Home Θεσμικοί φορείς ‘Aναψαν φωτιές οι δασικοί χάρτες
‘Aναψαν φωτιές οι δασικοί χάρτες

‘Aναψαν φωτιές οι δασικοί χάρτες

0
0

Με εγκυκλίους, κοινές υπουργικές αποφάσεις και πιθανόν με νομοθετικές ρυθμίσεις θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα προβλήματα που ανέδειξε η ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών, οι οποίοι καλύπτουν το 36,6% της επιφάνειας της χώρας που εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση για την υποβολή ενστάσεων, καθώς η προθεσμία για τις περιοχές της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας λήγει στις 23 Μαρτίου.

Με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους 75 ημέρες μετά την ημερομηνία ανάρτησης του χάρτη κάθε περιοχής. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να φτάσει τις 120 ημέρες.

Στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώθηκε η κυβερνητική επιλογή να προχωρήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη θεσμοθέτησή τους.

Χαρακτηρίστηκε κορυφαίο μεταρρυθμιστικό μέτρο και καθοριστική παρέμβαση για να προστατευτούν το φυσικό περιβάλλον και η δημόσια περιουσία, να μπουν κανόνες στη διαχείριση των εκτός σχεδίου περιοχών, να σταματήσουν η γραφειοκρατία αλλά και τα «παρατράγουδα» που κυριαρχούν στις σχέσεις των πολιτών με τα δασαρχεία.

Με αυτά τα δεδομένα καλούν όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια και δεν προχώρησε λόγω του πολιτικού κόστους.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα με τις κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Διευκρίνισαν στην «Εφ.Συν.» ότι οι δασικοί χάρτες δεν έχουν ακόμη θεσμοθετηθεί και επισημαίνουν με νόημα ότι οι αναδασωτέες περιοχές, που έχουν δημιουργήσει τις περισσότερες ανησυχίες στους πολίτες στις αγροτικές περιοχές, είχαν οριστεί με υπουργικές αποφάσεις του 2007.

Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες που εξετάζονται για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις:

Το λάθος του 2007

Περιοχές που δεν ήταν δασικές αλλά από λάθος είχαν ενταχθεί με τις υπουργικές αποφάσεις του 2007 στις αναδασωτέες περιοχές.

Από την πλευρά της εταιρείας του Κτηματολογίου διευκρινίζεται ότι τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην Πελοπόννησο, που είχε πληγεί από τις μεγάλες πυρκαγιές.

Υπολογίζουν όμως ότι τα λάθη αυτής της κατηγορίας αφορούν μόνον το 6,04% της Ηλείας, το 2,86% της Μεσσηνίας και το 2,73% της Λακωνίας.

Οι ζώνες ΟΣΔΕ

Ζώνες που είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), αλλά περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες. Αποτελεί το πιο δύσκολο πρόβλημα και στόχος είναι να αντιμετωπιστεί με βάση το Σύνταγμα, που σημαίνει ότι θα τακτοποιηθούν μόνον εκχερσώσεις οι οποίες είχαν γίνει πριν από το 1975.

Τα αυθαίρετα

Οικισμοί αυθαιρέτων οι οποίοι έχουν ξεφυτρώσει σε περιοχές που ήταν δασικές με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 και κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία θιγομένων. Αφορούν συνολικά 216 δήμους σε σύνολο 325.

Η οριοθέτησή τους πρέπει να γίνει από τις τοπικές δημοτικές αρχές, αλλά έως τώρα έχουν ανταποκριθεί λιγότερο από το 30%.

Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει δηλώσει ότι θα περιμένει τους δημάρχους να υποβάλουν δηλώσεις και μετά το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η προθεσμία. Για τη διευκόλυνση των πολιτών έχουν ήδη μειωθεί τα τέλη ενστάσεων για αμφισβητούμενες εκτάσεις έως 20 στρέμματα, ενώ δεν θα πληρώνουν ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές που έχουν γίνει λάθη.

Γράφει η Χαρά Τζαναβάρα, efsyn.gr