1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Έπεσαν οι υπογραφές με τα ΕΛΠΕ και την Energean Oil & Gas για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
Έπεσαν οι υπογραφές με τα ΕΛΠΕ και την Energean Oil & Gas για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Έπεσαν οι υπογραφές με τα ΕΛΠΕ και την Energean Oil & Gas για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

0

Νέα σελίδα άνοιξε για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην χώρα μας. Το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου υπεγράφησαν συμβάσεις μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και των ΕΛ.ΠΕ  και Energean Oil & Gas για τις χερσαίες περιοχές Άρτας, Πρέβεζας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, πως «ολοκληρώνεται μια μακρά εργασία που διήρκεσε 2,5 χρόνια, εξετάσαμε τις περιβαλλοντικές παραμέτρους κι όλα τα προαπαιτούμενα και τώρα επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας με βασική πρόθεση την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο ΥΠΕΝ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή ξένων εταιριών στον τομέα αυτό, όπως, η Total, η Edison και η Repsol, καθώς έτσι «πιστοποιείται το διεθνές ενδιαφέρον για τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα και ταυτόχρονα δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας». Το Υπουργείο έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων και με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες-κολοσσούς για την έρευνα και αξιοποίηση και νέων περιοχών πλην του Ιονίου. Μετά την απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την επανεπεξεργασία παλαιότερων, έργο που θα αναλάβει η ΕΔΕΥ, το ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει και η υπογραφή για τις θαλάσσιες περιοχές στο μπλοκ 2 ( ΕΛΠΕ- Total – Edison) και για την περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, τόνισε ότι «θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταγράψουμε τον ορυκτό πλούτο με σεβασμό σε νόμους, περιβάλλον και ανθρώπινες σχέσεις. Ευχή είναι να βγάλουμε μια πιο πλούσια χώρα και μια πιο δυνατή εταιρεία».

Ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ότι τον τελευταίο χρόνο γίνεται εντατική προσπάθεια να διαμορφώσει η εταιρεία διεθνείς συμμαχίες για τις οποίες υπάρχουν τρία προαπαιτούμενα:

– την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων,

– την ύπαρξη σταθερότητας στη χώρα,

– την οικονομική ισχύ των συμβαλλομένων.

Για την έναρξη των ερευνών στα οικόπεδα «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», «Άρτα-Πρέβεζα» και «Αιτωλοακαρνανία», θα γίνει μετά την κύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

O διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας ανέφερε ότι  η εταιρεία του θα είναι παρούσα σε όλους τους διαγωνισμούς στον ελλαδικό χώρο. «Εμείς και οι συνεργάτες μας η ισπανική Repsol σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες έχουμε πίστη για την ύπαρξη κοιτασμάτων. Είναι μια εξαιρετική συνεργασία που έχουμε διαχρονικά με το Υπουργείο και ανοίγει ένας νέος κύκλος. Έχει ξαναπεράσει από έρευνα υδρογονανθράκων η Αιτωλοακαρνανία, από τη δεκαετία του ΄60 που ήταν εδώ η BP, από τη δεκαετία του ΄80 με την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων. Έγιναν πολλές σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις που δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Ακολούθησαν 15 χρόνια απραξίας και το 2014 ξεκίνησε και πάλι το άνοιγμα της περιοχής. Εμείς είμαστε και θα είμαστε παρόντες: παράγουμε πετρέλαιο στον Πρίνο, ερευνούμε τη δυτική Ελλάδα, έχουμε δραστηριότητα στο εξωτερικό και δημιουργούμε μία εταιρεία που μας κάνει περήφανους και νομίζω κάνει περήφανους όλους το ότι σήμερα είμαστε στην Ελλάδα, στο Μαυροβούνιο, το Ισραήλ».