1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Κωστ. Σκρέκας (Ν.Δ): Οι ζημίες της ΔΕΗ το 2020 θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ.!
Κωστ. Σκρέκας (Ν.Δ): Οι ζημίες της ΔΕΗ το 2020 θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ.!

Κωστ. Σκρέκας (Ν.Δ): Οι ζημίες της ΔΕΗ το 2020 θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ.!

0

37 βουλευτές της Ν.Δ με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη ενέργειας Κώστα Σκρέκα, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ΔΕΗ.

Για πρώτη φορά μάλιστα η ΝΔ θέτει επισήμως θέμα για τη διοίκηση της εταιρείας, την οποία θεωρεί συνυπεύθυνη για τις εξελίξεις και ζητεί από την κυβέρνηση να δηλώσει εάν στηρίζει τον κ. Παναγιωτάκη.

Στην επίκαιρη ερώτηση ειδικότερα γίνεται αναλυτική αναφορά των αποφάσεων και των προβλέψεων της συμφωνίας με τους δανειστές για τη ΔΕΗ (μείωση μεριδίου αγοράς στο 50% χωρίς αντάλλαγμα, πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, δημοπρασίες ΝΟΜΕ) και των επιπτώσεών τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επίκαιρη ερώτηση εάν το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ περιοριστεί στο 50% χωρίς η εταιρεία να καταφέρει να περιορίσει τουλάχιστον στο μισό τα σημερινά της λειτουργικά έσοδα τότε το 2020 οι ζημιές της θα ξεπεράσουν το 1,5 δις ετησίως!

Ο κ. Σκρέκας και οι συνυπογράφοντες βουλευτές επισημαίνουν παράλληλα τις αντιφάσεις αλλά και τις δημόσιες διαφωνίες που έχουν καταγραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ. Από τη μία πλευρά ο κ. Παναγιωτάκης δηλώνει ότι δε συμφωνεί με το κυβερνητικό σχέδιο και ζητεί επαναδιαπραγμάτευση των χρονοδιαγραμμάτων, από την άλλη ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης ζητεί την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου “προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και προαγωγή των συμφερόντων της εταιρείας” και την ίδια στιγμή η ΔΕΗ συνεχίζει τα δικά της σχέδια για πώληση χαρτοφυλακίου πελατών στη λιανική.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης αναφέρει:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

– Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφασίζει, συμφωνεί και εκτελεί τη χρεωκοπία της ΔΕΗ

Ιδεοληψίες και κομματικές αγκυλώσεις από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λαϊκισμός σε συνδυασμό με έλλειψη στρατηγικής, αδράνεια και κακοδιαχείριση, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστροφικής ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης αποτελούν -για μια ακόμη φορά- οι χειρισμοί της στο θέμα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ ΑΕ), που αποδεικνύεται και από τις ζημιές 67,5 εκ. ευρώ που καταγράφει η επιχείρηση το α΄ τρίμηνο του 2017, εξέλιξη για την οποία επανειλημμένα είχαμε προειδοποιήσει Κυβέρνηση και Διοίκηση της ΔΕΗ .

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει υποστεί μια δραματική υποβάθμιση μέσα σε τρία μόλις χρόνια, υπέστη δραματική χρηματιστηριακή απαξίωση, υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων στα 2,6 δις ευρώ, και εκτίναξη των χρεών της σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, παραγωγούς ΑΠΕ και προμηθευτές.

Ταυτόχρονα, η ματαίωση του σχεδίου για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και η ακύρωση της “Μικρής ΔΕΗ” από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταδίκασαν την εταιρεία σε μια πρωτόγνωρη χρηματοοικονομική ασφυξία. Η πώληση της μικρής ΔΕΗ – που νομοθετήθηκε το 2014 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας– θα έδινε στα ταμεία της εταιρείας άμεση ρευστότητα τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ, θα έλυνε το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης στη λιανική και στην παραγωγή, ενώ θα διασφάλιζε και ένα επενδυτικό πλάνο από τον ανάδοχο τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ για τη “Μικρή ΔΕΗ”. Από την άλλη πλευρά, η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, θα έδινε έως και 500 εκατομμύρια περισσότερα από αυτά που θα λάβει από το σημερινό ζημιογόνο σχέδιο μετοχοποίησης που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ θα είχε στα ταμεία της περί τα 2 δις ευρώ, θα είχε λύσει το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά, και βέβαια θα είχε διασφαλιστεί το επενδυτικό της πλάνο, αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ ύψους 2,5 δις ευρώ.

Αντίθετα η Κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς:

1. Να επιβληθεί μείωση του μεριδίου αγοράς που κατέχει η ΔΕΗ σήμερα από το 87% στο 50% χωρίς κανένα χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα, δηλαδή να μειώσει τον κύκλο εργασιών της (τζίρος από την ηλεκτρική ενέργεια), από 4,56 δισ. στα περίπου 2,53 δις μέχρι το 2020.

Συνέπεια του τελευταίου – και αν η ΔΕΗ δεν καταφέρει να περιορίσει τουλάχιστον στο μισό τα σημερινά λειτουργικά της έξοδα – το 2020 να παρουσιάσει ζημιές που θα ξεπερνάνε το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

2. Να πωλήσει παραγωγικές λιγνιτικές μονάδες σε ποσοστό 40%

3. Ταυτόχρονα, να πουλά ενέργεια στη χονδρική αγορά σε τιμές κάτω του συνολικού κόστους παραγωγής (σε τιμές μεταβλητού κόστους) μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), μέχρι η ΔΕΗ να μείνει μισή. Ήδη αυτό φαίνεται και από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι το α΄ τρίμηνο του 2017 ζημιώθηκε 21,8 εκ. ευρώ από τα ΝΟΜΕ.

Ούτε ο μεγαλύτερος εχθρός της ΔΕΗ δε θα μπορούσε να σκαρφιστεί ένα τέτοιο εγκληματικό σχέδιο απαξίωσης και καταστροφής της.

Ο ίδιος άλλωστε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ σε συνέντευξή του δηλώνει πως δε συμφωνεί με το Κυβερνητικό σχέδιο, ζητώντας “επαναδιαπραγμάτευση χρονοδιαγραμμάτων, γιατί δεν είναι εφικτό να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ κάτω από 50% έως το τέλος του 2019”.

Η ταραχή δε και ο πανικός της Κυβέρνησης για τους εγκληματικούς χειρισμούς της στο θέμα της ΔΕΗ, φαίνονται από την επείγουσα επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, που έστειλε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταθάκης στα τέλη Απριλίου στη διοίκηση της επιχείρησης, για εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου “προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και προαγωγή των συμφερόντων της εταιρείας”. Δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός παραδέχεται ότι η ΔΕΗ πορεύεται τα δυόμιση χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς κανένα σχέδιο και ενώ η εταιρεία έχει ήδη περιέλθει ήδη σε κατάσταση μερικής στάσης πληρωμών.

Την ίδια ώρα – στην κατεύθυνση του ιδιότυπου ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επιχειρεί η Κυβέρνηση – ο Πρόεδρος και πάλι της επιχείρησης προανήγγειλε πως το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2017, η ΔΕΗ θα είναι έτοιμη να κάνει διαγωνισμό και να πουλήσει “εταιρεία” με χαρτοφυλάκιο πελατών (λιανικής) περίπου 7% της αγοράς, που αντιστοιχίζεται σε 400-450 χιλιάδες πελάτες. Τόνισε δε πως αυτή είναι μια πρακτική που μπορεί να συνεχιστεί από εδώ και στο εξής, σημειώνοντας πως “αν θεωρήσουμε ότι μένουν στη ΔΕΗ οι πελάτες της Υψηλής Τάσης, το Δημόσιο και οι ευάλωτοι καταναλωτές, τότε για να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να μετακινηθούν 4,7 εκατ. ρολόγια μέσα σε 2,5 χρόνια”.

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης εξέδωσε αποφάσεις και προχώρησε σε αλλαγές στο καταστατικό, προκειμένου να “τακτοποιήσει” ζητήματα λειτουργικών εξόδων σε “ανενεργές” μονάδες παραγωγής, να διευκολύνει την πρόσληψη Συμβούλων και να δημιουργήσει θέσεις Ειδικών Συμβούλων εντός της επιχείρησης.

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η καταστροφική κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, όπου παγιδεύτηκαν 28 εκ τόνοι λιγνίτη, που είναι άγνωστο αν θα είναι αξιοποιήσιμοι μετά την αποκατάσταση της περιοχής του ορυχείου από τις μετακινήσεις εδαφών. Το συγκεκριμένο ορυχείο τροφοδοτεί εξολοκλήρου τον ΑΗΣ Αμυνταίου και κατά 50% περίπου τη νέα μονάδα ΑΗΣ Μελίτη, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με συνολική ισχύ 900 MW περίπου. Εκτός όμως από τη διατάραξη της ενεργειακής ευστάθειας, οι ζημιές σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό εντός τους ορυχείου είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες με τρεις ειδικούς καδοφόρους εκσκαφείς καταπλακωμένους από όγκους εδαφών κι έναν τέταρτο να κρέμεται στο κενό.

Τόσο οι ζημιές εντός του ορυχείου, όσο και η ανάγκη για άμεση μετεγκατάσταση των Αναργύρων, είναι ζητήματα που προκαλούν σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις σε μια στιγμή όπου τα οικονομικά της επιχείρησης κάθε άλλο παρά ανθηρά είναι και δυναμιτίζουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Ως εκ τούτου, Επερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση και ανάπτυξη της ΔΕΗ;

2. Ποιο είναι το σχέδιο πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, τί χρήματα εκτιμάτε ότι θα εισπράξει η εταιρεία και ποια η αξία των επενδύσεων που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι ιδιώτες επενδυτές;

3. Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ σε δύο χρόνια όταν, μετά τη δεσμευτική σας συμφωνία με τους θεσμούς, θα έχει μειωθεί ο τζίρος της εταιρείας στο μισό; Πώς θα υλοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο και ο εκσυγχρονισμός – συντηρήσεις των εργοστασίων; Πώς θα εξυπηρετηθούν τα δάνεια της εταιρείας που θα ανέρχονται στο διπλάσιο του εκτιμώμενου τζίρου της;

4. Πώς και πότε θα αποπληρώσει τους προμηθευτές της, πολλοί από τους οποίους έχουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζομένους τους;

5. Τί θα κάνετε για να βελτιώσετε την εισπραξιμότητα της ΔΕΗ;

6. Ποια είναι τελικά τα καθαρά έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ από την μετοχοποίηση του ΑΔΜΗΕ, μετά την πληρωμή των φόρων και χωρίς να περιλαμβάνεται η επιστροφή του κατατεθειμένου κεφαλαίου στη ΔΕΗ που ούτως ή άλλως είναι χρήματα του μετόχου;

7. Στηρίζει ο Υπουργός τη σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ η οποία σε κάθε ευκαιρία εκφράζει τη διαφωνία της με τους προωθούμενους κυβερνητικούς σχεδιασμούς;

8. Ποια η ζημιά και το συνολικό κόστος για τη ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί Υπουργείο και επιχείρηση και ποιο το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής και των πληγέντων εργαζομένων και κατοίκων;

Οι Επερωτώντες Βουλευτές της ΝΔ:

1. Κώστας Σκρέκας
2. Κώστας Κατσαφάδος
3. Σοφία Βούλτεψη
4. Νίκος Παναγιωτόπουλος
5. Κωστής Χατζηδάκης
6. Κώστας Κοντογεώργος
7. Βασίλης Οικονόμου
8. Αθανάσιος Μπούρας
9. Ιωάννης Αντωνιάδης
10. Χρήστος Μπουκώρος
11. Άδωνις Γεωργιάδης
12. Ανδρέας Κατσανιώτης
13. Ιωάννης Βρούτσης
14. Ιάσονας Φωτήλας
15. Ιωάννης Κεφαλογιάννης
16. Μάνος Κόνσολας
17. Σίμος Κεδίκογλου
18. Άννα –Μισέλ Ασημακοπούλου
19. Χρήστος Μπουκώρος
20. Νίκη Κεραμέως
21. Χρήστος Κέλλας
22. Γεώργιος Βλάχος
23. Λευτέρης Αυγενάκης
24. Χαράλαμπος Αθανασίου
25. Θεόδωρος Καράογλου
26. Γιώργος Κουμουτσάκος
27. Βασίλειος Γιόγιακας
28. Γιώργος Βαγιωνάς
29. Δημήτρης Κυριαζίδης
30. Όλγα Κεφαλογιάννη
31. Στέργιος Γιαννάκης
32. Μαρία Αντωνίου
33. Γεώργιος Καρασμάνης
34. Ιωάννης Ανδριανός
35. Γεώργιος Κασαπίδης
36. Αθανάσιος Καββαδάς
37. Γεώργιος Γεωργαντάς
38. Κώστας Βλάσης
39. Κώστας Τζαβάρας