1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. «Μοντέλο η σύμβαση με τις Total-Edison-ΕΛΠΕ για τα επόμενα βήματα στις έρευνες υδρογονανθράκων»
«Μοντέλο η σύμβαση με τις Total-Edison-ΕΛΠΕ για τα επόμενα βήματα στις έρευνες υδρογονανθράκων»

«Μοντέλο η σύμβαση με τις Total-Edison-ΕΛΠΕ για τα επόμενα βήματα στις έρευνες υδρογονανθράκων»

0

Η αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανοίγει την προοπτική για πολύ σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης. «Αταλάντευτος στόχος μας», τόνισε ο κ. Σταθάκης ,μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Ενεργειακής Οικονομίας για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, «είναι η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων, με συνέπεια, διαφάνεια και σοβαρότητα, έχοντας πάντα ως πρόταγμα την πλήρη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο ίδιος παρέθεσε τις προτεραιότητες που δίνει η σημερινή πολιτική ηγεσία στον συγκεκριμένο τομέα, ξεκινώντας από την εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου, ώστε να καλυφθούν τα κενά του υφιστάμενου, σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους συναφείς θεσμικούς φορείς. Σημαντική είναι επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, η  οργάνωση, προώθηση και θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ Α.Ε. ώστε να αναλάβει την παρακολούθηση όλων των σχετικών με τους υδρογονάνθρακες διαδικασιών (διαχείριση του αρχείου υδρογονανθράκων, προκηρύξεις διαγωνισμών, παρακολούθηση των φάσεων ερευνών και εκμετάλλευσης).

Πρόθεση του υπουργείου, όπως συμπλήρωσε, είναι επίσης η συμπλήρωση της νομοθεσίας και για τη λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τέλος, σημαντικό πυλώνα αποτελεί η σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων οικοπέδων, όταν ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των διαθέσιμων τεχνικών στοιχείων.

Κάνοντας αναφορά στα «Οικόπεδα» στα οποία έχει ήδη προκύψει επιλεγείς αιτών, ο κ. Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σύμβαση Μίσθωσης που μονογραφήθηκε πρόσφατα και με την οποία δίνεται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ για τη θαλάσσια περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας. Όπως επισήμανε, πρόκειται για σύμβαση-μοντέλο, καθώς σε αυτήν θα βασισθεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που θα ακολουθήσουν, ενώ υπογράμμισε ότι η εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών εταιριών προσδίδει πλέον στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα διεθνή διάσταση, καθώς ανοίγει το δρόμο και σε άλλες αξιόπιστες εταιρείες, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό και αποδεικνύει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.

Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση καθυστερεί

Για ολιγωρία στη δρομολόγηση των διαδικασιών αδειοδότησης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Από τη βήμα της ημερίδας, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει σταθερή διοίκηση στην ΕΔΕΥ, μακριά από κομματικές επιλογές και με περισσότερους πόρους μέσα στην επόμενη 5ετία.

Αφού επισήμανε πως, για κάθε 1 ευρώ στην έρευνα, επενδύονται αλλά 4 σε παράπλευρες βιομηχανίες, τόνισε πως πρέπει να προσελκυθούν ξένες εταιρείες και παράλληλα να καλλιεργηθεί υγιής ανταγωνισμός, για τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Κ. Μίχαλος: Η μεγαλύτερη ευκαιρία για την οικονομία

«Η αξιοποίηση της υδρογονανθράκων αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τα χρόνια που έρχονται, αφού μπορεί να αλλάξει συνολικά το πρόσωπο και το πρόσημο της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ανεξάρτητα από τον ορυκτό πλούτο που κρύβεται στα υπέδαφος της χώρας, χρειάζονται ορισμένες προϋποθέσεις (όπως η έλλειψη διαφθοράς), για να γίνει κινητήριος μοχλός για την οικονομία και την κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αντιπαρέβαλε τη Γαλλική Γουιάνα, μία χώρα με πλούσια κοιτάσματα στην οποία όμως παράλληλα το 70% των κατοίκων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας αφού ακριβώς δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, με τη Νορβηγία όπου ο ορυκτός πλούτος πραγματικά προάγει την κοινωνική ευημερία.

Γ. Μανιάτης: Χρειάζεται νέο αφήγημα

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Μανιάτη, μετά τον πρώτο «γύρο» αδειοδοτήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, χρειάζεται η χώρα να ανοίξει την «επόμενη σελίδα», δημιουργώντας ένα νέο αφήγημα για την προέλκυση ξένων επενδυτών. Για να συμβεί αυτό, όπως είπε, θα πρέπει κατ’ αρχάς να υπάρξουν νέα σεισμικά δεδομένα για υποψήφιες περιοχές.

Στο νέο αφήγημα, ο ίδιος συμπεριέλαβε και τη στρατηγική ώθησης των υπόλοιπων βιομηχανιών της χώρας από τη βιομηχανία υδρογονανθράκων και αγωγών. «Εκτός από παραγωγός και περιοχή διεύλευσης υδρογονανθράκων, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί επίσης σε βάση τεχνικής υποστήριξης, με τα ναυπηγεία και τη βαριά μεταλλική βιομηχανία που διαθέτει», τόνισε.