Home Ενεργειακές επισημάνσεις ΓΕΝΟΠ: Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης αιτία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ
ΓΕΝΟΠ: Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης αιτία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

ΓΕΝΟΠ: Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης αιτία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

0
0

Αν η αξιολόγηση είχε κλείσει τον Μάρτιο δεν θα είχε τεθεί ζήτημα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, υποστήριξε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, προσθέτοντας πως στην περίπτωση που η Δημόσια Επιχείρηση απωλέσει παραγωγικό δυναμικό, τότε θα είναι δύσκολο να σταθεί στα πόδια της. Θέμα της συνέντευξης Τύπου ήταν η επικείμενη ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης, ενώ ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο με δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, στο οποίο ο ίδιος χαρακτήριζε “εθνικό έγκλημα” την εκποίηση της ΔΕΗ.

Το βίντεο θα είναι μέρος του υλικού που θα επιστρατεύσει η ΓΕΝΟΠ κατά την ενημερωτική εκστρατεία που θα ξεκινήσει άμεσα, με σκοπό να αναδείξει στην ελληνική κοινωνία τις συνέπειες της πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, θα προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης παραγωγικού δυναμικού.

Η ΓΕΝΟΠ έχει έννομο συμφέρον για την προσφυγή, καθώς στην περιουσία της ΔΕΗ είναι ενσωματωμένη και περιουσία των μελών της, δηλαδή ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργαζομένων, αλλά και ασφαλιστικές εισφορές τους.

Ο κ. Αδαμίδης διευκρίνισε πως δεν είναι στα άμεσα σχέδια η πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων. «Αν χρειαστεί η ΓΕΝΟΠ να απεργήσει, θα απεργήσει», τόνισε συμπληρώνοντας «δεν ξεκινάμε με καταλήψεις και κλείσιμο μονάδων, δεν θα κάνουμε τυφλές συγκρούσεις με το άγνωστο».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά λιγνιτικών μονάδων, υποστηρίζοντας πως είναι περίπου προδιαγεγραμμένη η ιδιωτικοποίηση και υδροηλεκτρικών έργων – «οι ιδιώτες ενδαφέρονται για τα υδροηλεκτρικά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, πάντως, πρόσθεσε πως θα επισύρει ποινικές ευθύνες τυχόν εκχώρηση των τριών πιο σύγχρονων λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, δηλαδή η “Μεγαλόπολη 4”, ο “Αγ. Δημήτριος 5”, η “Μελίτη 1» και η υπό κατασκευή “Πτολεμαΐδα 5”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι λανθασμένη αντίληψη πως ο ανταγωνισμός θα φέρει μειώσεις στις χρεώσεις για τον καταναλωτή, φέρνοντας ως παράδειγμα τόσο τι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσο και το γεγονός ότι τα εγχώρια τιμολόγια στην απελευθερωμένη αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, τη στιγμή που τα τιμολόγια ρεύματος στην Ελλάδα συγκαταλέγονται στα φθηνότερα.

“Αν η ενέργεια φύγει από το δημόσιο έλεγχο θα καταρρεύσει η οικονομία”, τόνισε. “Θα πρεπει ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια, θα πρέπει εκείνος να αποφάσισει”, συμπλήρωσε επισημαίνοντας πως προτεραιότητα της ΓΕΝΟΠ δεν είναι η διασφάλιση των εργασιακών της δικαιωμάτων. “Σε μια χειμαζόμενη κοινωνία και οικονομία, με 1,5 εκατ. ανέργους, προφανώς δεν βάζουμε μπροστά τα εργασιακά”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, για την κατάχρηση από τη ΔΕΗ της δεσπόζουσας θέσης της στην πρόσβαση στον λιγνίτη, ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε πως η ενδεδειγμένη λύση δεν είναι η πώληση παραγωγικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, αλλά η ανάθεση σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης νέων λιγνιτικών πεδίων σε ιδιωτικές (Βεγόρα, Δράμα, Ελασσόνα, Βεύη).

Από τη μεριά του, ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Αντώνης Καρράς δήλωσε πως η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ θέτει θέμα παραίτησης του προέδρου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη. Ο κ. Καρράς κατηγόρησε τη διοίκηση της εταιρείας και την κυβέρνηση πως δεν έκαναν τίποτε εδώ και δύο χρόνια, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της ΔΕΗ. «Δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, με συνέπεια σήμερα να βουλιάζει», είπε χαρακτηριστικά.