Κοιτάσματος (Field Development Plan) και σχεδιάζει να έχει την πρώτη παραγωγή από τα δύο κοιτάσματα περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020, ανοίγοντας την ισραηλινή αγορά στην οποία αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας προμηθευτής. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει παράσχει η εταιρεία στις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, το επικρατέστερο σενάριο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος είναι η τοποθέτηση Πλωτής Εγκατάστασης Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) και η σύνδεσή της με αγωγό με τη στεριά και το βιομηχανικό συγκρότημα Dor. H συνολική επένδυση για την ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων υπερβαίνει τα 1,2 δισεκ. δολάρια.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η Energean συμφώνησε να αποκτήσει τα συγκεκριμένα κοιτάσματα έναντι τιμήματος 148 εκατ. δολαρίων, όταν πρόσφατα η Roshneft συμφώνησε να αποκτήσει το 30% του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου έναντι 1,58 δισεκ. δολαρίων από την ΕΝΙ. Το 30% του αιγυπτιακού κοιτάσματος ισοδυναμεί με περίπου 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, κάτι που σημαίνει ότι η Energean για κοίτασμα που ισοδυναμεί περίπου με το 25% αυτού που αποκτά η Roshneft, καταβάλει τίμημα μικρότερο από το 10% εκείνου που συμφώνησε να πληρώσει η ρωσική εταιρεία.

 

EBRD

-Οι πρώτες στην ιστορία για τον εγχώριο ενεργειακό τομέα χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με δύο δάνεια 75 εκατ. δολαρίων για το πρόγραμμα ανάπτυξης του Πρίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη και 20 εκατ. δολαρίων για τις ερευνητικές δραστηριότητες της Energean στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμφωνίες της EBRD με την Energean άνοιξαν τον δρόμο και για άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας.

 

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

-Η προσθήκη του block της Αιτωλοακαρνανίας στο χαρτοφυλάκιο της Δυτικής Ελλάδας, περιοχής ιδιαίτερα υποσχόμενης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η Energean έχει ανακηρυχθεί ως Επιλεγείς Αιτών και αναμένει την υπογραφή και κύρωση της σύμβασης ώστε να ξεκινήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία προετοιμάζει τη διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στην παραχώρηση των Ιωαννίνων για την ερχόμενη άνοιξη.

Επιπλέον η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου του upstream για την εκχώρηση ποσοστού (farm out) από τις δύο άδειες.

 

ΚΑΤΑΚΟΛΟ

-Η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τη μετατροπή της άδειας έρευνας για το θαλάσσιο κοίτασμα του Κατακόλου σε έρευνα εκμετάλλευσης, 25ετούς διάρκειας, με προοπτική την πραγματοποίηση γεώτρησης εντός του 2018. Η Energean εκτιμά σε 35 με 40 εκατομμύρια βαρέλια την δυναμικότητα του κοιτάσματος, εκ των οποίων θεωρεί ως απολήψιμα τα 10 εκατ. περίπου, ενώ αναμένει την σχετική πιστοποίηση από ανεξάρτητο εκτιμητή.