Home Θεσμικοί φορείς Γ. Αληγιζάκης (ΣΕΕΠΕ): Το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατηρια είναι ανενεργό λόγω μη επεξεργασίας των στοιχείων
Γ. Αληγιζάκης (ΣΕΕΠΕ):  Το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατηρια είναι ανενεργό λόγω μη επεξεργασίας των στοιχείων

Γ. Αληγιζάκης (ΣΕΕΠΕ): Το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατηρια είναι ανενεργό λόγω μη επεξεργασίας των στοιχείων

0
0

Οι πειραγμένες αντλίες και η έξαρση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα είναι αποτέλεσμα της αύξησης των φόρων, αλλά και της κρατικής αδράνειας στην εφαρμογή των νομοθετημάτων και των ελλιπέστατων ελέγχων από τις υποστελεχωμένες αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτά μεταξύ άλλων αποκαλύπτει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ημερησία» (12/02) ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, κ. Γ. Αληγιζάκης, προτείνοντας την επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου των καυσίμων και την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή ύψους 300 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο.

Μιλώντας με τον δημοσιογράφο Νίκο Μερτέκη και σε ερώτηση ως προς την πηγή της παραβατικότητας στα καύσιμα, ο Γ. Αληγιζάκης τονίζει ότι σήμερα είναι οι πειραγμένες αντλίες το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά καυσίμων. «Πρόσφατη έρευνα του Πολυτεχνείου ανέδειξε ότι το 15% των αντλιών στο Λεκανοπέδιο είναι πειραγμένες. Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ενώ οι ποσότητες που χάνονται είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού αυτά τα πρατήρια έχουν μεγάλη κατανάλωση. Θεωρούμε πως το 20% των ποσοτήτων που πωλείται στην ελληνική αγορά είναι από πειραγμένες αντλίες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ.

Στο ερώτημα αν το λαθρεμπόριο έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ο κ. Αληγιζάκης επισημαίνει ότι αποτελεί μια διαχρονική παθογένεια την οποία δεν μπόρεσαν -είτε δεν θέλησαν- διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις να πατάξουν. Η εξομοίωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που έγινε πριν από τρία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεν μια κοινωνική επιβάρυνση, καθώς πολλοί συμπολίτες μας δεν μπορούσαν να ζεστάνουν τα σπίτια τους, ωστόσο συνέβαλε στο να αντιμετωπιστεί, όχι όμως να εξαλειφθεί το πρόβλημα της λαθρεμπορίας. Και θα είχαμε σημαντικότερα αποτελέσματα εάν το κράτος εφάρμοζε όλα αυτά που έχει νομοθετήσει. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα θεσμικού πλαισίου, αλλά εφαρμογής. Το δυστύχημα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση πήρε σωστά μέτρα, οδήγησε όλο τον κλάδο σε πολύ μεγάλες επενδύσεις, όπως με το σύστημα εισροών-εκροών που έχουν εγκατασταθεί σχεδόν στο 100% των πρατηρίων χωρίς κανένα αποτέλεσμα, από τη στιγμή που δεν γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων που αποστέλλονται από τα πρατήρια στην υπηρεσία πληροφοριακών συστημάτων, διότι δεν είναι στελεχωμένη. Και εκεί ο καθένας σηκώνει ψηλά χέρια. Από την άλλη μια σειρά νομοθετημάτων όπως το GPS στα βυτιοφόρα, στα σλέπια (σ.σ. τύπος φορτηγού πλοίου που κινείται με ρυμούλκηση) δεν έχουν γίνει πράξη… Όλα αυτά είναι ένα κομμάτι της ίδιας αλυσίδας που έχει σαν στόχο να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο.

Στην ερώτηση «Γιατί θεωρείτε ότι η παραβατικότητα συμβαίνει εξακολουθητικά από τη στιγμή που και νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και έλεγχοι και από τις ίδιες τις εταιρείες γίνονται;» ο Γ. Αληγιζάκης είναι λίαν αποκαλυπτικός: «Η αλήθεια είναι ότι έχουν υπάρξει πάνω από 100 διαφορετικές επιτροπές για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Ωστόσο, πιστεύω ότι περάσαμε από τη φάση που το κράτος δεν ήθελε, τώρα όμως θέλει, αλλά με την αδράνεια που το διακρίνει, δεν πετυχαίνει το αποτέλεσμα. Τη στιγμή που έχει τεράστια ανάγκη από έσοδα δεν πρέπει να αδρανεί. Το λαθρεμπόριο έχει άμεση επίπτωση στην κοινωνία. Πρόσφατα χρειάστηκε η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα για να βγουν τα νούμερα στον προϋπολογισμό. Τεράστια η επιβάρυνση στην ελληνική κοινωνία. Υπολογίζουμε στα 300 εκατομμύρια την ετήσια φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο. Αναρωτιέμαι, με ποια λογική το κράτος δεν προσπαθεί να πάρει το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα που χάνονται και καταφεύγει ως αντιστάθμισμα σε αύξηση της φορολογίας;», παρατηρεί ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, για να συμπληρώσει:

«Ο ΣΕΕΠΕ έχει κάνει πολλές προτάσεις όλα αυτά τα χρόνια και έχει προτείνει λύσεις και για το λαθρεμπόριο και για τις πειραγμένες αντλίες. Εύκολο κέρδος και μεγάλο οι πειραγμένες αντλίες. Έχουμε λοιπόν, δύο παράλληλα φαινόμενα παρανομίας, με το κράτος να αδρανεί γιατί δεν έχει χρήματα να στελεχώσει τα αρμόδια τμήματα προκειμένου να επεξεργάζεται τα στοιχεία και να ελέγχει την αγορά. Τα αυτοκίνητα των ΚΕΔΑΚ (Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων) πρέπει να πραγματοποιούν συχνούς ελέγχους στα πρατήρια περνώντας ένα μήνυμα ότι ο παραβάτης θα τιμωρηθεί με το κλείσιμο του πρατήριου του και ότι οι κρατικές ελεγκτικές αρχές είναι παρούσες. Κάτι τέτοιο ελλείψει πόρων δεν συμβαίνει. Ο ΣΕΕΠΕ πρότεινε να χρηματοδοτήσει το κράτος στην απόκτηση σύγχρονων εξοπλισμένων αυτοκίνητα για να γίνονται οι έλεγχοι. Η πρόταση έγινε το περασμένο φθινόπωρο στην τότε αρμόδια υπουργό και παραμένει ακόμη στο συρτάρι…

Κεφαλαιώδους σημασίας θεωρούνται οι επιπτώσεις που έχει το λαθρεμπόριο στην αγορά, την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις. Εδώ ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ υποστηρίζει ότι η σημαντικότερη επίπτωση στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι το κλείσιμο πολλών πρατηρίων. «Από 8.500 πρατήρια, υπερβολικός αριθμός για μια αγορά 10 εκατομμυρίων κυβικών, υπήρξε μείωση στις 5 χιλιάδες, το οποίο βέβαια ήταν και αποτέλεσμα της κρίσης. Χάθηκαν πολλά καλά πρατήρια διότι ο νομότυπος επαγγελματίας δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τον λαθρέμπορο που άνοιγε δίπλα του. Σημειώστε πως πολλοί άνθρωποι της νύχτας μεταπήδησαν στον χώρο των καυσίμων, καθώς η μεγάλη φορολογία προσφέρει πολλές δυνατότητες για παράνομα κέρδη. Όταν το 70% του καυσίμου είναι φόροι, ο λαθρέμπορος παίζει με ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια του. Επίσης μεγάλες και σοβαρές εταιρείες καυσίμων έκλεισαν -σας θυμίζω την περίπτωση της Jetoil- ενώ ο κλάδος οδηγήθηκε σε μεγάλες ζημιές λόγο πτώσης της αγοράς αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού». «Το λαθρεμπόριο χτυπάει τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις, χτυπάει το κράτος και την κοινωνία, καθώς χάνονται θέσεις εργασίας», συνοψίζει ο κ. Αληγιζάκης.

Σε ό, τι αφορά την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ο Γ. Αληγιζάκης δεν διστάζει να παρατηρήσει ότι «η εμπειρία έχει δείξει ότι οι αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, αλλά και στον ΦΠΑ δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα γιατί περιορίζουν την κατανάλωση. Στο πετρέλαιο θέρμανσης είχαμε πτώση στο 70%. Το έχει επισημάνει και ο ΙΟΒΕ ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει έναν ακόμη αντίκτυπο στην οικονομία. Επηρεάζει πολλούς κλάδους, τις μεταφορές, τις βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές σε ότι αφορά τις εξαγωγές τους ενώ δυστυχώς δημιουργεί και θέμα βιωσιμότητας καθώς το καύσιμο είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο των λειτουργικών εξόδων. Για το 2017 αναμένουμε τις επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.Υπάρχει και ένα τρίτο κομμάτι που μπορεί να μην ενδιαφέρει πολλούς, αλλά μπορεί να είναι η ταφόπλακα και άλλων εταιρειών του χώρου μας, με αποτέλεσμα να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίες».

Ως ΣΕΕΠΕ «είμαστε υπέρ της εξομοίωσης των φόρων», σημειώνει ο κ. Αληγιζάκης. Εάν το κράτος πάτασσε τη λαθρεμπορία τότε θα ήταν λογικό κάποιος να περιμένει ότι η υπερφορολόγηση των Ελλήνων που είναι αποτέλεσμα της φοροδιαφυγής και στα καύσιμα κάποτε να σταματήσει. Στο πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη θα ήταν ευχής έργο να μειωθεί η φορολογία. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι τέτοια που ούτε σκέψη δεν μπορεί να γίνει. Τουλάχιστον να μην είχαμε προχωρήσει στην αύξηση του ΕΦΚ τον Ιανουάριο. Πλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη φορολόγηση στο πετρέλαιο κίνησης και η τρίτη στις βενζίνες συγκριτικά με τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε., με το σαφέστατα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και προοπτικές της οικονομίας»

Πηγή: Ημερησία