1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ομαδικά πυρά κατά των δημοπρασιών ρεύματος 
Ομαδικά πυρά κατά των δημοπρασιών ρεύματος 

Ομαδικά πυρά κατά των δημοπρασιών ρεύματος 

0

Σημαντικές επικρίσεις διατυπώνονται από όλες σχεδόν τις πλευρές για την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστών ως ΝΟΜΕ,  στο πλαίσιο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ρεύματος.

Αρχής γενομένης από τους θεσμούς, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν πολλές φορές διατυπώσει την άποψη ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος απελευθέρωσης της αγοράς, καθώς η ΔΕΗ φαίνεται να διατηρεί – αν όχι και να αυξάνει σε μικρό βαθμό- τα μερίδια της αγοράς της, αναιρώντας της δέσμευση για μείωσή τους στο 50% έως το 2020.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Κ. Παναγιωτάκης κατά τη χθεσινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας σημείωσε: “Είναι γνωστή η κριτική μας για τα λεγόμενα ΝΟΜΕ, οι εκτιμήσεις μας για το ρόλο τους στο άνοιγμα της αγοράς, και βέβαια οι ενέργειές μας μεταξύ των οποίων η προσφυγή μας στα ελληνικά δικαστήρια για τον ορισμό της τιμής και οι επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Είναι αξιοσημείωτη στο ζήτημα αυτό, η ενεργοποίηση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και άλλων κοινοτικών οργάνων για την οργάνωση της αγοράς στη χώρα μας, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί”.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπογράμμισε επίσης ότι η εταιρεία έχει χαράξει “τη στρατηγική ξεπεράσματος των ΝΟΜΕ στην πράξη και δρομολογούμε ανάλογες δράσεις για το άνοιγμα της αγοράς με τον πλέον ομαλό, τηρουμένων των αναλογιών, τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό θα συστήσουμε και θα διαθέσουμε στην αγορά, σε πρώτη φάση δύο εταιρείες πελατών μας όλων των κατηγοριών. Επί πλέον διεκδικούμε σταθερά την τροποποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, έτσι ώστε η Υ.Τ. και οι ευάλωτοι καταναλωτές να μη συνυπολογίζονται στο μερίδιο της ΔΕΗ”.

Την ίδια στιγμή, από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Protergia κ. Ντίνος Μπενρουμπή δήλωσε πως οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ απέτυχαν.

“Η ΔΕΗ δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόσφατη δημοπρασία στην οποία δεν υπήρξε σωστός επιμερισμός των ποσοτήτων. Αν είναι να χρησιμοποιούνται οι μεγαβατώρες των ΝΟΜΕ για εξαγωγές, τότε ποιο είναι το νόημα;” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το στέλεχος της Protergia είπε επίσης ότι δεν στηρίζει τα ΝΟΜΕ, ούτε τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών από τη ΔΕΗ για την πώληση πελατών της, αλλά είναι υπέρ μιας βαθύτερης λύσης για τη μείωση του μεριδίου της Επιχείρησης. Έτσι, υποστήριξε πως η βέλτιση λύση για τη ΔΕΗ είναι η πώληση μονάδων, με την οποία θα βελτιώσει τα οικονομικά της”. Να υπογραμμίσουμε ότι σχετικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ο πρόεδρος, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιλώντας σήμερα στα πλαίσια εκδήλωσης κοπής της πίτας. Όπως εξήγησε, η σημερινή τους αξία είναι πολύ χαμηλή και δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο ενώ ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης από το βήμα του ίδιου Forum σημείωσε ότι στόχος της ενεργειακής πολιτικής είναι να διατηρήσει η δημόσια επιχείρηση το μερίδιο του 50% στην παραγωγή.

Αστοχίες στη διαδικασία των NOME επισήμανε χθες στο Athens Energy Forum και ο διευθύνων σύμβουλος της Εlpedison, Μισέλ Πιγκέ. Σημείωσε πως θα πρέπει να αυξηθούν οι δημοπρατούμενες ποσότητες, ενώ ζήτησε επίσης να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα που αγοράζονται θα χρησιμοποιούνται μόνο προς όφελος του καταναλωτή.