Home Καύσιμα Η ΔΕΠΑ αναζητεί δεύτερη πηγή προμήθειας LNG για αντιμετώπιση κρίσεων
Η ΔΕΠΑ αναζητεί δεύτερη πηγή προμήθειας LNG για αντιμετώπιση κρίσεων

Η ΔΕΠΑ αναζητεί δεύτερη πηγή προμήθειας LNG για αντιμετώπιση κρίσεων

0
0

Tην ανάγκη μιας δεύτερης πηγής προμήθειας LNG πέραν αυτής της αλγερινής Sonatrach διαπιστώνει η ΔΕΠΑ για την έγκαιρη και οικονομικότερη αντιμετώπιση κρίσεων εφοδιασμού παρόμοιων με αυτή που αντιμετώπισε η χώρα το τελευταίο δίμηνο. Στη συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ των αρμοδίων φορέων μετά την εμπειρία της πρόσφατης κρίσης, η ΔΕΠΑ έχει υποβάλει πρόταση για την ενοικίαση ενός πλοίου LNG το οποίο θα εγκατασταθεί έξω από τη Ρεβυθούσα για διάστημα 7 μηνών και συγκεκριμένα από τον προσεχή Ιούλιο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018, που θεωρείται κρίσιμο λόγω της αύξησης της ζήτησης σε ηλεκτρισμό και αέριο.

Το κόστος υπολογίζεται περί τα 16 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ είναι κατά πολύ οικονομικότερη λύση από την αναζήτηση φορτίων στη spot αγορά. Το σχέδιο προβλέπει ενοικίαση πλοίου LNG από παραγωγό ή και από μεγάλο διεθνή έμπορο, που μέσω συμφωνίας θα δεσμευθεί ότι θα μπορεί να παραδώσει τις αναγκαίες ποσότητες για την κάλυψη αυξημένων αναγκών σε αέριο που θα προκύψουν στο εγχώριο σύστημα.

Αν και αυτή τη στιγμή η κρίση εφοδιασμού αντιμετωπίστηκε χωρίς να γίνει αντιληπτή στους καταναλωτές, εκτίμηση των αρμοδίων παραγόντων είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να επανέλθει το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου λόγω της σημαντικής μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων από την εντατική λειτουργία των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ το διάστημα της πρόσφατης κρίσης και ως εκ τούτου της αδυναμίας κάλυψης της αυξημένης ζήτησης από τον τουρισμό, ενώ άγνωστος Χ παραμένει το διάστημα της χειμερινής περιόδου από τον Νοέμβριο και μετά. Πρόκειται για ένα σχέδιο βραχυπρόθεσμης διάρκειας που, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, μπορεί να στηρίξει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι η ίδια έχει πλέον ανώτατο όριο χρήσης στη δυναμικότητα της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία και δεν μπορεί να μεταφέρει πρόσθετες ποσότητες από την Gazprom, ενώ το αέριο από τη διασύνδεση της Τουρκίας ακόμη και εάν η Botas ήταν διαθέσιμη να προσφέρει αυξημένες ποσότητες είναι οικονομικά ασύμφορο. Από το θέρος του 2018 και μετά οι πρόσθετες ανάγκες του συστήματος σε φυσικό αέριο θα μπορούν να καλυφθούν από την τρίτη δεξαμενή της Ρεβυθούσας, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2018.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη κρίση και τον ρόλο της ΔΕΠΑ που σήκωσε και το μεγαλύτερο βάρος, πηγές της εταιρείας τονίζουν στην «Κ» ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση και αποκαλύπτουν ότι μπορεί να είχαμε βρεθεί χωρίς ρεύμα εάν η διοίκηση της εταιρείας δεν είχε κινηθεί έγκαιρα, αξιολογώντας από πολύ νωρίς τις επιπτώσεις του ελλείμματος ενέργειας από το πρόγραμμα συντήρησης πυρηνικών μονάδων στη Γαλλία και τις προβλέψεις του δορυφόρου Tesla για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο. Το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θεόδωρος Κιτσάκος είχε από τον Μάιο αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Sonatrach βοήθησε στο να πετύχει μέσα στον Δεκέμβριο μια αναθεώρηση της σύμβασης προμήθειας για το πρώτο τρίμηνο του 2017, ανεβάζοντας το φορτίο παράδοσης από 1 με 1,5 τον μήνα σε 3 τον μήνα μέχρι τον Μάρτιο. «Εάν αυτή η συμφωνία είχε καθυστερήσει έστω και 10 ημέρες, δεν θα υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διασφάλισης πρόσθετων φορτίων, αφού η ζήτηση είχε ανέβει κατακόρυφα στην Ευρώπη», τονίζουν από τη ΔΕΠΑ. Πρόκειται για πρωτόγνωρες συνθήκες, τονίζουν και αναφέρουν ότι η ημερήσια ζήτηση του φυσικού αερίου από το ρεκόρ των 220 χιλιάδων μεγαβατώρων άλλων εποχών, έφτασε στις 290 χιλιάδες μεγαβατώρες και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο από 22% έφτασε για κάποιες ημέρες στο 47%-48%. Για την κάλυψη της ζήτησης η ΔΕΠΑ έχει προγραμματίσει μόνο για το πρώτο τρίμηνο του έτους 16 – 17 φορτία LNG, ποσότητες που χρειάστηκε για όλο το 2016, έναντι 7 φορτίων ολόκληρο το 2015. Τα υψηλά διαθέσιμα της ΔΕΠΑ ύψους 150 εκατ. ευρώ βοήθησαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης, αφού ένα μεγάλο μέρος έπρεπε να πληρωθεί άμεσα.

Γράφει η Χρύσα Λιάγγου, Πηγή: Καθημερινή

tags: