1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Άδειασε τα ταμεία του ΑΔΜΗΕ η κακοδιοίκηση του 2016
Άδειασε τα ταμεία του ΑΔΜΗΕ η κακοδιοίκηση του 2016

Άδειασε τα ταμεία του ΑΔΜΗΕ η κακοδιοίκηση του 2016

0

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΑΔΜΗΕ, έφτασε να καταγράψει ζημιές στη χρήση του 2016, καθώς η απελθούσα αρχή, “άδειασε” τα ταμεία της εταιρείας.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας είχε φέρει την υπόθεση στη βουλή, καταθέτοντας ερώτηση μέσω της οποίας ζητούσε να γίνει γνωστό εάν ίσχυαν οι πληροφορίες περί καταβολής αναδρομικών ύψους 100 χιλιάδων ευρώ για τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Με τεταμένη ατμόσφαιρα έφτασε σε λήξη το συγκεκριμένο θέμα, καθώς ζητήθηκε η παραίτηση του προέδρου (Μανώλη Κορωνιωτάκη) και του διευθύνοντος συμβούλου (Ιωάννη Μπλάνα) που είχαν πάρει τα αναδρομικά. Ο πρώην πρόεδρος επέστρεψε το καθαρό ποσό που εισέπραξε, ενώ ο κ. Μπλάνας ακόμη και σήμερα διαθέτει στον ΑΔΜΗΕ δικό του γραφείο, εταιρικό αυτοκίνητο και έχει επιστρέψει κανονικά στη θέση του ως διευθυντής της εταιρείας. Ωστόσο, όσον αφορά στα χρήματα που εξασφάλισε για τον εαυτό του,και μάλιστα αναδρομικά, δίνοντας αύξηση από τα περίπου 4.600 ευρώ που λάμβανε, σε 20.000 ευρώ το μήνα, αρνείται ακόμη και σήμερα να τα επιστρέψει.

Ο κ. Μπλάνας, ενώ έχει ισχυρό επιχείρημα ότι υπάρχει ψηφισμένος νόμος από τα τέλη 2015 για την άρση του πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ,  η δημοσίευση του ισολογισμού του ΑΔΜΗΕ έρχεται να αντιτεθεί και να δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η νομική διαδικασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού αποδεικνύεται ότι τα ποσά που καταχράστηκε η πρώην διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είναι πολύ μεγαλύτερα και η ζημιά για την εταιρεία πολλαπλάσια με δεδομένο ότι ακόμη και με την επιστροφή των καθαρών αμοιβών, ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη χάσει φόρους και εισφορές που καταβλήθηκαν.

Συγκεκριμένα, ο ισολογισμός της εταιρείας αναφέρει ότι “Στα τέλη του 2016 πραγματοποιήθηκε καταβολή συμπληρωματικών αμοιβών σε πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (στον Πρόεδρο και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο) συνολικού κόστους 500 χιλ. ευρώ περίπου”. Τα αναδρομικά, δηλαδή, που εισέπραξαν ο κ. Μπλάνας και ο πρώην πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι ακόμη και εάν επιστρέψει ο κ. Μπλάνας τα χρήματα που εισέπραξε, ένα ποσό της τάξης των 140 χιλιάδων ευρώ αφορά σε φόρους και εισφορές.

Παράλληλα, τα δύο πρώην μέλη της διοίκησης, εκτός των αναδρομικών, εισέπρατταν ως κανονικές αμοιβές από τη συμμετοχή τους στο ΔΣ του ΑΔΜΗΕ ως εκτελεστικά μέλη, ποσό της τάξης των 78 χιλιάδων ευρώ ετησίως με βάση τις ετήσιες καταστάσεις της εταιρείας. Το αποτέλεσμα είναι ότι η πρώην διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, κόστισε στην εταιρεία το ιλιγγιώδες ποσό των 656 χιλιάδων ευρώ, την περσινή χρονιά. Επιπλέον, σύμφωνα με την αποκάλυψη που έγινε από την ακρόαση της διοίκησης της ΡΑΕ, η κακοδιοίκηση της απελθούσας αρχής, δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο θέμα αλλά επεκτείνεται και σε ζητήματα, όπως οι καθυστερήσεις για τις μελέτες των διασυνδέσεων των νησιών και η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ ο ΑΔΜΗΕ είναι μια εταιρεία που έχει προκαθορισμένα σταθερά έσοδα τα οποία εισπράττονται από τους χρήστες του δικτύου, πέρυσι σημείωσε μειωμένες πωλήσεις 248,6 εκατ. (από 264,6 εκατ.) και έγραψε καθαρές ζημιές 2,67 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2015 που είχε κέρδη 35,5 εκατ. ευρώ. Είναι βέβαια γεγονός ότι η εταιρεία προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου προς τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσχισης με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με φόρο της τάξης των 28 εκατ. ευρώ., στη διάρκεια της χρήσης του 2016. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας υποχώρησε ούτως ή άλλως σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον, πριν τρία χρόνια, το 2014, ο ΑΔΜΗΕ με την προηγούμενη διοίκηση, είχε δημοσιεύσει κέρδη 97 εκατ. ευρώ που αντιπροσώπευαν το 70% της κερδοφορίας του ομίλου της ΔΕΗ.

Φαίνεται λοιπόν, ότι το πλήγμα για τον ΑΔΜΗΕ είναι μεγάλο, καθώς οι ενέργειες και η ασυδοσία της προηγούμενης διοίκησης, έφεραν “κακές” ημέρες στην  εταιρεία, που θα χρειαστούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ξεπεραστούν.