1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Στις Βρυξέλλες κρίνεται το ντιλ ΔΕΗ-τραπεζών
Στις Βρυξέλλες κρίνεται το ντιλ ΔΕΗ-τραπεζών

Στις Βρυξέλλες κρίνεται το ντιλ ΔΕΗ-τραπεζών

0

Αν και όλες οι πλευρές στην Ελλάδα εκφράζουν αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που επετεύχθη στις 13 Ιανουαρίου και ξεμπλόκαρε την έγκριση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα τη στάση που θα κρατήσουν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, χωρίς την έγκριση των οποίων η συμφωνία καθίσταται άκυρη και το νέο κοινοπρακτικό δάνειο που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ, ύψους 200 εκατ. ευρώ, αβέβαιο.

Η έγκριση του SSM συνδέεται με τον έλεγχο της έκθεσης των τραπεζών σε όλες τις ΔΕΚΟ. Οι τράπεζες έχουν περιορισμούς τόσο ως προς το όριο του δανεισμού προς τις ΔΕΚΟ όσο και ως προς την ουσία των συμβάσεων, εάν δηλαδή διασφαλίζουν τα απαραίτητα εχέγγυα και αυτή η δεύτερη παράμετρος είναι που προκαλεί ανησυχίες, αφού το όριο δανεισμού προς τη ΔΕΗ δεν έχει ξεπεραστεί. Η εμπλοκή της DGcomp συνδέεται με το γεγονός ότι το Δημόσιο είναι μέτοχος τόσο της ΔΕΗ όσο και των τραπεζών που καλούνται να τη χρηματοδοτήσουν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ως εκ τούτου θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον προκύπτει θέμα κρατικής ενίσχυσης. Το θέμα της DCcomp, σύμφωνα με πληροφορίες, το χειρίζεται υπηρεσιακά η Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τη νομική σύμβουλο του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, κ. Βάια Καραθοδώρου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην DGcomp έχει αποσταλεί ήδη σχετικό ερώτημα για την προέγκριση της συμφωνίας χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχει θετική απάντηση. Ενας ακόμη αστάθμητος παράγοντας ως προς την οριστικοποίηση της συμφωνίας είναι η στάση της ΕΤΕπ η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο πιστωτή της ΔΕΗ. Η ΕΤΕπ έχει επίσης ενημερωθεί επισήμως για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τις ελληνικές τράπεζες και τουλάχιστον μέχρι προχθές που πραγματοποιήθηκε μία ακόμη σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για την οριστικοποίησή της δεν είχε τοποθετηθεί. Εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι δεν θα προκύψει κάποιο θέμα από την ΕΤΕπ, αφού τα δάνεια που έχει δώσει προς τη ΔΕΗ έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Για να προχωρήσει ωστόσο η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλιστεί και τυπικά η συναίνεση της ΕΤΕπ.

Ως προς αυτή καθαυτήν τη συμφωνία, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κινούνται στην κατεύθυνση να κλείσει τάχιστα, με πιθανότητες αυτό να συμβεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 13 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα εξετάζονται λεπτομερώς από τεχνικής και νομικής πλευράς οι εγγυήσεις, που όπως προβλέπει η συμφωνία θα πρέπει να παράσχει η ΔΕΗ και η Ενεργειακή Συμμετοχών (η νέα εταιρεία που θα ανήκει 100% στο Δημόσιο και στην οποία θα μεταβιβαστεί το 51% του ΑΔΜΗΕ) στις τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο από κόσκινο έχουν περάσει περί τις 300 συμβάσεις πελατών μέσης τάσης της ΔΕΗ που θα εκχωρηθούν στις τράπεζες, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο όρος για πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό από αυτό ύψους 110 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω της αποπληρωμής ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ και ένα άλλο μέρος από την παροχή εγγυήσεων από την Ενεργειακή Συμμετοχών προς τις τράπεζες, οι οποίες έχουν συναρτήσει με την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων και την έκδοση νέου κοινοπρακτικού προς τη ΔΕΗ ύψους 200 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τη ΔΕΗ, το ποσό όμως θα οριστεί με βάση την αξία των συμβάσεων που θα παρέχει η επιχείρηση ως εγγύηση, ενώ σε ό,τι αφορά το επιτόκιο φαίνεται να έχει συμφωνηθεί στα επίπεδα της αγοράς. Η ΔΕΗ επείγεται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δύο ομόλογα, ένα λήξης Φεβρουαρίου και ένα Απριλίου, ενώ η ρευστότητά της βρίσκεται στο «κόκκινο» και οι υποχρεώσεις της προς τρίτους αυξάνονται.

Γράφει η Χρύσα Λιάγγου, Πηγή: Καθημερινή