Home Θεσμικοί φορείς Γ. Σταθάκης: Όχι σε παράταση της αβεβαιότητας, πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς στο Eurogroup της Δευτέρας
Γ. Σταθάκης: Όχι σε παράταση της αβεβαιότητας, πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς στο Eurogroup της Δευτέρας

Γ. Σταθάκης: Όχι σε παράταση της αβεβαιότητας, πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς στο Eurogroup της Δευτέρας

0
0

“Επιδιώκουμε να έχουμε πολιτική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup”, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στον RealFm και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. “Θα συμφωνήσουμε, όμως, όλοι ότι δεν θέλει κανείς παράταση της «αβεβαιότητας». Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση. Το 2017 είναι έτος πολύ μεγάλης ανόδου της οικονομίας, με βάση τις προβλέψεις. Πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι “δεν τη χάνουμε την ποσοτική χαλάρωση, θα την αναβάλουμε για λίγο. Δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση με παράλογα αιτήματα για έναν υποθετικό χρόνο στο μέλλον”. Ενώ κατέληξε ότι «αν ανακοινωθεί τώρα ένας οδικός χάρτης για το πώς θα δοθούν αυτά τα μέτρα (σ.σ. που θα συμφωνηθούν)  θα είναι ένα πολύ μεγάλο θετικό βήμα».

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης έχουν ως εξής:

 

Για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. «Επιδιώκουμε να έχουμε πολιτική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup, που θα ανοίξει το δρόμο για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης.  Πολιτική συμφωνία σημαίνει ότι θα έχει προσδιοριστεί επακριβώς το επίμαχο θέμα, που αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μετά το 2018. Υπάρχει, επίσης, και το πολιτικό πλαίσιο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους, όπως, και το κλείσιμο αυτής καθεαυτής της αξιολόγησης για το τρέχον Πρόγραμμα. Γι αυτά τα τρία θέματα θέλουμε ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας, που θα ανοίξει τον κύκλο των διαπραγματεύσεων για όλες τις λεπτομέρειες».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να χαθεί η ένταξη, στις αρχές Μαρτίου, στην ποσοτική χαλάρωση. «Δεν τη χάνουμε την ποσοτική χαλάρωση, θα την αναβάλουμε για λίγο. Δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση με παράλογα αιτήματα για έναν υποθετικό χρόνο στο μέλλον. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει πλαίσιο συζήτησης. Η κυβέρνηση καλώς έκανε και δεν μπήκε σε αυτό το παράλογο πλαίσιο συζητήσεων, όπως διατυπώθηκε, τουλάχιστον, από κάποιους από τους θεσμούς.

Για τις δηλώσεις Τόμσεν στην Handelsblatt και την πιθανή αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ. «Να τις αναθεωρήσουν πολύ γρήγορα, γιατί τα στοιχεία για το 2016 μόλις ανακοινώθηκαν. Η ανάπτυξη της οικονομίας παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε ένα δύσκολο τελευταίο τρίμηνο».

Για τη θέση της Ευρώπης στις συνεχείς διαψεύσεις των εκτιμήσεων του ΔΝΤ. «Δεν διαφωνήσαμε ποτέ με τους Ευρωπαίους για τις προβλέψεις που έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία».

Για την επιμονή της Γερμανίας στην παραμονή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα. «Προφανώς, το ΔΝΤ παρέχει εγγύηση στις κυβερνήσεις συγκεκριμένων χωρών, που επιμένουν στη συμμετοχή του Ταμείου στο Πρόγραμμα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Μπορεί το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Nα δούμε, όμως, την ουσία που είναι η ανάγκη να βρούμε λογικές λύσεις με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. Έχουμε ένα Πρόγραμμα που λήγει το 2018, πηγαίνει αντικειμενικά πολύ καλά με βάση τα στοιχεία του 2015, του 2016 και τις προβλέψεις για το 2017. Δεν μπορούμε, συνεπώς, να μπούμε σε παράλογες συζητήσεις για μετά το 2018. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική».

Για το αν επηρεάζονται οι οικονομικοί δείκτες από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. «Θεωρώ υπερβολική αυτή τη διατύπωση. Οι πρώτοι δείκτες που έχουμε για το 2017 και είναι οι δημοσιονομικοί, εμφανίζονται πολύ ικανοποιητικοί. Θα συμφωνήσουμε, όμως, όλοι ότι δεν θέλει κανείς παράταση της «αβεβαιότητας». Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση. Το 2017 είναι έτος πολύ μεγάλης ανόδου της οικονομίας, με βάση τις προβλέψεις. Πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

Για τις αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση και από τους προηγούμενους κύκλους της διαπραγμάτευσης έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική. Υπάρχει η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά συνοδεύεται από τις δικές μας προγραμματικές θέσεις, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Τώρα εισάγουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θα προσθέσει άλλα 700 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017. Είναι το γνωστό θέμα της επιστροφής του πλεονάσματος σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Πολύ σωστά το έθεσε ο κ.  Tσακαλώτος, ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία και όλο το πακέτο των μέτρων που δίνουν το στίγμα της κυβέρνησης για την αναδιανομή, στο μέτρο του δυνατού, υπέρ των ασθενέστερων τάξεων. Άρα, το πλαίσιο συμφωνίας πρέπει να περιλαμβάνει κι αυτή τη διάσταση».

Για το αν είναι εφικτά τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ή αν θα μετατεθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές. «Αν ανακοινωθεί τώρα ένας οδικός χάρτης για το πώς θα δοθούν αυτά τα μέτρα θα είναι ένα πολύ μεγάλο θετικό βήμα».