Home Ενεργειακές επισημάνσεις Reuters: Συμφωνία για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Reuters: Συμφωνία για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Reuters: Συμφωνία για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

0
0

Σε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, για την πώληση «μερικών» λιγνιτικών μονάδων, αναφέρεται χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters. Το πρακτορείο επικαλείται πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις συνομιλίες, οι οποίες φαίνεται πως συγκλίνουν στην εξαίρεση (τουλάχιστον σε πρώτη φάση), ιδιωτικοποίησης υδροηλεκτρικών έργων της Δημόσιας Επιχείρησης.

Αν και κυβερνητικές πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης για αίσια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, υποδηλώνουν πως οι δύο πλευρές είναι κοντά στο να ξεπεράσουν σε αυτή τη φάση το “αγκάθι” της απελευθέρωσης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο έθεταν πιο επιτακτικά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, τον Σεπτέμβριο θα διενεργηθεί market test για να αποτυπωθεί το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων ομίλων για την αγορά λιγνιτικών εργοστασίων. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό η συμφωνία να μην προβλέπει την πώληση όλων των προσφερόμενων μονάδων σε έναν και μόνο ιδιώτη, στο πρότυπο της «μικρής ΔΕΗ», κάτι που σημαίνει πως μπορεί από τη διαδικασία να προκύψουν περισσότεροι από ένας ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί από λιγνιτικούς σταθμούς. Στην περίπτωση που υπάρξουν ικανοποιητικές προσφορές, τότε ακόμη και στις αρχές του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός.

Ωστόσο, το παραπάνω σενάριο αφήνει ανοικτές κρίσιμες παραμέτρους, με πρώτη και καλύτερη την «ηλικία» των σταθμών που θα ιδιωτικοποιηθούν. Έτσι, αν και η πολιτικά πιο «εύπεπτη» για την κυβέρνηση εκδοχή είναι να βγουν στο market test απαρχαιωμένες μονάδες, όπως του ΑΗΣ «Καρδιάς»,  που θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να αποσυρθούν το 2023, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι δανειστές δεν θα το δεχθούν.

Επομένως, το πιο πιθανό είναι να περιληφθούν στη διαδικασία και πιο σύγχρονες μονάδες, ξεκινώντας από τον ΑΗΣ του Αγ. Δημητρίου, ο οποίος έχει «ζωή» μέχρι τυολάχιστον το 2030, και φθάνοντας μέχρι τη «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα, η οποία δεν αναμένεται να αποσυρθεί πριν από το 2048. Στη δεύτερη περίπτωση, πρακτικά αυτό θα σημαίνει πως ναυαγεί το σχέδιο της ΔΕΗ, για τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος με την κινεζική CMEC, όπου η ίδια θα συνεισέφερε τη «Μελίτη Ι» και ο κινεζικός κολοσσός θα αναλάμβανε να κατασκευάσει στο σημείο μία δεύτερη μονάδα («Μελίτη ΙΙ»).

Ακόμη πιο κρίσιμη παράμετρος είναι αν θα υπάρχει κάποια ρήτρα στη συμφωνία, σε περίπτωση που αποτύχει το market test. Εξάλλου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο απίθανο δεν είναι, με δεδομένη την απροθυμία των επενδυτών να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιό τους λιγνιτικές μονάδες, λόγω των δικαιωμάτων ρύπων που θα πρέπει να καταβάλλουν για τη λειτουργία τους. Επομένως, αν ορισθεί κάποια ασφαλιστική δικλείδα που θα μιλά για «άλλα εναλλακτικά δομικά μέτρα», αν δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες λιγνίτη, τότε ουσιαστικά θα ανοίγει από τώρα την πόρτα για την εκχώρηση και υδροηλεκτρικών σταθμών ή σταθμών φυσικού αερίου.