«Βρισκόμαστε στη δύση της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης», σχολίασε ο Αμερικανός οικονομολόγος και θεωρητικός Jeremy Rifkin, κατά τη διάρκεια συνέντευξης της Επιτροπής για την οικοδόμηση μιας πιο έξυπνης, πιο βιώσιμης Ευρώπης, όπως μεταδίδει το EurActiv.
Σύμφωνα με τον Rifkin, οι «έξυπνες πόλεις» είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Rifkin δήλωσε ότι η μετάβαση σε μια πιο ψηφιοποιημένη και εκσυγχρονισμένη «έξυπνη Ευρώπη» που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα οδηγήσει στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα προκύψει από το μετασχηματισμό των κτιρίων και της χειρωνακτικής εργασίας που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η μετάβαση σε μια οικονομία με μεγαλύτερη εξάρτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξήγησε ο Rifkin.
Ο Rifkin επίσης δήλωσε ότι το ΑΕΠ επιβραδύνεται σε όλο τον κόσμο, και η οικονομική μεγέθυνση αναμένεται να είναι αργή για τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια. «Χρειαζόμαστε πραγματικούς ανθρώπους να εγκαθιστούν αυτές τις ανεμογεννήτριες», είπε. «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε 20 χρόνια, επομένως υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία». Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ο Rifkin σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι έτοιμος να παρέμβει και να βοηθήσει τις περιφέρειες να δημιουργήσουν ένα πιο ολοκληρωμένο ψηφιακό χώρο.
«Μπορούμε να προχωρήσουμε αυτή την υποδομή τις επόμενες τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο Rifkin. Προσέθεσε ότι άλλες χώρες έχουν παρατηρήσει πώς η Ευρώπη αλλάζει και αγκαλιάζει την τεχνολογική καινοτομία. «Η Κίνα ήδη παρακολουθεί την πρωτοβουλία για την έξυπνη Ευρώπη», είπε ο Rifkin.