1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Χρονιά ρεκόρ το 2016 για τη «Συστήματα Sunlight»
Χρονιά ρεκόρ το 2016 για τη «Συστήματα Sunlight»

Χρονιά ρεκόρ το 2016 για τη «Συστήματα Sunlight»

0

Ιστορικές επιδόσεις κατέγραψε την περασμένη χρονιά η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia, ιδρύσεως Πάνου Γερμανού, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 η Sunlight σημείωσε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε τεθεί, καταγράφοντας πωλήσεις-ρεκόρ, που αντιστοιχούν σε €168,4 εκατομμύρια έναντι €136,6 εκατομμυρίων το 2015, αύξηση της τάξεως του 23,3%. Παράλληλα, παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στα  κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), κατά 28,9%από €13,4 εκ. το 2015 σε €17,2 εκ. το 2016, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €5,3 εκ. έναντι €1,9 εκ. την προηγούμενη χρήση.

Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT παράγει λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, κατά κανόνα τεχνολογίας μολύβδου οξέος, σε τομείς με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις. Έτσι, η εταιρεία διαθέτει σε όλο τον κόσμο προϊόντα «Made in Greece», όπως μπαταρίες έλξης που χρησιμοποιούνται σε κλαρκ, μπαταρίες εφεδρικής χρήσης για UPS, την ηλεκτροδότηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Επίσης, κατασκευάζει συστοιχίες μπαταριών για εφαρμογές της αμυντικής βιομηχανίας, όπως για υποβρύχια και τορπίλες, ενώ επίσης εμπορεύεται καταναλωτικές μπαταρίες που παράγει η Toshiba.

Σημαντική βελτίωση μεγεθών επιτεύχθηκε και στο επίπεδο των ενοποιημένων αποτελεσμάτων Ομίλου Sunlight, όπου περιλαμβάνεται και η Sunlight Recycling, η οποία δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέος, με το εργόστασιό της στην Κομοτηνή. Έτσι, σε ομιλικό επίπεδο, ο κύκλος εργασιών κατά το 2016 ανήλθε σε €153,9 εκ., έναντι €132,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 16%. Επίσης, το EBIDTA ανήλθε στα €17,2 εκ, σημειώνοντας αύξηση 41% και κέρδη προ φόρων  στα €2,3 εκατ. έναντι ζημίων 2 εκατ. το 2015.

Κατά τη σημερινή παρουσιάση στους εκπροσώπους του Τύπου των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2016, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SUNLIGHT κ. Β. Μπίλλης σημείωσε πως οι βασικοί πυλώνες της επιτυχίας της εταιρείας είναι το πάθος για τον πελάτη, το ανταγωνιστικό κόστος, το αξιόπιστο προϊόν, η κατάλληλη γκάμα και η τεχνολογική καινοτομία. Για να εξηγήσει πώς η εταιρεία έφτασε πέρυσι σε επιδόσεις-ρεκόρ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον τομέα των μπαταριών έλξης, από τον οποίο προέρχοντα τα 2/3 του τζίρου της SUNLIGHT, με συνέπεια η ελληνική επιχείρηση να κατέχει μερίδιο 9% στην παγκόσμια αγορά και να έχει ηγετική θέση στην αγορά αντικατάστασης, σε χώρες όπως η Γερμανία.

Έτσι, «πέρυσι για πρώτη φορά ο τζίρος μας στις μπαταρίες έλξης άγγιξε σχεδόν τα 100 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που κάναμε τα πρώτα μας βήματα εισόδου στις ΗΠΑ, ενώ αυξήσαμε τις άμεσες πωλήσεις σε κατασκευαστές περονοφόρων οχημάτων. Παράλληλα, το 2016 διαθέσαμε και ένα εξελιγμένο τεχνολογικό προϊόν στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς αναπτύξαμε και μπαταρίες λιθίου για τα συγκεκριμένα οχήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλλά και στον τομέα μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας, η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 70% σε παγκόσμιους διαγωνισμούς, καλύπτοντας 25 διαφορετικούς τύπους υποβρυχίων και έχοντας την δυνατότητα σχεδιασμού και παραγωγής κάθε τύπου μπαταρίας υποβρυχίου. Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες εφεδρικής χρήσης που χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα τηλεπικοινωνιών και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT  προχώρησε σε  σημαντικές συνεργασίες στο Μπαχρέιν, τη Φινλανδία και άλλες αγορές. Τέλος, στο ίδιο διάστημα επιβεβαίωσε τη θέση της ως ο #1 διανομέας καταναλωτικών μπαταριών της Toshiba επεκτείνοντας τη συνεργασία της και στην αγορά της Νιγηρίας.

Το αποτέλεσμα ήταν το περασμένο έτος η ζήτηση για μπαταρίες της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT από τις ξένες αγορές να αυξηθεί σε τέτιοι βαθμό ώστε το 2016 να αποτελεί χρονιά-σταθμό για τον όγκο παραγωγής, αφού η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1,5 εκατομμυρίου προϊόντων (στοιχείων μπαταρίας) καταγράφοντας αύξηση 20,9%. Αντίστοιχα, και προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της, η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, με την πρόσληψη επιπλέον 126 νέων εργαζομένων  – κυρίως στη μονάδα της στην Ξάνθη, με το συνολικό αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας να φτάνει πλέον τις 746.

Ο όμιλος έκλεισε το 2016 με σημαντικά ενισχυμένα μερίδια στην παγκόσμια αγορά της αποθήκευσης ενέργειας εξάγοντας το 98% των παραγόμενων προϊόντων της σε περισσότερους από 500 πελάτες σε κάθε ήπειρο του κόσμου. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα που παράγονται στη μονάδα της στην Ξάνθη εξάγονται σχεδόν σε κάθε χώρα της  Ευρώπης, σε πλέον των 30 χωρών σε Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ αναπτύσσεται συνεχώς στην Αμερική, όπου εξάγει τα  προϊόντα της σε παραπάνω από 10 χώρες, από την Χιλή μέχρι τον Καναδά. Επίσης, έχει συνεργασίες και στην Ωκεάνια, όπου δραστηριοποιείται στην Αυστραλία και στη Νέα Καληδονία.

Ο κ. Μπίλλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη SUNLIGHT RECYCLING, η οποία συνέβαλε σημαντικά στο οικοσύστημα του Ομίλου, αφού στο δεύτερο μόλις χρόνο λειτουργίας της κατέγραψε κέρδη σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, καταφέρνοντας να παραγάγει 15,6 χιλιάδες τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου καταγράφοντας, έτσι, μία αύξηση της τάξης του 130% σε σχέση με το 2015. Η παραγωγή αυτή καλύπτει το 61% των αναγκών παραγωγής  της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT.

«Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην ελληνική αγορά, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT κατάφερε να καταγράψει μια ακόμα χρονιά ενισχυμένης κερδοφορίας, δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές, αλλά και στην αξιοποίηση της SUNLIGHT RECYCLING στην Κομοτηνή, η οποία ως ένα οικοσύστημα επιχειρηματικής κυκλικής οικονομίας, έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει πολύ περισσότερα σε λειτουργικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο αειφόρου ανάπτυξης από ότι στον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας της. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε, να παράγουμε και να διαθέτουμε μπαταρίες υψηλής ποιότητας στη διεθνή αγορά, παράγοντας αξία για την εταιρία, αλλά και την ίδια τη χώρα μας», πρόσθεσε ο κ. Μπίλλης.

 

tags: