1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Η Ουρανία Αικατερινάρη στο τιμόνι του υπερ-ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
Η Ουρανία Αικατερινάρη στο τιμόνι του υπερ-ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Η Ουρανία Αικατερινάρη στο τιμόνι του υπερ-ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

0
 
H Ουρανία Αικατερινάρη, πρώην αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ επί κυβέρνησης Σαμαρά και κόρη της πρώην βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα της ΔΗΜΑΡ, Ασήμινας Ξυροτύρη τοποθετείται επικεφαλής του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
Την ανακοίνωση του ονόματός της, όπως και των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου οργανισμού, έκανε το βράδυ της Παρασκευής η ίδια η Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, και ενώ είχε προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός από το Εποπτικό Συμβούλιο του οποίου προΐσταται ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες σημειώθηκε κοσμοσυρροή, τα βιογραφικά που κατατέθηκαν για τις 5 ή 7 θέσεις των μελών του Δ.Σ. ανήλθαν σε αρκετές εκατοντάδες και σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, το νούμερο αυτό ήταν τριψήφιο.
Η κ,  Αικατερινάρη αναλαμβάνει την επιτήρηση τουλάχιστον 11 ΔΕΚΟ με συνολικό αριθμό προσωπικού 38.000 εργαζόμενους. Υπό αυτή την έννοια στερεί ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης πολιτικής από τα χέρια της κυβέρνησης, καθώς συγκεντρώνει στα χέρια του μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα εξουσία.
Ανάμεσα στις ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο Ταμείο είναι οι πιο εμβληματικές από τις κρατικές επιχειρήσεις, όπως οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, κ.ά. Το γεγονός ότι η κα Αικατερινάρη γνωρίζει από πρώτο χέρι τον χώρο της ενέργειας, καθώς και στο υπερ-Ταμείο έχει περάσει το 34% της ΔΕΗ, του προσδίδει έντονο ενεργειακό άρωμα.
Η κίνηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει το Δ.Σ. του νέου Ταμείου, μια από τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης, ασφαλώς και συνδέεται με την επικείμενη επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, ενώ γίνεται ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Εδώ και καιρό οι δανειστές πίεζαν την κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η στελέχωση του Ταμείου το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου. Το μήνυμα ήταν τρέξτε, και δεν είναι τυχαίο ότι το κείμενο συμπερασμάτων όλων των τελευταίων Eurogroup περιελάμβανε στο θέμα ειδική αναφορά.
Εύλογο, καθώς για το Βερολίνο το υπερ-Ταμείο είναι κάτι σαν το “Ιερό Δισκοπότηρο” του 3ου Μνημονίου. Θεωρείται το πιο κομβικό από τα συστατικά του στοιχεία, το κλειδί δίχως το οποίο δεν ξεκλειδώνουν τα δάνεια του ESM, αφού τα έσοδα από την (πώληση) της κρατικής περιουσίας λειτουργούν ως το collateral γι’ αυτά.
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας έχει ως εξής:
Το Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., το οποίο ορίστηκε στις 10 Οκτωβρίου 2016 από το Υπουργείο Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαϊκών Θεσμών, ξεκίνησε άμεσα την διαδικασία επιλογής των μελών τού Διοικητικού Συμβουλίου. Για τον σκοπό αυτό επελέγησαν, όπως ορίζει ο Νόμος, δύο εταιρείες διεθνούς κύρους και φήμης (Stanton Chase & KPMG) για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη διαδικασία επιλογής, καθώς και στον καθορισμό της πολιτικής αμοιβών (αντίστοιχα).
Με τη συνεργασία των παραπάνω εταιριών, το Εποπτικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε σειρά συνεντεύξεων των προτεινόμενων υποψηφίων και διαμόρφωσε τη πολιτική αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, βάσει των ελληνικών και διεθνών αντίστοιχων πολιτικών (benchmarks).
Οι υποψήφιοι επελέγησαν με βάση την αδιαμφισβήτητη επαγγελματική και προσωπική τους πορεία, τη δυνατότητά τους να αντιλαμβάνονται αφενός το επιχειρηματικό γίγνεσθαι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αφετέρου τον ευρύτερο οικονομικό ρόλο της εταιρίας στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, καθώς και το ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων και της Δημόσιας περιουσίας, εντός του πλαισίου των μακροπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελληνική οικονομία και των απαιτούμενων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών προσαρμογών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Εποπτικό Συμβούλιο, ομόφωνα, αποφάσισε το διορισμό των κάτωθι για την θέση του Προέδρου και των Εκτελεστικών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου:
1. Κος Γιώργος Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
2. Κα Ουρανία Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) και Μέλος του
Διοικητικού Συμβουλίου
3. Κος Στέφανος Γιουρέλης, Διευθύνων Επιχειρησιακών Λειτουργιών (COO) &
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
Η θητεία των ανωτέρω είναι τετραετής.
Στο Παράρτημα Α, σύντομα βιογραφικά στοιχεία τους.
Η πλήρης σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου θα ανακοινωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.
Την ανακοίνωση του υπερταμείου με τα βιογραφικά των διορισμένων μελών του δ.σ μπορείτε να τα δείτε εδώ.