Home Νέα Κρίσιμος ο Ιανουάριος για την επιτυχία της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου
Κρίσιμος ο Ιανουάριος για την επιτυχία της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

Κρίσιμος ο Ιανουάριος για την επιτυχία της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

0
0

Με την έλευση του νέου χρόνου, αρχίζει να δοκιμάζεται η συμφωνία  για τους εξαγωγείς εντός και εκτός ΟΠΕΚ, που προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το 2017 και η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την Κυριακή 1/1/2017.

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Ήδη οι αναλυτές  θεωρούν ότι η  πλήρης συμμόρφωση είναι απίθανη και εκτιμούν ότι ο  πρώτος μήνας εφαρμογής θα είναι καθοριστικός για να επιβεβαιωθεί  αν όλα τα μέρη θα σεβαστούν τη συμφωνία.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του Alex Dryden, στρατηγικού αναλυτή για τις παγκόσμιες αγορές στην JP Morgan, ο οποίος μιλώντας στο CNBC είπε ότι «o Ιανουάριος θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ» και πρόσθεσε πως  δεν αναμένει συμμόρφωση 100% από τα μέλη του ΟΠΕΚ, αλλά βλέπει μια  ευρεία συμμόρφωση περίπου στο 80%.

Επιπλέον, αναλυτές τονίζουν ότι ρίσκα που συνδέονται με τους παραγωγούς εκτός του καρτέλ, με την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου και με το  ισχυρότερο δολάριο,, θα μπορούσαν να θέσουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την επιτυχία της ιστορικής συμφωνίας.

«Οι μειώσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ θα βοηθήσουν να ανακουφιστεί η τρέχουσα υπερπροσφορά, επιτρέποντας στις πρόσφατες ανόδους των τιμών να διατηρηθούν, και πιθανώς προσφέροντας momentum για ακόμη υψηλότερες τιμές», επεσήμανε σε έκθεσή του και ο Thomas Watters, αναλυτής πιστοληπτικής ικανότητας παγκοσμίως για τον Standard and Poor’s.

«Αλλά, καθώς θα έρχονται υψηλότερες τιμές, η παραγωγή από σχιστόλιθο  πιθανώς θα αυξηθεί γρήγορα,  ουσιαστικά θέτοντας πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου στα 60 δολάρια», πρόσθεσε ωστόσο.

Στο μεταξύ, κάποιοι παραγωγοί έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι μειώνουν την παραγωγή τους, αλλά σύμφωνα με τον Dryden της JP Morgan, το αμερικανικό δολάριο μάλλον θα ισχυροποιηθεί το 2017 και θα αναγκάσει χώρες όπως η Βενεζουέλα να διατηρήσουν τις ποσότητες που αντλούν  στα σημερινά επίπεδα.

«Ένα ισχυρότερο δολάριο πιέζει τους ισολογισμούς  κάποιων χωρών, όπως η Βενεζουέλα», εξήγησε ο ειδικός, καθώς το πιο ισχυρό νόμισμα σημαίνει ότι κάποιοι παραγωγοί θα βαρύνονται από μεγαλύτερο χρέος και θα αναγκαστούν να αντλήσουν περισσότερο για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο.

«Μεγάλο ερωτηματικό» έχει χαρακτηριστεί από τους αναλυτές η περίπτωση της Ρωσίας. Όπως υπογράμμισε ο Chris Weafer, ανώτατος εταίρος στην Macro-Advisory, δεν πιστεύει ότι η χώρα θα συμμορφωθεί βάσει των δεσμεύσεών της, επιμένοντας ότι η συμφωνία «είναι  πολύ αδύναμη στις λεπτομέρειες, , ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν στην υποτιθέμενη συνδρομή των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ».

«Ακόμη κι αν η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει, είναι δύσκολο να δούμε πως θα πεισθούν οι εταιρίες να το κάνουν », σημείωσε.

Το Ιράκ έχει επίσης υποσχεθεί να μειώσει την παραγωγή κατά 200.000 με 210.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά πρόκειται για μία ακόμη χώρα που οι αναλυτές θεωρούν  έτοιμη να βρει δικαιολογίες.

«Πριν τη συμφωνία ισχυρίστηκε ότι η πραγματική του παραγωγή ήταν πολύ μεγαλύτερη από το επίσημο νούμερο των 4,59 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Προσφέρθηκε να εγκαταλείψει μια ‘’έξτρα’’ παραγωγή», τόνισε ο Weafer, επισημαίνοντας ότι «πλήρης ή ακόμη και μερική συμμόρφωση σε αυτή τη συμφωνία (από το Ιράκ) θεωρείται απίθανη».

Ο Ιανουάριος ήρθε…θα δούμε πόσο  επιτυχημένες θα βγούν οι αναλύσεις..