1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ στην “αιχμή” των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στις Βρυξέλλες
Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ στην “αιχμή” των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στις Βρυξέλλες

Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ στην “αιχμή” των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στις Βρυξέλλες

0

Τα ενεργειακά φαίνεται πως προστίθενται στα δύο μεγάλα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία μέχρι σήμερα φαινόταν πως είχε μπλοκάρει στις αγεφύρωτες διαφορές στα εργασιακά και το δημοσιονομικό. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει η μετάβαση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη στις Βρυξέλλες κατευθείαν στις Βρυξέλλες, για να πάρει μέρος μαζί με τους υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, και τον αναπληρωτής υπουργό Γιώργος Χουλιαράκης στις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, υπό την υψηλή εποπτεία της ιεραρχίας τους, που θα “ανοίξουν” τον δρόμο για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα, τα οποία έδειχναν πως από τις δύο πλευρές είχε αποφασισθεί μία ιδιότυπη “ανακωχή” για το θέμα της πορείας απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προχωρά τόσο αργούς ρυθμούς, που κάνουν ειδικά την ευρωπαϊκή “συνιστώσα” των θεσμών να προκρίνει πιο δραστικές λύσεις και συγκεκριμένα την πώληση παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Μία πρόταση που πρόσφατα απέκτησε δύο ακόμη επιχειρήματα, με την έναρξη της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιστροπής Ανταγωνισμού για πιθανές μονοπωλιακές πρακτικές από τη Δημόσια Επιχείρηση, αλλά και με την καταδίκη της ΔΕΗ από το Ευρωδικαστήριο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσεως στις εγχώριες αγορές προμήθειας λιγνίτη και χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Γ. Σταθάκης αναμένεται να βρεθεί ενώπιον έντονων πιέσεων για ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων από τη Δημόσια Επιχείρηση. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι θεσμοί θέλουν οι διαδικασίες πώλησης να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε το market test να γίνει ακόμη και το επόμενο φθινόπωρο.

Ένας βασικός λόγος είναι πως έχουν πεισθεί πως οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν πρόκειται να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το πόσο θα αυξηθούν οι ποσότητες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που θα δημοπρατηθούν φέτος και τα επόμενα χρόνια. Επίσης, ακόμη και στην προοπτική πώλησης πελατών της ΔΕΗ, ένα σχέδιο που τους παρουσίασε ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης την τελευταία φορά πυο βρέθηκαν στην Αθήνα, ήδη από τότε έθεταν ως προϋπόθεσητην πώληση χαρτοφυλακίου μαζί με υδροηλεκτρικές μονάδες.

Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η ελληνική πλευρά έχει μετακινηθεί από την πάγια άρνηση ιδιωτικοποίησης παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό εξάλλου δείχνει και η δήλωση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα την Παρασκευή, μετά τη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έθεσαν για μία ακόμη φορά τη θέμα της ιδιωτικοποίησης ηλεκτροπαραγωγικών δυνάμων. Τότε, χαριτολογώντας, το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε: «τσακωθήκαμε δύο ώρες».

Αν όντως δεν έχει υπάρξει στο μεταξύ κάποια απόκλιση στη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης στα ενεργειακά, τότε ο Γ. Σταθάκης θα επαναλάβει ζητά από τους θεσμούς να αξιολογηθούν τα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (όπως τα ΝΟΜΕ και η πώληση πελατών) τον ερχόμενο Δεκέμβριο, και όχι τον Ιούνιο ή άμεσα.