Home Νέα Ευ. Μυτιληναίος: «Αναγεννάται η ελληνική κεφαλαιαγορά…»
Ευ. Μυτιληναίος: «Αναγεννάται η ελληνική κεφαλαιαγορά…»

Ευ. Μυτιληναίος: «Αναγεννάται η ελληνική κεφαλαιαγορά…»

0
0

Μετά την τεράστια επιτυχία της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου της «Μυτιληναίος», με επιτόκιο 3,10%, ο πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας εξέφρασε τη χαρά του και τη ευγνωμοσύνη του στο επενδυτικό κοινό, στη σημερινή εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με αφορμή την έναρξη της διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της «Μυτιληναίος». Επιπλέον διατύπωσε την άποψη ότι η ανάπτυξη της χώρας και η φυγή από το φαύλο κύκλο των τελευταίων ετών περνάει μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης υποστήριξε την ανάγκη να αναγεννηθεί η ελληνική κεφαλαιαγορά, να στηριχθεί η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στη σημασία και το ρόλο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην προσπάθεια αυτή, εκδηλώνοντας την ευχή να υπάρξει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης.

“Θα ήθελα να δω μαζί με την αναγέννηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, η νέα αυτή αγορά να αποτελέσει μια αστείρευτη πηγή εσόδων για το Χρηματιστήριο, το οποίο στηρίζουμε και περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη”, σημείωσε.

Ο επικεφαλής του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος υπερτόνισε το γεγονός ότι η Μυτιληναίος δανείστηκε από την αγορά, από retail και θεσμικούς, με σημαντικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 3,10%. “Τι μας λέει αυτό; Ότι η ανάπτυξη και η φυγή της χώρας μας από το φαύλο κύκλο των τελευταίων ετών περνάει μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Λυπάμαι εάν θα στεναχωρηθούν ορισμένοι άνθρωποι που είναι ιδεολογικά προσκολλημένοι σε άλλους είδους μοντέλα. Θα τους στεναχωρήσω, αλλά ο σημερινός κόσμος δεν έχει άλλο δρόμο. Και εμείς αυτό επιβεβαιώνουμε, μαζί με την κεφαλαιαγορά, το Χρηματιστήριο, τον ιδιωτικό τομέα”.

Παράλληλα πραγματοποίησε κάλεσμα στον επιχειρηματικό κόσμο λέγοντας ότι από τέτοιες πρωτοβουλίες θα ξεκινήσει η ανάπτυξη. “Μην περιμένουμε haircut χρέους ή κάποια ειδική συμφωνία από τους εταίρους. Όλα αυτά είναι ευχολόγια, μακάρι να έρθουν, μακάρι οι πολιτικοί μας να τα καταφέρουν, αλλά εμείς εδώ με τη δουλειά μας τα καταφέραμε και αυτό το δρόμο πρέπει να τον ακολουθήσουν και άλλοι. Πρέπει να δούμε νέες εισαγωγές στην αγορά, start ups, νέες επιχειρήσεις, να στηριχθούν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες”.

Κατά την ομιλία του χαρακτήρισε τις ομολογιακές εκδόσεις ένα καλό εργαλείο για τις επιχειρήσεις ώστε να χρηματοδοτούν της κεφαλαιακές και δανειακές του ανάγκες και απαιτήσεις μέσω των των κεφαλαιαγορών και όχι μέσω τραπεζικού δανεισμού. “Ο τραπεζικός δανεισμός σταδιακά καθίσταται παρωχημένος, το είδος του δανεισμού που οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν. Θα περάσει πολύς χρόνος για τις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν ρευστότητα και τέτοια επιτόκια ικανα να ανταγωνιστούν ευθέως τις κεφαλαιαγορές”, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση του Ομίλου.

Νωρίτερα, ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά αποδεικνύει ότι έχει τη δυνατότητα άντλησης σημαντικών κεφαλαίων όταν οι εταιρείες και οι ανάδοχοι συνεργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή. Χαρακτήρισε, δε, τον Όμιλο Επιχειρήσεων Μυτιληναίος ως παράδειγμα για την ευρωπαϊκή αγορά, ως μια εταιρεία που ξεκίνησε από την Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. και είκοσι χρόνια αργότερα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομίλων.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης σημείωσε πως η νέα αγορά του Χ.Α. για τα εταιρικά ομόλογα μπορεί να αποτελέσει σταθμό για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα της Δημόσιας Προσφοράς για την εισαγωγή των ομολογιών της “Μυτιληναίος Α.Ε.” στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση των 300.000 ομολογιών στην κατηγορία Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. ξεκίνησε σήμερα, με κωδικό διαπραγμάτευσης της ομολογίας “ΜΥΤΙΛΟ1” (με ελληνική γραμματοσειρά) και “MYTILB1” (με λατινική γραμματοσειρά).