1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Συνέδριο: “Ενέργεια: Επενδύσεις, Απασχόληση και Εξαγωγές”
Συνέδριο: “Ενέργεια: Επενδύσεις, Απασχόληση και Εξαγωγές”

Συνέδριο: “Ενέργεια: Επενδύσεις, Απασχόληση και Εξαγωγές”

0

Ημερίδα διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης ( ΙΕΝΕ) από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ( ΕΒΕΑ) και το Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων ( ΠΣΕ) στις 26 Απριλίου 2017 στην Αθήνα, με τίτλο « Ενέργεια: Επενδύσεις, Απασχόληση και Εξαγωγές».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7), θα αναλυθούν οι επενδυτικές τάσεις στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, η συμβολή του στην ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας, αλλά και η κατάσταση από την πλευρά της απασχόλησης. Μάλιστα, θα υπάρξει ειδική αναφορά στις τρέχουσες προοπτικές απασχόλησης στον εγχώριο ενεργειακό τομέα, καθώς το ΙΕΝΕ προβαίνει σε επικαιροποίηση της εξειδικευμένης μελέτης «Ενέργεια και Απασχόληση», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013.
Την ημερίδα θα ανοίξουν με βασικές ομιλίες και επισημάνσεις τους οι κκ. Κων/νος Μίχαλος, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), η κα Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), και ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ. Στους βασικούς ομιλητές της Ημερίδας συγκαταλέγονται, επίσης, ανώτερα στελέχη απ’ τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Protergia, TΕΡΝΑ Eνεργειακή, Energean Oil & Gas, Όμιλος Κοπελούζου, ΕΔΑ Αττικής, ENEL, Elpedison, Ελληνικά Χρηματιστήρια) καθώς και εκπρόσωποι φορέων και παράγοντες της αγοράς (ΑΔΜΗΕ, ΕΣΗΑΠΕ, EREF, ΕΣΣΗΘ κ.α.), οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε μία δημιουργική και εις βάθος ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον του ενεργειακού τομέα της χώρας, ώστε αυτός να αποτελέσει την «ατμομηχανή» που θα βγάλει τη χώρα από την σημερινή κρίση. Μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα αναζητηθούν οι λύσεις και θα διατυπωθούν οι προτάσεις εκείνες ώστε η δυνατότητα αυτή να γίνει πραγματικότητα.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, παρά τα έντονα προβλήματα τα οποία παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και ενώ η χώρα υφίσταται ακόμα τις συνέπειες μιας παρατεταμένης και πολυετούς ύφεσης, ο τομέας της ενέργειας έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, κυρίως στον κλάδο των υποδομών, ενώ έχει υπάρξει διεύρυνση των εξαγωγικών δυνατοτήτων με μεγάλη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων σε τομείς όπως η διύλιση πετρελαϊκών προϊόντων, τα ηλιακά θερμικά συστήματα, δομικά υλικά, συστήματα μέτρησης και υπηρεσίες.

Αναφορικά, μάλιστα, με τον εξαγωγικό χαρακτήρα της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, πρέπει να τονιστεί ότι η χώρα μας πραγματοποιεί ολοένα και αυξανόμενες εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι εγχώριες εταιρείες ΑΠΕ συνεισφέρουν και αυτές είτε με υπηρεσίες και ειδικό εξοπλισμό, στις εξαγωγές, με τον κλάδο των ηλιακών θερμικών συστημάτων επί σειρά ετών να έχει αξιοζήλευτη θέση. Όπως, εξάλλου, δείχνει η μελέτη αναφοράς του ΙΕΝΕ, “ SE Europe Energy Outlook 2016-2017”, που αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των επόμενων εβδομάδων, ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας. οι απαιτούμενες ενεργειακές επενδύσεις μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε €27 δις.

Η κοινή αυτή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, του ΕΒΕΑ και του ΠΣΕ, σκοπό έχει να υπογραμμίσει την ανάγκη λήψης επειγόντων μέτρων ώστε να εξασφαλισθεί η βιώσιμη πορεία των ενεργειακών επενδύσεων και των εξαγωγών και ως εκ τούτου και η βελτίωση της απασχόλησης στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.