Home Θεσμικοί φορείς Φόρουμ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις 9 Ιανουαρίου
Φόρουμ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις 9 Ιανουαρίου

Φόρουμ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις 9 Ιανουαρίου

0
0

Τι φέρνει η νέα χρονιά στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων; Ποια είναι τα νέα έργα του τομέα που θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2017 ; Θα επαρκέσουν οι πόροι του ΕΣΠΑ, και, ποιες είναι  οι διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές  χρηματοδότησης; Ποιος ο  σχεδιασμός και οι   προσδοκίες  από τα  τρία νέα έργα στην Ήπειρο,  Σέρρες και Ηλεία  που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ;  

Πώς  προχωρούν  με τα  τοπικά  τους σχέδια  για τη διαχείριση αποβλήτων οι μεγάλες πόλεις; Θα επιτευχθούν οι νέου φιλόδοξοι στόχοι για την ανακύκλωση που έχουν τεθεί; Πώς θα λειτουργήσουν εφεξής  τα συστήματα  εναλλακτικής  διαχείρισης  αποβλήτων /  ανακύκλωσης;  Κι ακόμα,  πώς μπορεί να προληφθεί η απώλεια οικονομικών πόρων από την ανακύκλωση , να παταχθεί το φορολογικό και περιβαλλοντικό έγκλημα της ανεξέλεγκτης συλλογής και απόδοσης αποβλήτων  και να υπάρξουν κίνητρα για την ενεργοποίηση των πολιτών;   

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αναμένεται να δώσουν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων  αλλά και επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο επίκαιρο Περιβαλλοντικό- αναπτυξιακό φόρουμ με τίτλο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ».

Το φόρουμ, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton στις 9 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, στα πλαίσια των καθιερωμένων ενημερωτικών δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και  Α- Energy Investments  και σε συνέχεια τριών αντίστοιχων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη απήχηση και δημοσιότητα μέσα στο 2016 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.  

Η εκδήλωση, οργανώνεται στη λογική συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας (round table discussion) με βάση την εξής επίκαιρη  θεματολογία:

 

 Η στροφή Ευρώπης και Ελλάδας στην κυκλική οικονομία

Η εισαγωγική ενότητα, έχει ως βασικό θέμα τη σημερινή  στροφή της Ευρώπης και Ελλάδας στην κυκλική οικονομία,  στις επιμέρους  προκλήσεις αλλά και στις ευκαιρίες που αυτή δημιουργεί για την τοπική ανάπτυξη , την επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση  της ευρεσιτεχνίας, των εναλλακτικών, πράσινων προσεγγίσεων.  

Οι ομιλητές θα αναφερθούν ανάμεσα σε άλλα,  στον ειδικό  ρόλο  των Δήμων προκειμένου  να εμφυσήσουν στον πολίτη τις  βασικές αξίες  μιας σύγχρονης ελληνικής «Κυκλικής Αξιολόγησης» , όπου τα  απόβλητα θα αντιμετωπίζονται ως προϊόντα με χρησιμότητα και αξία , στους προτεινόμενους  τρόπους  με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η στροφή από το σημερινό μοντέλο «προμήθεια, παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη» στο τετράπτυχο «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση, καθώς επίσης και στη βιομηχανική συμβίωση.  

 

Η επόμενη μέρα για τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων

 

Το πρώτο Round Table  θα επιχειρήσει να απαντήσει στο επίκαιρο ερώτημα ποια είναι η  επόμενη μέρα για τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.  Θα ανατρέξει στη μέχρι σήμερα πορεία των εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα σε σχέση με  τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς στόχους για την ανακύκλωση. Θα ασχοληθεί ακόμα με τα συμπεράσματα  της  διαβούλευσης σχετικά με την τροποποίηση του Ν. 2939/2001 για την εναλλακτική  διαχείριση  αποβλήτων /  ανακύκλωση, τα κρίσιμα θέματα του  ελέγχου, του αποθεματικού και του διοικητικού κόστους  των συστημάτων, όπως επίσης και με τη  διασφάλιση  ίσης δυνατότητας πρόσβασης των επιχειρηματιών στην αγορά. Η απώλεια οικονομικών πόρων από την ανακύκλωση και η αντιμετώπιση του φορολογικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος της ανεξέλεγκτης συλλογής και απόδοσης αποβλήτων είναι επίσης ανάμεσα στα πιο σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν.

 

Η υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ), οι πρώτες  δημοπρατήσεις, η χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ

Το δεύτερο  Round Table θα ασχοληθεί με την υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών (ΠΕΣΔΑ), των πρώτων  δημοπρατήσεων  μέσα στο 2017 και με τη  χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙT. Το ακροατήριο θα ενημερωθεί για τη συνολική εικόνα από την ολοκλήρωση των  νέων σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων των περιφερειών  στα τέλη του 2016, αλλά και τον διαχωρισμό των προβλεπόμενων έργων  σε  πρώτης  και δεύτερης προτεραιότητας . Θα γίνει επίσης αναφορά στους κινδύνους από ενδεχόμενη  μη ολοκλήρωση  των διαγωνισμών, για τα έργα ΣΔΙΤ και στις  διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές  χρηματοδότησης.

Πώς  θα προχωρήσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων

Το τρίτο  Round Table θα ασχοληθεί με  τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων μεγάλων πόλεων όπως η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, με  τα «Πράσινα Σημεία», και την ανάπτυξή τους για πρώτη φορά  από τους ελληνικούς Δήμους, με το  όφελος των νοικοκυριών που ανακυκλώνουν, με τις νέες προτάσεις για τα ανταποδοτικά  τέλη, με τα κίνητρα για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας  αλλά και  για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορεί να υπάρξει μέσα από τη διαχείριση των αποβλήτων.

Οι εργασίες του φόρουμ θα ολοκληρωθούν με ειδικό πάνελ για τη διαχείριση αποβλήτων στην Κέρκυρα. Το πάνελ,  συνδιοργανώνεται από κοινού με την Πανελλήνια  Ένωση Γενικών Γραμματέων  Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»  και  με  την Oμοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής

 

Ομιλητές

Στους διακεκριμένους ομιλητές του φόρουμ περιλαμβάνονται ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος,  ο κ. Αργύρης Περουλάκης , Αν. Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, ο κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, ο κ.  Θεόδωρος Κάρδαρης, Πρόεδρος Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΦοΔΣΑ, αρμόδιος εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας,  ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ),  ο κ. Mιχάλης Χρηστάκης, πρόεδρος Πανελλήνιας ΄Ενωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης « ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» ,  η Δρ. Ρόζυ Χαριτοπούλου, Μηχανικός-Περιβαλλοντολόγος, Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης  ΕΟΑΝ, o  κ. Ανδρέας Βαρελάς, Αντιδήμαρχος Κέντρου Πόλης και Δημοτικής Αστυνομίας, μέλος ΔΣ EΣΔΝΑ και μέλος ΔΣ ΠΕΔΑ, Δήμος Αθήνας, ο κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦοΔΣΑ), ο κ. Παύλος Καμάρας , Πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής, Μέλος ΔΣ ΕΣΔΝΑ και Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο  κ. Κώστας Νικολούζος, Δήμαρχος Κερκυραίων, ο  κ.  Γιώργος  Δεληγιώργης, Πρόεδρος και  Διευθύνων Σύμβουλος ΕΝΔΙΑΛΕ- Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων ΑΕ, ο κ. Διονύσης Μπουντουβάς, Διευθύνων Σύμβουλος Combatt – Oλοκληρωμένη Συλλλογική Εναλλακτική Διαχείριση Συσσωρευτών Πανελλαδικής Εμβέλειας ΑΕ., ο  κ. Μάριος Ιντζελέρ, Γενικός Διευθυντής  «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε», ο κ. Γιώργος  Μαυριάς, Γενικός Διευθυντής Ecoelastica, ο κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ ΗΛΕΙΑΣ και Δήμαρχος  ΗΛΙΔΑΣ, ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA /  Γεν. Δ/ντής ΕΠΤΑ AE Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών  & Ενεργειακών Έργων – Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων LIFE, ο κ. Χαράλαμπος Τσοκανής, Συντονιστής Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΦοΔΣΑ, ο κ. Αθανάσιος Κατρής, Διευθύνων Σύμβουλος Watt AE , ο  κ. Δαμιανός Μπούρκας, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων –ΕΕΣΔΑ, ο κ. Μιλτιάδης Καβράκος, Διευθυντής Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης , ο κ. Ηλίας Δημητριάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε, ο κ. Ιωάννης Τρεπεκλής, τέως Δήμαρχος Κερκυραίων, η κ. Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια ΕΜΠ, ο κ. Κώστας Βεργανελάκης , Μηχανολόγος Μηχανικός, Διευθυντής Λειτουργιών Watt AΕ, η κ. Μερόπη Υδραίου, Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κερκυραίων, η κ. Μάγδα Παπανικολοπούλου, Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου,  κα.

Έχουν επίσης κληθεί ο κ. Ιωάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος,  Πρόεδρος  Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων,  ο κ. Ηλίας Ψινάκης, Δήμαρχος Μαραθώνα,  η κ. Ερμίνα Κυπριανίδου,  Αντιπεριφερειάρχης Αττικής – Κεντρικού Τομέα Αθηνών, το  αρμόδιο  Τμήμα  Διαχείρισης Αστικών, Βιομηχανικών και Συναφών Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος , εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων  (ΣΕΠΑΝ)  και άλλοι αξιόλογοι ομιλητές. Ανάμεσα στους συντονιστές των round- tables, o  κ. Γιάννης Παργινός,  δημοσιογράφος και πρόεδρος Oμοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής, o κ. Δημήτρης  Δελεβέγκος, Δημοσιογράφος του Capital. Gr, ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Δήμου Μεταμόρφωσης, πρώην δήμαρχος Μελισσίων, η κ. Άντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφος, Συντονίστρια Επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α- ΕΝΕRGY INVESTMENTS, ο κ. Αλέξανδρος Βραχνός, επιστημονικός συνεργάτης πρωτοβουλίας και έκδοσης Α- Energy, o κ. Νίκος  Καραγιάννης,  Γενικός Διευθυντής  portal  www. ypodomes.com  και άλλοι.

Συμμετέχοντες φορείς

Ο  ΕΟΑΝ- Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, η ΚΕΔΕ –  Κεντρική ΄Ενωση Δήμων Ελλάδος, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα , το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ , η Πανελλήνια  ΄Ενωση  Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», η ΕΕΣΔΑ- Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η Ένωση  Δημάρχων Αττικής, ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Oμοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής, είναι ανάμεσα στους σημαντικούς φορείς που συμμετέχουν στην εκδήλωση από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομίας και τη Γενική Γραμματεία  Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών.