Home Ηλεκτρισμός “Πορτοκάλι” συναγερμός για κρίση στην επάρκεια ρεύματος – Τι αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη στη ΡΑΕ
“Πορτοκάλι” συναγερμός για κρίση στην επάρκεια ρεύματος – Τι αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη στη ΡΑΕ

“Πορτοκάλι” συναγερμός για κρίση στην επάρκεια ρεύματος – Τι αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη στη ΡΑΕ

0
0

Σε “πορτοκαλί” συναγερμό (επίπεδο II)  έχουν τεθεί ελληνικές οι αρχές από τη χθεσινή ημέρα όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών ρεύματος προς την Ιταλία, λόγω της ανεπάρκειας προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζει η Γαλλία, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες εγχώριες ανάγκες εξ αιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και της εορταστικής περιόδου οδήγησαν τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσουν σε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των αντοχών του συστήματος στην αυξημένη ζήτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 4 μ.μ.  η έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στη ΡΑΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τα αποθέματα LNG στη Ρεβυθούσα, τη στιγμή που η τροφοδοσία του συστήματος  από τα δύο σημεία εισόδου με αγωγούς – ενώ εξελίσσεται ομαλά και παραδίδονται κανονικά όλες οι ποσότητες ρώσικου και τουρκικού αερίου, κινδυνεύει να υπολείπεται στην αυξημένης ζήτησης.

Επίσης ενώ ο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος είχε εξασφαλίσει την προμήθεια επιπλέον 130.000 κ.μ. LNG από την εταιρεία Sonatrach, τα οποία αναμένετο να φθάσουν στις 24 Δεκεμβρίου αντί της 26ης Δεκεμβρίου το φορτίο παραμένει καθηλωμένο στο Αλγέρι λόγω ισχυρής θαλασσοταραχής.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τον ΔΕΣΦΑ, τον ΑΔΜΗΕ και τους ηλεκτροπαραγωγούς να μειώσουν την κατανάλωσή τους και με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για την προημερήσια αγορά της Παρασκευής, προβλέπεται σημαντική μείωση στο ισοζύγιο εξαγωγών από 13.000 μεγαβατώρες σήμερα στις 5.000 για αύριο.. Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί η εφεδρεία μονάδων φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με πετρέλαιο: το Λαύριο 5 της ΔΕΗ και η Κομοτηνή. Βεβαίως για τις ώρες της μεγάλης αιχμής προβλέπεται να αξιοποιηθούν τα υδροηλεκτρικά και ειδικότερα τα Κρεμαστά, το Καστράκι, ο Ιλαρίωνας, το Πολύφυτο, η Σφηκιά, ο Ασώματος, ο Θησαυρός, ο Αώος κ.ά.

Επίσης την κατάσταση συνεχίζουν να διευκολύνουν και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αφού και για αύριο προβλέπεται αυξημένη παραγωγή 35.000 μεγαβατωρών κυρίως από αιολικά που δίνουν κρίσιμη ανάσα στο σύστημα.

Το επόμενο μέτρο που εξετάζεται είναι εφόσον διαπιστωθεί ότι συνεχίζονται τα προβλήματα να ανέβει το επίπεδο συναγερμού από το 2 στο 3.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να εξεταστεί η εφαρμογή μέτρων διαχείρισης της ζήτησης όπως η διακοψιμότητα όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά και στον ηλεκτρισμό.

Το ύστατο μέτρο  θα είναι να υπάρξει αίτημα από τη ΡΑΕ προς την Επιτροπή, τον Ευρωπαίο ρυθμιστή Acer και τον Ευρωπαίο διαχειριστή ENTSO-Ε για περιορισμό των εξαγωγών ρεύματος – το οποίο είναι ακραίο και προϋποθέτει  σημαντικό ενεργειακό έλλειμμα.

Σε κάθε περίπτωση,  με τα τωρινά δεδομένα η κατάσταση εμφανίζεται διαχειρίσιμη,  εντούτοις η επιφυλακή συνεχίζεται και οι φορείς παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ιδιαίτερα λόγω των ημερών της γιορτής των Χριστουγέννων όπου η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται.

Το γαλλικό “κλειδί” της κρίσης στη ζήτηση

Στις αρχές Νοεμβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια της Γαλλίας αποφάσισε να τεθούν εκτός λειτουργίας μία σειρά πυρηνικών μονάδων, πάνω από το 50%, επικαλούμενη θέματα ποιότητας προμήθειας υλικών,  αν και πολλοί συνδέουν την απόφαση αυτή με λόγους ασφαλείας για πιθανά τρομοκρατικά κτυπήματα από τον ISIS.

Το αποτέλεσμα ήταν η Γαλλία να αυξήσει τις εισαγωγές ηλεκτρισμού από τις γειτονικές της χώρες αλλά καθώς οι ανάγκες του γαλλικού συστήματος ανεβαίνουν λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και των εορτών των Χριστουγέννων, ζήτησε επιπλέον ποσότητες και από άλλες χώρες.

Ετσι οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το καλώδιο Ελλάδας- Ιταλίας έχουν φθάσει στο μάξιμουμ, ενώ στο παιχνίδι έχουν εισέλθει και οι βαλκανικές χώρες.

Ανησυχία υπάρχει όχι μόνον λόγω της αύξησης των εξαγωγών αλλά γιατί και αν χρειαστεί να γίνουν εισαγωγές, το ελεύθερο δυναμικό είναι εν των πραγμάτων περιορισμένο.