1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Δ. Γόντικας: Η Energean Oil & Gas εξάγει τεχνογνωσία στη ΝΑ. Μεσόγειο
Δ. Γόντικας: Η Energean Oil & Gas εξάγει τεχνογνωσία στη ΝΑ. Μεσόγειο

Δ. Γόντικας: Η Energean Oil & Gas εξάγει τεχνογνωσία στη ΝΑ. Μεσόγειο

0

Εκ μέρους της Energean Oil &Gas και μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας «Ενέργεια, Επενδύσεις, Απασχόληση και Εξαγωγές» που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης ( ΙΕΝΕ) από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ( ΕΒΕΑ) και το Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων ( ΠΣΕ), ο Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, θυγατρικής της Energean, επεσήμανε πως η Energean εξάγει πλέον τεχνογνωσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ πρόκειται να εγκαταστήσει την πρώτη μονάδα FPSO (Floating Production Storage Offloading – Πλωτή Μονάδα Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης) στην ιστορία της περιοχής.

Η  επένδυση συνολικά θα κυμανθεί μεταξύ 1,3 και 1,5 δισεκ. δολαρίων και σχεδιάζεται από τον παγκόσμιου βεληνεκούς όμιλο της TechnipFMC Τα δύο κοιτάσματα διαθέτουν 2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου δυνητικά αποθέματα και 25 εκατ. βαρέλια ελαφρού πετρελαίου, ενώ η χρήση του FPSO μεγιστοποιεί την αποληψιμότητα των διαπιστωμένων υδρογονανθράκων. Με 50% στην Energean Israel συμμετέχει ο διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων Kerogen Capital,

Επιπλέον, η Energean εξάγει το παράδειγμα του Πρίνου και τη συνύπαρξη της βιομηχανίας πετρελαίου σε περιοχές με αυξημένη τουριστική δραστηριότητα (Θάσος, Κόλπος Καβάλας) και ιδιαίτερο περιβαλλοντικό κάλλος (Δέλτα Νέστου) στην Αδριατική (Μαυροβούνιο), μια περιοχή επίσης με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα και πανέμορφο περιβάλλον. Αυτό το μοντέλο θα ακολουθηθεί, φυσικά, και στην περιοχή του Κατακόλου όπως και στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τη διαχείριση των οποίων αναλαμβάνει πλέον και με ποσοστό 60% ο ισπανικός πετρελαϊκός όμιλος Repsol, ενώ η Energean διατηρεί το 40%. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία έχει εισάγει στην Ελλάδα την πλέον σύγχρονη τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων, έχοντας συνεργαστεί στον Πρίνο με τεχνικές εταιρείες όπως η Schlumberger, η Archer, η Frank’s International, η Nov κ.α. ενώ η παραγωγή του Πρίνου διατίθεται αποκλειστικά στην BP.

Η Energean, από το τέλος του 2007, όταν και ανέλαβε τον Πρίνο, και έχοντας από το 2013 και τη στήριξη της Third Point, η οποία έχει αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή στην εταιρεία, έχει επενδύσει πάνω από 300 εκατ. δολάρια, πραγματοποιώντας μέχρι το 2015 επτά επιτυχημένες παραγωγικές γεωτρήσεις με τέσσερα μεταφερόμενα γεωτρύπανα, διαξάγοντας δύο σεισμικές έρευνες, και δημιουργώντας νέες υποδομές για την μόνη πετρελαιοπαραγωγό περιοχή της χώρας (ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force, πλοία υποστήριξης Valiant Energy και Energean Wave).

Από το 2015, τρέχει το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα στην ιστορία των κοιτασμάτων του Κόλπου της Καβάλας με περισσότερες από 15 γεωτρήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι πέντε με επίτευγμα τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγής από το 2015 στο 2016 με παραγωγή 1,3 εκατ. βαρέλια συνολικά για όλη τη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ενώ επισπεύδεται η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον, με στόχο την άντληση των βεβαιωμένων αποθεμάτων (2P) πετρελαίου που συνολικά για Πρίνο, Έψιλον και Βόρειο Πρίνο φτάνουν τα 41 εκατ. βαρέλια. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες θέσεις εργασίας, απασχολώντας 479 εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων στην Καβάλα, ενώ περίπου 100 είναι απόφοιτοι του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η σταθερή συνεργασία της Energean με το οποίο συμβάλλει στην εξέλιξη και τη δημιουργία του νέου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού της χώρας. Η τοπική κοινωνία της Καβάλας και το ελληνικό Δημόσιο έχουν εισπράξει ως τώρα από τη δραστηριότητα της Energean πάνω από 360 εκατ. ευρώ.